Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia NHL

Výmena kapitánov: Martin St. Louis do Rangers za Ryana Callahana

Slovenský obranca Bruins Zdeno Chára (vpravo) a hráč Lightning Martin St. Louis (vľavo) v zápase zámorskej hokejovej NHL Boston Bruins Tampa Bay Lightning Foto: TASR/AP

Prvou veľkou transakciou počas záverečných hodín prestupového obdobia v NHL bola výmena dlhoročnej opory Tampy Bay Martina St. Louisa do New Yorku Rangers.

New York 5. marca (TASR) - Prvou veľkou transakciou počas záverečných hodín prestupového obdobia v NHL bola výmena dlhoročnej opory Tampy Bay Martina St. Louisa do New Yorku Rangers. Vedenie Lightning za svojho najproduktívnejšieho hráča získalo od newyorského klubu krídelníka Ryana Callahana plus podmienený výber v 2. kole tohtoročného a voľbu v 1. kole budúcoročného draftu. Oba tímy si tak vymenili svojich kapitánov.

St. Louis je držiteľom Stanley Cupu ako i Hartovej trofeje pre najužitočnejšieho hráča sezóny 2003/2004. V minulej skrátenej sezóne bol najproduktívnejším hráčom základnej časti a vedie aj tímovú produktivitu v aktuálnom ročníku (29 gólov a 61 bodov). Na olympijskom turnaji v Soči získal s kanadskou reprezentáciou zlatú medailu. Hoci v Tampe Bay strávil šikovný krídelník podstatnú časť svojej kariéry, už pred pár dňami vyšli na povrch správy, že sa necíti v klube spokojný. St. Louis má kontrakt s ročnou gážou 5,625 mil. dolárov platný aj na ročník 2014/2015. Tridsaťosemročný útočník v 1041 zápasoch základnej časti NHL nazbieral dokopy 973 bodov, pričom počas kariéry až štyrikrát pokoril 90-bodovú hranicu.

Callahan, ktorému sa po sezóne vyprší 4,275-miliónová zmluva, nazbieral v 45 dueloch sezóny 11 gólov a 14 asistencií. Dvadsaťosemročný Američan síce nevyniká v produktivite tak ako St. Louis, ale má iné, neoceniteľné prednosti. Vyžíva sa v tvrdej hre, v profilige patrí dlhodobo k najlepším bodyčekujúcim útočníkom a lídrom v počte zblokovaných striel. Aj vzhľadom na tieto ukazovatele žiadal od Rangers navýšenie platu údajne až na 7 mil. dolárov, čo klub odmietol akceptovať. Po ôsmich sezónach strávených na Manhattane sa tak sťahoval do tímu, ktorý je na tom v tabuľke Východnej konferencie jemne lepšie, Tampa Bay má aktuálne o štyri body viac ako "jazdci".

Trejd obsahuje aj dve podmienené výmeny. Ak by Rangers postúpili v tejto sezóne aspoň do finále Východnej konferencie, dostanú "blesky" namiesto práva výberu v 2. kole tohtoročného draftu voľbu prvokolovú. V prípade, že sa Callahan dohodne s Lightning na predĺžení kontraktu, získajú Rangers od floridského klubu voľbu v 2. kole draftu 2015 a opačným smerom poputuje voľba v 7. kole.