Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia NHL

Najužitočnejší hráč NHL vzíde z trojice Crosby, Matthews a McDavid

Kapitán Pittsburghu Penguins Sidney Crosby (vľavo) a jeho spoluhráč Jake Guentzel sa tešia po strelení gólu v zápase zámorskej hokejovej NHL Pittsburgh Penguins -New Jersey Devils v Pittsburghu v utorok 20. apríla 2021. Foto: TASR/AP

Crosby získal v 55 zápasoch základnej časti 62 kanadských bodov za 24 gólov a 38 asistencií. V ligovom poradí obsadil 10. miesto.

New York 4. júna (TASR) - Americký hokejový útočník Auston Matthews a Kanaďania Sidney Crosby a Connor McDavid sú v záverečnej nominácii na trofej Teda Lindsayho pre najužitočnejšieho hráča základnej časti NHL podľa hlasovania členov hráčskej asociácie (NHLPA). Meno víťaza zverejnia počas semifinále alebo finále play off zámorskej profiligy.

Zaujímavosťou je, že všetci traja nominovaní hrajú na poste stredného útočníka a spája ich aj pozícia jednotky draftu: Crosbyho si Pittsburgh vybral v roku 2005, Edmonton siahol po McDavidovi v drafte 2005 a Matthews je hráč Toronta od draftu 2006.

Crosby získal v 55 zápasoch základnej časti 62 kanadských bodov za 24 gólov a 38 asistencií. V ligovom poradí obsadil 10. miesto. Dosiahol priemer 1,13 bodu na zápas a šestnástykrát za sebou ukončil sezónu s priemerom vyšším než bod na zápas. Viac takýchto sezón mali v histórii NHL iba Wayne Gretzky (19) a Gordie Howe (17). Crosby už cenu Teda Lindsayho získal v rokoch 2007, 2013 a 2014.

Auston Matthews je v nominácii prvýkrát v kariére a má šancu stať sa prvým hráčom Toronta Maple Leafs, ktorý získa toto ocenenie. V 52 zápasoch základnej časti strelil 41 gólov, čím sa stal najlepším strelcom celej súťaže. Torontu pomohol k prvenstvu v Severnej divízii.

Connor McDavid získal Lindsayho trofej v rokoch 2017 a 2018. So 105 kanadskými bodmi v 56 zápasoch sa stal jednoznačným víťazom produktivity základnej časti. Pred druhým Leonom Draisaitlom mal náskok 21 bodov. Na ceste za tretím prvenstvom v ligovom bodovaní, za ktoré dostal trofej Arta Rossa, nazbieral najviac asistencií aj bodov pri vyrovnanom počte hráčov na ľade (68) a aj v presilovkách (37). Minimálne jeden bod si pripísal v 45 z 56 zápasov. V prípade, že získa Lindsayho trofej, stane sa siedmym hráčom, ktorí získa toto ocenenie viac ako dvakrát.