Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

NHL: Odštartovali rošády. Namestnikov sa sťahuje z Ottawy do Colorada

Ruský hokejista Vladislav Namestnikov sa sťahuje v rámci NHL z Ottawy do Colorada. Foto: TASR/AP

V minulosti obliekal v profilige aj dres Tampy Bay.

Ottawa 24. februára (TASR) - Klub Ottawa Senators ako prvý roztočil kolotoč výmen pred pondelkovou uzávierkou transakcií v zámorskej NHL (21.00 SEČ). Najprv poslal do Colorada ruského hokejistu Vladislava Namestnikova, za ktorého získal voľbu v 4. kole budúcoročného draftu. Následne sa Senators rozlúčili aj s ďalším útočníkom Jeanom-Gabrielom Pageauom, ktorý zamieril do New Yorku Islanders. Vedenie "ostrovanov" za neho obetovalo tri draftové výbery - v 1. a 2. kole draftu v roku 2020 a v 3. kole v roku 2022.

Dvadsaťsedemročný Namestnikov začal sezónu v New Yorku Rangers, už po dvoch zápasoch ho ale "jazdci" vymenili do Ottawy. Za Senators odohral 54 stretnutí, v ktorých strelil 13 gólov a pridal 12 asistencií. V minulosti obliekal v profilige aj dres Tampy Bay. Namestnikovovi vyprší súčasná dvojročná zmluva s priemerným ročným zárobkom štyri milióny dolárov tento rok v lete, ak dovtedy nepodpíše nový kontrakt, stane sa neobmedzeným voľným hráčom.

Pageau viedol so 40 bodmi (24+16) v 60 dueloch produktivitu "senátorov" v tomto ročníku. Dvadsaťsedemročný center bol Ottawe verný celú svoju doterajšiu profiligovú kariéru, ktorú začal v sezóne 2012/2013. Rovnako ako Namestnikovovi aj jemu sa skončí kontrakt, ktorý mu garantuje 3,1 milióna USD za sezónu, na konci júna. Prvokolový výber, ktorý získala Ottawa v rámci trejdu, sa presunie z roku 2020 do 2021, ak ho Senators nepoužijú v tohtoročnom drafte na jedného z prvých troch draftovaných hráčov. Informoval o tom portál tsn.ca.

Carolina získala z Floridy Trochecka, opačným smerom Haula a Wallmark


Vedenie klubu NHL Florida Panthers poslalo hokejového útočníka Vincenta Trochecka do Caroliny Hurricanes výmenou za iných dvoch centrov Erika Haulu a Lucasa Wallmarka. K "panterom" putujú v rámci trejdu aj dvaja hráči nastupujúci vo farmárskej AHL Eetu Luostarinen a Chase Priskie.

Dvadsaťšesťročný Trocheck strávil na Floride celú svoju sedemročnú profiligovú kariéru. V prebiehajúcom ročníku si v 55 zápasoch pripísal 10 gólov a 26 asistencií. Do Caroliny si berie aj svoju zmluvu, ktorá trvá aj ďalšie dve sezóny a zaručuje mu priemerný ročný plat 4,75 milióna dolárov.

Haula odohral v tejto sezóne za Hurricanes 41 duelov s bilanciou 12 gólov a 10 asistencií. Dvadsaťosemročný Fín hral v minulosti v NHL aj za Minnesotu a Vegas. O štyri roky mladší Švéd Wallmark má za sebou necelé štyri sezóny v drese "hurikánov", v aktuálnom ročníku nazbieral 23 bodov (11+12) v 60 vystúpeniach.

Marleau opúšťa San Jose, o pohár zabojuje v drese Pittsburghu


Hokejistov Pittsburghu Penguins posilnil pred play off veterán Patrick Marleau. Skúsený kanadský útočník prišiel k "tučniakom" tesne pred uzávierkou transakcií v NHL zo San Jose, ktoré už dávnejšie prišlo o šancu postúpiť do vyraďovačky. Sharks za neho získali podmienenú voľbu v 3. kole draftu.

Štyridsaťročný Marleau odohral v San Jose drvivú väčšinou svojej kariéry. Sharks si ho vybrali v roku 1997 ako draftovú dvojku a za "žralokov" hral potom nepretržite až do roku 2017. Následne na dva roky zamieril do Toronta. Po vykúpení zmluvy sa na začiatku tejto sezóny do San Jose vrátil, v 58 zápasoch zaznamenal 20 bodov za desať gólov a rovnaký počet asistencií. Marleau má v zbierke dve zlaté olympijské medaily (2010, 2014) a dva tituly majstra sveta (2003, 2004), no ešte nikdy nezdvihol nad hlavu Stanleyho pohár. Teraz si chce sen splniť v drese Pittsburghu, ktorý má aj v tomto ročníku tie najvyššie ambície. V Metropolitnej divízii mu momentálne patrí druhé miesto za Washingtonom. Ak by Penguins získali majstrovskú trofej, treťokolový výber, ktorý Sharks vo výmene získali, by sa zmenil na druhokolový.

Buffalo angažovalo Simmondsa z New Jersey


Klub NHL Buffalo Sabres získal z New Jersey hokejového útočníka Waynea Simmondsa výmenou za podmienenú voľbu v 5. kole budúcoročného draftu. Kluby sa dohodli, že Devils budú 31-ročnému krídelníkovi naďalej vyplácať polovicu mzdy.

Ak sa Buffalo dostane do play off a Simmonds odohrá minimálne 10 zápasov, New Jersey získa voľbu v 4. kole draftu namiesto voľby v 5. kole. Sabres momentálne patrí 12. priečka vo Východnej konferencii, na tretí tím Atlantickej divízie Toronto stráca šesť bodov, na Carolinu, držiacu si druhú voľnú kartu vo Východnej konferencii, osem bodov.

Buffalo bude pre Simmondsa už štvrtý zamestnávateľ v priebehu dvoch sezón. V tej aktuálnej odohral za New Jersey 61 zápasov s bilanciou osem gólov a 16 asistencií. Okrem Devils obliekal v NHL aj dresy Los Angeles, Philadelphie a Nashvillu.

Nick Ritchie mieri za bratom Brettom do Bostonu, Anaheim získal Heinena


Kanadský hokejista Nick Ritchie sa stal spoluhráčom Slovákov Zdena Cháru a Jaroslava Haláka v Bostone. Bruins ho získali pred pondelkovou uzávierkou transakcií v NHL z Anaheimu, opačným smerom poslali iného útočníka Dantona Heinena.

Dvadsaťštyriročný Ritchie nastúpil v tejto sezóne v drese Ducks v 41 zápasoch, v ktorých zaznamenal 19 bodov za osem gólov a 11 asistencií. V organizácii Bruins sa stretne so starším bratom Brettom Ritchiem, ten momentálne hrá na farme "medveďov" v Providence (AHL). Do Bostonu si berie so sebou ešte rok platný kontrakt, rovnako ako Heinen do Anaheimu. Ten si v 58 tohtosezónnych štartoch pripísal 22 bodov za sedem gólov a 15 asistencií.

Sheary sa vracia do Pittsburghu, Kahun posilnil Buffalo


Americký hokejový útočník Conor Sheary sa po necelých dvoch rokoch vracia z Buffala do Pittsburghu. Penguins ho tesne pred uzávierkou transakcií v NHL získali od Sabres spoločne s Evanom Rodriguesom výmenou za Nemca Dominika Kahuna.

Dvadsaťsedemročný Sheary hral za "tučniakov" už tri sezóny v rokoch 2015-2018. Za Buffalo nastúpil v tomto ročníku v 55 stretnutiach, v ktorých dal deväť gólov a pripojil k nim 10 asistencií. Pittsburgh výrazne posilňuje svoju ofenzívu, okrem Shearyho a Rodriguesa priviedol do útoku aj Patricka Marleaua zo San Jose. Musel však obetovať českého rodáka a nemeckého reprezentanta Kahuna, ktorý dokončí sezónu v tíme Sabres. Dvadsaťštyriročný útočník vo svojom druhom profiligovom ročníku nazbieral 27 bodov (10+17) v 50 dueloch.

Muzzin podpísal s Torontom novú štvorročnú zmluvu


Kanadský hokejista Jake Muzzin a klub NHL Toronto Maple Leafs sa dohodli na pokračovaní spolupráce. Nový štvorročný kontrakt vynesie 31-ročnému obrancovi celkovo 22,5 milióna dolárov, ročne v priemere zarobí 5,625 milióna USD.

Muzzin prišiel do Toronta vlani z Los Angeles. S Kings vybojoval v roku 2014 Stanleyho pohár, s kanadskou reprezentáciou sa tešil zo zisku zlata na MS 2015 i triumfu na Svetovom pohári 2016. V prebiehajúcej sezóne zaznamenal v drese Maple Leafs 22 bodov (5+17) v 52 dueloch. Súčasný kontrakt vyprší Muzzinovi na konci júna, ak by sa nedohodol na novom, stal by sa neobmedzeným voľným hráčom. V obrane Toronta nastupuje aj slovenský reprezentant Martin Marinčin.

Carolina vystužila defenzívu o Skjeia a Vatanena


Defenzívu hokejového tímu Carolina Hurricanes vystužia obrancovia Brady Skjei a Sami Vatanen. "Hurikáni" potrebovali nájsť náhradu za zraneného beka Dougieho Hamiltona, ktorý bude chýbať mužstvu do konca sezóny NHL.

Skjei prišiel do Caroliny z NY Rangers, ktorí za neho dostali voľbu v 1. kole draftu. Dvadsaťpäťročný Američan prvýkrát v NHL zmenil dres, doterajších päť sezón strávil v New Yorku, v tej aktuálnej nazbieral v 60 stretnutiach 23 bodov (8+15).

Dvadsaťosemročný Vatanen začínal v NHL v drese Anaheimu, uplynulé tri sezóny pôsobil v New Jersey, v tomto ročníku má na konte 23 bodov (5+18) v 47 súbojoch. Vatanen je síce momentálne na listine zranených hráčov, no nemal by už dlho pauzovať. Devils výmenou za neho získali krídelníka Janneho Kuokkanena a právo výberu v 2. kole draftu.