Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia NHL

VIDEO: Rangers zdolali Columbus 4:2 a zaistili si postup do play off

Na snímke vľavo hráč New York Rangers Viktor Stalberg a Alexander Wennberg z Columbus Blue Jackets. Foto: TASR/AP

Toronto v zostave so slovenským obrancom Martinom Marinčinom podľahlo doma Floride 3:4.

New York 5. apríla (TASR) - Hokejisti New Yorku Rangers si zaistili účasť v play off zámorskej NHL. V noci na utorok spečatili "jazdci" postup do vyraďovacej fázy víťazstvom 4:2 na ľade Columbusu. Rangers ukončili sériu troch prehier a v play off sa predstavia šiestykrát v rade.

"Je to dobrý pocit. Postup sme si chceli zabezpečiť už skôr, ale podarilo sa nám to dnes, takže fajn. Zaslúžili sme si to," povedal obranca Marc Staal a zdôraznil to, že New York posledné tri zápasy pred tým utorňajším prehral. "Ľudia si niekedy ani neuvedomujú, aké ťažké je prebojovať sa do vyraďovacej fázy, zahrať si o Stanleyho pohár. Dnes máme konečne istotu účasti a na to sme potrebovali hrať dobrý hokej. Myslím si, že to sa darilo tejto partii chalanov takmer celú sezónu," pochválil svojich zverencov tréner "jazdcov" Alain Vigneault. "Som hrdý, že sa nám to podarilo, je to skvelý pocit," povedal brankár Henrik Lundqvist, ktorý zlikvidoval 27 striel súpera a pripísal si aj asistenciu na úvodný gól Chrisa Kreidera.

Radosť z postupu zatienilo zranenie kapitána Ryana McDonagha. Dvadsaťšesťročný obranca opustil ľad už v úvodnej tretine, keď zblokoval tvrdú strelu Brandona Dubinského. Puk ho trafil pravdepodobne niekde do ruky, no tréner nechcel jeho zranenie bližšie komentovať. "Čakáme na ďalšie vyšetrenia, sme v tej časti sezóny, keď to nazveme iba zranenie v hornej časti tela," uviedol s tým, že do kádra možno povolajú niekoho z farmy v Hartforde.

Blízko postupu sú aj hráči druhého tímu z New Yorku. Islanders, stále bez zraneného slovenského brankára Jaroslava Haláka, si poradili s Tampou Bay 5:2 a na istú miestenku v play off im stačí vyhrať v jednom zo štyroch zostávajúcich duelov základnej časti. Ďalej by ich posunulo aj zaváhanie Bostonu. Domácich potiahol kapitán John Tavares, ktorý strelil gól a pridal dve asistencie. Duel sa zlomil v druhej tretine, keď "ostrovania" v priebehu 5:15 minút zvýšili z 1:1 na 4:1. "Vedeli sme, že posledný zápas nebol z našej strany vôbec dobrý (s Pittsburghom 0:5, pozn.) a hanbili sme sa za ten výkon. Preto som veľmi rád, ako sme dnes odpovedali. Teraz si ten výkon musíme preniesť do ďalšieho zápasu proti Washingtonu. To bude skutočne dôležitý test, skúška nášho charakteru," povedal Tavares, ktorý zaznamenal 30. gól sezóny.

Tampa Bay je taktiež na hranici postupu a chýba jej jeden triumf. "Je to sklamanie, samozrejme sa chcete kvalifikovať čo najskôr. V ďalších zápasoch sa musíme zlepšiť," povedal útočník Ryan Callahan. "Blesky" odohrali druhý zápas v rade bez zraneného kapitána Stevena Stamkosa, ktorý podstúpil operáciu krvnej zrazeniny blízko pravej kľúčnej kosti a vrátiť na ľad by sa mal o 1-3 mesiace.

Toronto v zostave so slovenským obrancom Martinom Marinčinom podľahlo doma Floride 3:4. Bola to už tretia prehra "javorových listov" v sérii. Marinčin bol s vyše 25 minútami druhý najvyťaženejší hráč zápasu, na brankára vyslal jednu strelu a pripísal si "mínusku". "V prvej a tretej tretine sme hrali celkom dobre, no druhú sme pokazili a to nás vyšlo draho. Nepáčila sa mi hra niektorých skúsených hráčov," povedal tréner Toronta Mike Babcock. Jeho zverenci inkasovali v prostrednej časti tri góly a aj keď sa v tretej takmer dotiahli, na body to nestačilo.

"Panteri" si tretím triumfom v rade poistili vedenie v Atlantickej divízii a zároveň vytvorili nový klubový rekord, keď v základnej časti súťaže dosiahli premiérovo 99 bodov. Prekonali tak doterajšie maximum 98 bodov zo sezóny 1999/2000. Zároveň to bolo 700. víťazstvo v klubovej histórii. Florida mala istý postup už pred utorňajším duelom, vo vyraďovacej fáze sa objaví piatykrát v klubovej histórii a prvýkrát od sezóny 2011/2012.

"Je to skvelý míľnik, no musíme ďalej tvrdo pracovať a pripraviť sa na play off. Musíme sa poriadne namotivovať," povedal veterán Jaromír Jágr. Floridu potiahol nováčik Rocco Grimaldi, ktorý strelil dva góly. "Chceli sme si zabezpečiť miestenku v play off a to sa nám podarilo, ďalší cieľ je vyhrať divíziu a aj tam sme už veľmi blízko," povedal dvadsaťtriročný útočník.

Hokejisti St. Louis prehrávali po prvej tretine domáceho duelu s Phoenixom 0:2 a po druhej 1:2, no nakoniec sa tešili z triumfu 5:2 a stále majú šancu na obhajobu titulu v Centrálnej divízii. Bodovo sa dotiahli na doterajšieho lídra z Dallasu. "Vedeli sme, že majú dobrý tím a že vždy vedia odpovedať. V prvej tretine sme hrali dobre, posúvali sme si puk, mali sme dosť šancí, no keď prišla séria vylúčení, rozhodilo nás to," povedal tréner "kojotov" Dave Tippett.

V záverečnom zápase noci si Vancouver poradil doma už s istým postupujúcim Los Angeles 3:2. V domácom drese zažiaril brankár Ryan Miller, ktorý zlikvidoval až 40 striel súpera. Rozhodujúci gól strelil nováčik Jared McCann 33 sekúnd pred koncom druhej tretiny. Vancouver tak vyhral tri zápasy v rade prvýkrát v sezóne. "Víťazstvá nás tešia, no vieme, kde stojíme," povedal Miller, ktorý tým zdôraznil, že "kosatky" už dávno prišli o šancu na postup do play off. "No je tu, aspoň podľa mňa, základ na stavbu dobrého tímu na ďalšiu sezónu," dodal.

výsledky:

COLUMBUS BLUE JACKETS - NEW YORK RANGERS 2:4 (0:1, 1:2, 1:1)
Góly:
35. Foligno (Savard, Bjorkstrand), 51. Foligno (Jones, Boll) - 7. Kreider (Stepan, Lundqvist), 26. Boyle, 39. Zuccarello (Kreider), 59. Stepan. Brankári: Korpisalo - Lundqvist, strely na bránku: 29:30, 15.951 divákov.



NEW YORK ISLANDERS - TAMPA BAY LIGHTNING 5:2 (1:0, 3:2, 1:0)
Góly:
14. Pulock (Okposo, Tavares), 31. Martin (Clutterbuck, Cizikas), 36. Nelson (Kuľomin), 37. Tavares (Nielsen), 45. Boychuk (Tavares) - 23. Killorn (Kučerov, Carle), 40. Hedman (Carle, Namestnikov). Brankári: Greiss - Bishop (45. Vasilevskij), strely na bránku: 36:34:, 13.106 divákov.



TORONTO MAPLE LEAFS - FLORIDA PANTHERS 3:4 (0:0, 0:3, 3:1)
Góly:
46. Greening (Nylander, Rielly), 49. Brennan (Clune, Boyes), 52. Greening (Bozak, Parenteau) - 22. Bjugstad (Ekblad, Smith), 31. Grimaldi (Hudler, Purcell), 34. Grimaldi (Smith), 50. Barkov (Huberdeau, Ekblad). Brankári: Bernier - Montoya, strely na bránku: 26:36, 18.846 divákov.



ST. LOUIS BLUES - ARIZONA COYOTES 5:2 (0:2, 1:0, 4:0)
Góly:
28. Brouwer (Pietrangelo, Parayko), 42. Brodziak (Upshall, Pietrangelo), 51. Tarasenko, 53. Berglund (Tarasenko, Shattenkirk), 60. Brodziak (Upshall, Bortuzzo) - 4. Vermette (Murphy, Tanguay), 14. Duclair (Tanguay, Ekman-Larsson). Brankári: Elliott - Smith, strely na bránku: 26:27, 19.465 divákov.



VANCOUVER CANUCKS - LOS ANGELES KINGS 3:2 (1:1, 2:1, 0:0)
Góly:
20. Etem (Dorsett, Horvat), 36. Hansen (H. Sedin, D. Sedin), 40. McCann - 6. Toffoli (Carter, Doughty), 30. Clifford (Andreoff). Brankári: Miller - Quick, strely na bránku: 24:42, 18.415 divákov.