Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia NHL

NHL: Mastertonovu trofej za oddanosť k hokeju získal Ryan z Ottawy

Hokejista Ottawy Bobby Ryan sa teší so spoluhráčom Clarkeom MacArthurom po strelení gólu v prvom zápase štvrťfinále play off. Foto: TASR/AP

Ryan sa z NHL vytratil od novembra minulého roka do februára, keď v rámci asistenčného programu NHL a Hráčskej asociácie NHLPA absolvoval odvykacie liečenie od závislosti na alkohole.

New York 8. septembra (TASR) - Držiteľom Mastertonej trofeje, ktorú v NHL udeľujú za vytrvalosť, športový prístup a oddanosť hokeju, získal útočník Ottawy Senators Bobby Ryan. Tridsaťtriročný Američan pre problémy s alkoholom nehral pol roka, ale po úspešnom liečení sa vrátil na ľad a stal sa platným hráčom tímu.

Ryan sa z NHL vytratil od novembra minulého roka do februára, keď v rámci asistenčného programu NHL a Hráčskej asociácie NHLPA absolvoval odvykacie liečenie od závislosti na alkohole. Útočník, ktorý patril k najväčším nádejám NHL a v roku 2005 si ho z 2. miesta vybrali Anaheim Ducks, sa na ľad vrátil 25. februára v zápase proti Nashvillu Predators. O dva dni neskôr vo svojom prvom domácom vystúpení po návrate zaznamenal hetrik v zápase s Vancouverom Canucks.

"Veľmi si ocenenie vážim, znamená to pre mňa veľa, ale ešte viac to znamená pre moju manželku, ktorá mi pomohla dostať sa tam, kde som. Vždy stála pri mne. Ďakujem ľuďom, ktorí ocenili, že som sa pustil do boja s tou pliagou. Od spoluhráčov som dostal veľa ďakovných správ. Veľa z nich mi v lete písalo, zaujímali sa ako sa mám, čo si veľmi vážim," povedal Ryan podľa nhl.com.

Pred prerušením súťaže 12. marca stihol za Ottawu odohrať osem zápasov, v ktorých dal štyri góly. Senators patrili k najslabším tímom ligy a šancu zahrať si v play off nedostali. "Učil som sa byť lepším človekom v každom aspekte života. Bola to veľká výzva, ale veľa som sa o sebe naučil. Verím, že som začal novú etapu svojho života. Znamená to pre mňa viac ako bojovať o Stanley Cup," dodal Ryan.

Finalistami na zisk ocenenia, ktoré v NHL udeľujú od roku 1968, boli útočník Philadelphie Flyers Oskar Lindblom a obranca Dallasu Stars Stephen Johns. Lindblom sa v play off vrátil na ľad po tom, ako mu v decembri diagnostikovali Ewingov sarkóm, druh rakoviny, ktorá postihujúce kosti aj mäkké tkanivá. Johns sa vrátil do akcie 18. januára po 22-mesačnej pauze, počas ktorej zápasil s posttraumatickou stresovou poruchou vyvolanou otrasom mozgu.