Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia NHL

NHL: St. Louis zvíťazilo v Colorade 5:4 pp a znížilo stav série na 2:3

Center St. Louis Blues Robert Thomas (vzadu vľavo) prestrelil brankára Colorada Avalanche Darcyho Kuempera (vpravo) a dosiahol vyrovnané skóre, keď obranca Cale Makar bráni na konci tretej tretiny zápasu 5 druhého kola play off hokejovej NHL Stanley Cup séria Streda, 25. mája 2022, v Denveri. Foto: TASR/AP

Domácim nestačil ani výkon Nathana MacKinnona, ktorý si pripísal tri góly a asistenciu.

New York 26. mája (TASR) - Hokejisti St. Louis Blues zvíťazili v piatom stretnutí semifinále Západnej konferencie NHL na ľade Colorada Avalanche 5:4 po predĺžení. Znížili tak stav série na 2:3 na zápasy. O víťazný zásah sa postaral v 4. min predĺženia Tyler Bozak. Domácim nestačil ani výkon Nathana MacKinnona, ktorý si pripísal tri góly a asistenciu. Šiesty zápas je na programe v noci na sobotu v St. Louis.

Colorado viedlo po dvoch góloch MacKinnona a zásahu Gabriela Landeskoga 3:0 a bolo na najlepšej ceste k prvému postupu do finále konferencie od roku 2002. Blues však dal nádej v 35. minúte Vladimir Tarasenko, ktorý svojim prvým gólom v tejto sérii znížil na 1:3. Hostia zacítili šancu a v tretej tretine vyrovnali po góloch Roberta Thomasa a obrancu Justina Faulka, ktorý v 55. minúte rozvlnil sieť prvýkrát v tohtoročnom play off. Necelé tri minúty pred treťou sirénou však získali Avalanche vedenie späť. Fantastické sólo “od pobrežia k pobrežiu” predviedol hviezdny MacKinnon, prekonal Villeho Hussa strelou do horných poschodí bránky a zavŕšil svoj druhý hetrik v kariére v play off. “Neskutočný gól. Najkrajší aký som videl za dlhý čas,” okomentoval zásah svojej opory tréner “lavín” Jared Bednar. Blues sa však nevzdali a 56 sekúnd pred koncom vyrovnal pri hre bez brankára svojim druhým gólom v zápase aj v tohtoročnom play off Thomas.

V druhom predĺžení v tejto sérii sa napokon tešili Blues, keď nenápadnou strelou z vrchu pravého kruhu rozhodol člen štvrtého útoku Bozak. Jeho strela preletela pod lapačkou Darcyho Kuempera. “Videl som, že je tam voľný priestor, tak som to vyskúšal. V predĺžení to treba hrať smerom na bránku, neexistuje zlá strela. Skúsil som, padlo to dnu a tešíme sa, že sme sa udržali v hre o postup. Tvrdo sme pracovali a podaril sa nám veľký obrat,” povedal Bozak pre nhl.com.

Tarasenko pridal ku gólu aj asistenciu, tri gólové prihrávky zaznamenal Nick Leddy a brankár Husso zlikvidoval 30 striel. “Tento duel je za nami, ideme ďalej a koncentrujeme sa na šiesty zápas. MacKinnon hral fantasticky, všetci vieme, že je to vynikajúci hokejista a je ťažké ho zastaviť. Musíme ho brániť lepšie,” dodal tréner Blues Craig Berube. Avalanche mali zápas perfektne rozohratý, ale napokon sa im nepodarilo sériu ukončiť. “V prvých dvoch tretinách sme hrali veľmi dobre. V tretej hrali Blues o všetko, čo sa dalo čakať. Chceli zachrániť sezónu a podarilo sa im to,” dodal kapitán “lavín” Landeskog.

MacKinnon sa stal takmer hrdinom večera, ale Blues ukázali veľkú odolnosť. “Nič sa nedeje, stále v sérii vedieme. Nedá sa vyhrať v štyroch, alebo v piatich zápasoch len tak. Blues majú výborný tím a vedeli sme, že to nebude ľahké. Spravíme všetko pre to, aby sme si postup vybojovali v šiestom zápase na ich ľade,” povedal MacKinnon, ktorý sa s 36 gólmi v play off dostal na tretie miesto histórie Avalanche/Quebec Nordiques pred Michela Gouleta a Milana Hejduka (obaja 34). V počte bodov v play off prekonal MacKinnon zápis Petra Šťastného a s 82 bodmi sa posunul v klubovej histórii na tretie miesto.

2. kolo play off NHL - 5. zápas:


semifinále Západnej konferencie

Colorado Avalanche - St. Louis Blues 4:5 pp
(2:0, 1:1, 1:3 - 0:1)

Góly: 4. MacKinnon (Lehkonen, Byram), 19. MacKinnon (Rantanen, Makar), 25. Landeskog (Toews, MacKinnon), 58. MacKinnon (Byram) - 35. Tarasenko (Leddy, Schenn), 50. Thomas (Bučnevič, Leddy), 56. Kyrou (Faulk, Toropčenko), 60. Thomas (Tarasenko, Bučnevič), 64. Bozak (Leddy, Barbašov). Brankári: Kuemper - Husso, strely na bránku: 34:30, 18.117 divákov.
/stav série: 3:2/