Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

NHL: Ružička pomohol dvomi asistenciami k výhre Calgary nad Minnesotou

Na archívnej snímke slovenský útočník Adam Ružička. Foto: TASR/AP

Slovenský útočník v zápase s Wild zaznamenal prvú asistenciu v 22. minúte.

New York 8. decembra (TASR) - Slovenský hokejista Adam Ružička sa v noci na štvrtok podieľal v NHL dvomi asistenciami na domácom víťazstve Calgary nad Minnesotou 5:3. Predviedol druhý viacbodový výkon za uplynulé tri zápasy, celkovo má v tejto profiligovej sezóne na konte 15 bodov (6+9) v 16 vystúpeniach. Hlavnou postavou nočného programu bol útočník Buffala Tage Thompson, ktorý sa pri triumfe 9:4 v Columbuse blysol piatimi gólmi a pridal aj jednu asistenciu.

Ružička v zápase s Wild zaznamenal prvú asistenciu v 22. minúte. Bekhendové zakončenie mu síce nevyšlo, no puk upratal do odkrytej siete spoluhráč Blake Coleman a vyrovnal na priebežných 2:2. V tretej tretine mal slovenský útočník prsty aj vo víťaznom góle Rasmusa Anderssona, ktorý padol iba 12 sekúnd po vyrovnaní Flames na 3:3. Ružička výborne napádal v útočnom pásme, získal puk pre Colemana a jeho prihrávku využil na gól produktívny švédsky obranca. Dvadsaťtriročný Ružička si počas 13:59 min. na ľade pripísal aj dva plusové body a jeden hit. Andersson (1+2) a Elias Lindholm (0+3) sa na triumfe podieľali tromi bodmi, Tyler Toffoli skóroval dvakrát. "Plamene" vyhrali tretí zápas za sebou. Prvý gól Minnesoty strelil Kirill Kaprizov a vytvoril nový klubový rekord, keď skóroval v siedmom zápase v rade. Ruský krídelník natiahol svoju bodovú sériu už na 13 stretnutí.

V Columbuse zažiaril pri hladkom víťazstve Buffala center hostí Thompson, ktorý zažil šesťbodový zápas. Štyri zo svojich piatich gólov pritom nastrieľal už v prvej tretine, ktorú vyhrali Sabres 6:0. Americký útočník dal štyri góly za 16 minút a 40 sekúnd od úvodného buly, v celej histórii NHL sa to rýchlejšie podarilo iba Joeovi Maloneovi (8:45) v drese Hamiltonu Tigers vo februári 1921. Thompson vyrovnal ligový rekord v počte gólov za jednu tretinu, stal sa iba štvrtým hráčom, ktorý skóroval štyrikrát hneď v prvej tretine. Pred ním to dokázali Slovák Peter Bondra (1994), Grant Mulvey (1982) a spomínaný Malone (1921). Thompson sa stal iba druhým hráčom Sabres s piatimi gólmi v jednom zápase, zopakoval výkon Davea Andreychuka z roku 1986. "Je to jedna z tých nocí, keď sa vám vydarí všetko, pomohli mi v tom spoluhráči. Bol to zábavný zápas. Určite je to uspokojujúci pocit. Strávil som veľa rokov prácou, aby som sa dostal do tohto bodu, a byť za to odmenený je výborný pocit. Zanechá vás to ešte hladnejším. Viem, že som toho teraz schopný. Som nadšený z toho, že som zažil takýto večer. Chcem pokračovať v raste a naďalej testovať svoje schopnosti," povedal Thompson. Darilo sa celému prvému útoku Buffala, Alex Tuch si pripísal gól a tri asistencie, Jeff Skinner nazbieral štyri asistencie.

Hráči New Yorku Rangers uspeli na ľade Vegas 5:1 najmä vďaka tretej tretine, ktorú vyhrali 4:0. Slovák Jaroslav Halák bol na striedačke hostí, v bránke sa predstavil Rus Igor Šesťorkin, ktorý vykryl 25 striel domácich. Trojbodový večer v drese Rangers zažili útočníci Mika Zibanejad a Artemij Panarin. "Myslím si, že dnes to bolo tímové víťazstvo. Každý prišiel pripravený hrať, od štvrtej formácie až po posledného obrancu," citovala agentúra AP kouča "jazdcov" Gerarda Gallanta.

Washington zdolal Philadelphiu na ľade súpera 4:1. V drese Capitals sa dvomi gólmi presadil kapitán Alexander Ovečkin, ktorý strelil oba presné zásahy pri záverečnej hre bez brankára. V historickej tabuľke strelcov sa tak 795. gólom v NHL priblížil druhému najlepšieho kanonierovi súťaže Gordiemu Howeovi, na ktorého stráca už iba 6 gólov. Ovečkin tiež zaznamenal 405. zápas s viac ako jedným bodom, čím predbehol v historickom poradí na 13. mieste Raya Bourquea. "Keď ho sledujete každý večer, ako tvrdo hrá, ako mu na tom záleží, to sa len tak nevidí. Vidíte jeho vášeň na ľade. Vždy si myslím, že keď niekoho trénujete, máte z neho lepší pocit a inak ho čítate. Miluje hru, rád chodí na ľad a každý deň hrá tvrdo. Je skvelé byť jeho súčasťou až do tohto momentu," uviedol tréner Capitals Peter Laviolette. Slovenský obranca Martin Fehérváry chýbal v zostave Washingtonu pre zranenie v hornej časti tela.

Obhajca Stanleyho pohára z Colorada sa trápi. Z predošlých piatich duelov vyhral iba jeden a v noci na štvrtok nestačil ani na Boston. "Medvedi" vyhrali 4:0 a dostali sa na čelo Východnej konferencie pred New Jersey. Dvomi gólmi pomohol Bruins útočník Taylor Hall. Všetkých 23 striel Colorada zlikvidoval švédsky brankár Linus Ullmark, ktorý vychytal druhé čisté konto v sezóne.

Edmonton na domácom ľade deklasoval Arizonu 8:2. Pre "kojotov" to bola šiesta prehra za sebou a desiata z uplynulých jedenástich stretnutí. Najvýraznejší podiel na výhre "olejárov" mal kapitán Connor McDavid, ktorý strelil dva góly a pridal aj dve asistencie. Kanadský útočník predĺžil svoju bodovú sériu na sedem duelov, v ktorých nazbieral 17 bodov. Stal sa iba šiestym hráčom za uplynulých 30 rokov, ktorý dosiahol v sezóne 50 bodov za 27 alebo menej zápasov. "Chceli sme sa odraziť od posledného zápasu. Myslím si, že sme boli v obrane celkom solídni, a keď sme zaváhali, podržal nás brankár Skinner," povedal center druhého útoku Ryan Nugent-Hopkins, ktorý zaznamenal dva góly a jednu asistenciu.

Vancouver zažil druhý zápas po sebe gólovú prestrelku. Na ľade San Jose padlo 11 gólov, šťastnejší boli hráči Canucks, ktorí zvíťazili 6:5 po predĺžení. Podobne ako v predošlom zápase proti Montrealu rozhodol o výhre "kosatiek" švédsky center Elias Pettersson.

sumáre NHL:



Columbus Blue Jackets - Buffalo Sabres 4:9
(0:6, 2:3, 2:0)
Góly: 31. Laine (Roslovic), 33. Nyquist (Gaudreau, Jenner), 45. Laine (Gavrikov, Činachov), 56. Nyquist (Bjork) - 4. Cozens (Dahlin, Thompson), 6. Thompson (Tuch), 8. Dahlin (Cozens, Quinn), 8. Thompson (Tuch, J. Skinner), 13. Thompson (J. Skinner, Cozens), 17. Thompson (J. Skinner, Dahlin), 37. Thompson (Tuch, Bryson), 38. Krebs, 40. Tuch (J. Skinner, Bryson). Brankári: Korpisalo (8.-40. Merzlikins) - Luukkonen, strely na bránku: 24:30.

Philadelphia Flyers - Washington Capitals 1:4 (1:0, 0:1, 0:3)
Góly: 16. Hayes (Konecny, DeAngelo) - 24. Oshie (Strome, Kuznecov), 50. Strome (Carlson, Gustafsson), 59. Ovečkin (Mantha, Carlson), 60. Ovečkin. Brankári: Hart - Lindgren, strely na bránku: 30:27.

Calgary Flames - Minnesota Wild 5:3 (0:2, 3:0, 2:1)
Góly: 21. Kadri (Lindholm, Andersson), 22. Coleman (RUŽIČKA, Backlund), 24. Toffoli (Andersson), 56. Andersson (Coleman, RUŽIČKA), 59. Toffoli (Lindholm, Huberdeau) - 2. Kaprizov (Dumba), 3. Shaw (Dewar, Merrill), 56. Merrill (Shaw, Dewar). Brankári: Vladař - Fleury, strely na bránku: 27:28.

Colorado Avalanche - Boston Bruins 0:4 (0:0, 0:2, 0:2)
Góly: 24. Pastrňák (Krejčí, Grzelcyk), 30. Hall (Coyle, Frederic), 47. Frederic (Hall, Coyle), 50. Hall (DeBrusk). Brankári: Georgiev - Ullmark, strely na bránku: 23:37.

Edmonton Oilers - Arizona Coyotes 8:2 (2:0, 3:1, 3:1)
Góly: 5. Nugent-Hopkins (Barrie, McDavid), 17. Ryan (Kostin, Broberg), 29. Draisaitl (McDavid, Nugent-Hopkins), 35. Nugent-Hopkins (Yamamoto), 39. Kulak (Yamamoto, Holloway), 44. Kostin (Ryan), 46. McDavid (Hyman, Barrie) - 34 McBain, 55. Gostisbehere (Fischer, Chychrun). Brankári: S. Skinner - Ingram, strely na bránku: 35:18.

Vegas Golden Knights - New York Rangers 1:5 (0:1, 1:0, 0:4)
Góly: 34. Marchessault (Stephenson, Theodore) - 7. Kakko (Miller, Trouba), 46. Zibanejad (Panarin, Fox), 47. Chytil (Goodrow, Panarin), 48. Lafreniere (Zibanejad, Fox), 52. Zibanejad (Panarin, Trocheck). Brankári: L. Thompson - Šesťorkin, strely na bránku: 26:37.

San Jose Sharks - Vancouver Canucks 5:6 pp
(1:2, 2:2, 2:1, 0:1)
Góly: 1. Bonino (Benning, Coture), 28. Meier (Barabanov, Hertl), 31. Couture (Megna), 43. Gadjovich, 52. Labanc (Hertl, Karlsson) - 5. Joshua (Ekman-Larsson, Bear), 20. Joshua (Garland, Ekmann-Larsson), 22. Höglander (Horvat), 40. Michejev (Myers), 57. Kuzmenko (Pettersson, Horvat), 65. Pettersson (Kuzmenko, Hughes). Brankári: Kähkönen (41. Mäkiniemi) - Martin, strely na bránku: 39:28.

Slovák v akcii:

Adam Ružička (Calgary) 13:59 0 2 2 +2 1 0

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/