Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia NHL

NHL: Montreal postúpil do semifinále play off

Na snímke hokejisti Montrealu. Foto: TASR/AP

Finálovou sériou Severnej divízie prešli v najkratšom možnom čase, keď Winnipeg zdolali aj vo štvrtom stretnutí.

Montreal 8. júna (TASR) - Hokejisti Montrealu postúpili už do semifinále play off zámorskej NHL. Finálovou sériou Severnej divízie prešli v najkratšom možnom čase, keď Winnipeg zdolali aj vo štvrtom stretnutí. O ich výhre 3:2 po predĺžení rozhodol v 62. minúte Tyler Toffoli. Slovenský útočník Tomáš Tatar pre zranenie opäť nefiguroval na súpiske Canadiens, v sérii s Winnipegom nenastúpil ani raz. Islanders uspeli v piatom dueli finále Východnej divízie na ľade Bostonu 5:4 a v sérii vedú 3:2.

O postupe Montrealu definitívne rozhodol 99 sekúnd po štarte predĺženia Toffoli z prvej do odkrytej bránky po prihrávke nováčika Coleho Caufielda. "Jednoznačne je to jeden z najdôležitejších gólov v mojej kariére. V tejto sérii sme to zvládli na jednotku a mám presne ten pocit, že hráme ako jeden tím a obetujeme sa za druhého," citovali zámorské médiá Toffoliho.

Canadiens vyhrali v nadstavbe siedmy zápas za sebou a v semifinále bojov o Stanleyho pohár sa stretnú s jedným z dvojice Colorado Avalanche - Vegas Golden Knights. Je to ich najdlhšia víťazná séria v play off od roku 1993, keď uspeli v 11 dueloch za sebou a získali svoj doteraz posledný titul. Dve asistencie si pripísal Nick Suzuki, prvý gól v play off v kariére dosiahol Erik Gustafsson. Brankár Carey Price nemal veľa práce, pretože domáci dominovali a prestrieľali súpera 42:16. "Sme nadšení z postupu, ale je pred nami ešte veľa práce," pripomenul Price.

Oba góly hostí dosiahol Logan Stanley, vyrovnal nimi v druhej tretine z 0:2 na 2:2. Winnipeg sa však v celej sérii nedostal ani raz do vedenia. "Jednoducho sme nedokázali ani raz streliť prvý gól. Proti ich kvalitnej defenzíve sme sa ťažko presadzovali. Musíme uznať kvalitu súpera, hrajú v skvelej fazóne," tvrdí kapitán Jets Blake Wheeler. Montreal neprehrával ani raz už od štvrtého zápasu série s Torontom, ktorú napokon vyhral v siedmich dueloch. Odvtedy ubehlo 437 minút a 53 sekúnd a je to druhá najdlhšia séria v play off, dlhšiu dosiahli práve hráči Canadiens v roku 1960 (488:38).

Hráči New Yorku Islanders sú bližšie k postupu z finále Východnej divízie. Po triumfe 5:4 na ľade Bostonu vedú v sérii 3:2 a jediný duel ich delí od účasti v semifinále Stanleyho pohára. "Ostrovania" využili v zápase prvé tri svoje presilovky a 40 zákrokmi ich výrazne podržal aj brankár Semjon Varlamov, keďže Boston bol jasne strelecky aktívnejší v pomere 44:19. Mathew Barzal, Josh Bailey i Jordan Eberle si za Islanders pripísali zhodne po góle a asistencii. "Mám pocit, že v presilovkách sme konzistentní počas celej vyraďovačky, v mnohých zápasoch nám veľmi pomohli," myslí si Barzal.

Slovenský brankár Jaroslav Halák opäť nebol ani na lavičke Bostonu, v nej sa tentoraz vystriedali obaja brankári zo súpisky. Tuuka Rask vydržal chytať dve tretiny, inkasoval štyrikrát zo 16 striel a v tretej dostal za stavu 2:4 príležitosť Jeremy Swayman. Ten čelil iba trom strelám a dostal jeden gól. Rask išiel predčasne z bránky iba v druhom zo svojich 103 štartov v play off. Bostonu nepomohli ani dva presné zásahy Čecha Davida Pastrňáka a tri asistencie Charlieho McAvoya. Šiesty zápas je na programe v stredu v New Yorku a domáci už môžu rozhodnúť o svojom postupe. "Nevzdávame sa a budeme pripravení. Dnes sme boli podľa mňa lepším tímom, hoci výsledok je iný," vyhlásil kouč Bostonu Bruce Cassidy.

Domáci mali v tretej časti jasnú prevahu, nad Islanders vyhrali na strely 18:3. Vyrovnať sa však Bostonu nepodarilo. "Tlačili sme a prial by som si, aby sme mali ešte päť, desať minút na vyrovnanie. Boli sme lepší. Je to frustrujúce, ale musíme to hodiť za hlavu a pripraviť sa na šiesty zápas," uviedol dvojgólový Pastrňák.


NHL - výsledky - play off:



finále Severnej divízie, 4. zápas

MONTREAL CANADIENS - WINNIPEG JETS 3:2 pp (2:0, 0:2, 0:0 - 1:0)

Góly: 9. Gustafsson (Suzuki, Toffoli), 20. Lehkonen (Kulak, Gallagher), 62. Toffoli (Caufield, Suzuki) – 22. Stanley (Benn, Connor), 26. Stanley (Connor, Appleton). Brankári: Price - Hellebuyck, strely na bránku: 42:16, 2500 divákov.

/konečný výsledok série 4:0, Montreal postúpil do semifinále play off/


finále Východnej divízie, 5. zápas

BOSTON BRUINS - NEW YORK ISLANDERS 4:5 (1:1, 1:3, 2:1)

Góly: 2. Pastrňák (McAvoy, Marchand), 28. Marchand (Pastrňák, McAvoy), 44. Pastrňák (McAvoy, Bergeron), 55. Krejčí (Smith, Reilly) – 19. Barzal (Dobson, Eberle), 25. Palmieri (Bailey, Leddy), 35. Bailey (Pageau, Beauvillier), 37. Eberle (Barzal, Dobson), 42. Nelson (Beauvillier, Pelech). Brankári: Rask (41. Swayman) - Varlamov, strely na bránku: 44:19, 17.400 divákov

/stav série 2:3/