Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia NHL

Ovečkin prekonal Dionnea, Washington s Fehervárym zdolal NY Rangers

Na snímke hráč Washingtonu Alexander Ovečkin v zápase NHL proti NY Rangers, 14. októbra 2021. Foto: TASR/AP

V kanadskom derby zdolalo domáce Toronto Montreal 2:1, na začiatku tretej tretiny strelil víťazný gól švédsky útočník William Nylander.

New York 14. októbra (TASR) – Hokejisti Washingtonu v zostave aj so slovenským obrancom Martinom Fehérvárym vstúpili do novej sezóny NHL domácim víťazstvom 5:1 nad New Yorkom Rangers. Dvoma gólmi a dvoma asistenciami k tomu prispel ruský útočník Alexander Ovečkin, ktorý prekonal Marcela Dionnea a posunul sa na piate miesto v historickej tabuľke najlepších strelcov súťaže.

Ovečkin dosiahol 731. a 732. presný zásah v NHL, jeho 19-ročný spoluhráč Hendrix Lapierre si zasa pri debute v NHL na konto zapísal prvý. Feherváry odohral takmer 18 minút a do štatistík si zapísal jeden hit. Ovečkin strelil oba góly v poslednej časti hry, keď v presilovke zvýšil na 4:0 a potom v oslabení uzavrel skóre duelu. Kapitán Capitals, ktorého štart bol pre menšie zranenie otázny, si pripísal aj dve asistencie.

„Užívam si tieto chvíle. Je pre mňa veľkou cťou, že som na zozname najlepších strelcov, ale stále hovorím, že idem od zápasu k zápasu," povedal Ovečkin pre nhl.com.

Na štvrtého Bretta Hulla (742) stráca deväť presných zásahov, tretí Jaromír Jágr skóroval 766-krát a druhý Gordie Howe 801. Ovečkin pred sezónou podpísal s Washingtonom osemročný kontrakt a v zámorí sa skloňuje, že by sa mohol pokúsiť o zlomenie absolútneho rekordu, ktorý drží Wayne Gretzky (894 gólov).

„Som tu krátko, ale mám pocit, že po každom zápase niekoho predbehne a zapisuje sa do histórie. Dnes dokázal veľkú vec, prekonal zápis velikána NHL," povedal tréner Peter Laviolette, ktorý zaznamenal 674. víťazstvo v NHL a stal sa v tomto smere najúspešnejším rodákom z USA, keď sa dostal pred Johna Tortorellu.

Feherváry nastúpil na svoj siedmy zápas v NHL a od Lavioletta dostal šancu v otváracej formácii po boku hviezdneho Johna Carlsona. Slovenský obranca nastupoval pravidelne na oslabenia, spoločne s Carlsonom strávili v početnej nevýhode na ľade takmer štyri minúty, najviac z celého tímu. Tréner Gerard Gallant absolvoval neúspešný debut na lavičke Rangers. Jediný gól „jazdcov" strelil v presilovke Chris Kreider. Víťazstvo Capitals vychytal český brankár Vítek Vaněček, ktorý zlikvidoval 23 striel.

Vancouver prehral na ľade Edmontonu 2:3 po samostatných nájazdoch, ten víťazný zaznamenal v piatej sérii Kyle Turris. V bránke Canucks sa predstavil Thatcher Demko, Slovák Jaroslav Halák mu kryl chrbát zo striedačky. Oilers viedli 2:0, keď sa presadili Jesse Puljujärvi a bývalý útočník Toronta Zach Hyman, ktorý tak absolvoval úspešný debut v novom tíme. Pri oboch góloch asistoval kapitán Connor McDavid. Canucks však vyrovnali v poslednej tretine vďaka zásahom obrancov. Na 1:2 znížil Oliver Ekman-Larsson, pre ktorého to bol takisto úspešný debut v novom pôsobisku a do predĺženia poslal duel necelé tri minúty pred koncom Quinn Hughes.

V ďalšom kanadskom derby vyhralo Toronto nad finalistom minulej sezóny Montrealom 2:1. Hostia viedli po zásahu Jonathana Drouina, ale ešte v prvej tretine vyrovnal Pierre Engvall a víťazstve rozhodol v úvode poslednej dvadsaťminútovky ďalší Švéd William Nylander. Víťazstvo vychytal Jack Campbell, keď kryl 31 striel hostí.

„Som rád, že sme vstúpili do sezóny úspešne a tešíme sa o to viac, že to bolo konečne pred vypredanými tribúnami. Chutí to tak lepšie," povedal Campbell.

Maple Leafs hrali doma pred divákmi prvýkrát od 10. marca 2020, keď sa začala pandémia koronavírusu. Toronto hralo bez hviezdneho centra Auston Matthews, ktorý mal 13. augusta operáciu zápästia. Matthews byl nastúpiť už v ďalšom domácom zápase v noci na piatok proti Ottawe Senators.

Mason McTavish strelil pri debute v NHL gól a pridal aj asistenciu, čím pomohol Anaheimu Ducks k víťazstvu 4:1 nad Winnipegom Jets. Ďalšie góly „káčerov" pridali Kevin Shattenkirk, Adam Henrique a Rickard Rakell, brankár John Gibson chytil 33 striel, prekonal ho len Kyle Connor. McTavish, trojka tohtoročného draftu, sa vo veku 18 rokov a 256 dní stal najmladším hráčom v histórii Ducks, ktorý sa zapísal do streleckej listiny. Pôvodne ani nemal hrať, ale tesne pred zápasom vypadol zo zostavy pre chorobu útúčník Max Jones a tak dostal šancu namiesto neho. McTavish prekonal klubový rekord ruského obrancu Olega Tverdovského, ktorý 1. februára 1995 skóroval vo veku 18 rokov a 259 dní.

Marc-Andre Fleury neuspel vo svojom prvom zápase v drese Chicaga Blackhawks, keď jeho tím prehral na ľade Colorada Avalanche 2:4. Úradujúci držiteľ Vezinovej trofeje pre najlepšieho brankára sezóny, ktorého Chicago získalo v júli výmenou z Vegas Golden Knights, inkasoval v prvej tretine tri góly a celkovo si pripísal 32 zásahov. Naopak, vydarený debut v bránke „lavín" zaznamenal Darcy Kuemper (32 zákrokov), ktorý prišiel do Denveru výmenou z Arizony Coyotes. Za domácich mali bilanciu 1+1 až traja hráči Gabriel Landeskog, Nazem Kadri a Bowen Byram, ktorý strelil svoj prvý gól v profilige. Za hostí sa presadili Dominik Kubalík a Connor Murphy. Colorado hralo bez svojho najlepšieho útočníka Nathana MacKinnona, ktorý mal v utorok pozitívny test na COVID-19. Z rovnakého dôvodu chýbal na lavičke Avalanche aj tréner Jared Bednar. Skúsený center Chicaga Jonathan Toews, ktorý pre chronické problémy s imunitou vynechal celú minulú sezónu, bol na ľade viac ako 17 minút a zaznamenal dve strely.


Výsledky:

Toronto - Montreal 2:1
Washington - New York Rangers 5:1
Colorado - Chicago 4:2
Edmonton - Vancouver 3:2 pp a sn
Anaheim - Winnipeg 4:1