Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia NHL

VIDEO NHL: Tampa Bay zdolala Dallas a v sérii vedie 2:1

Slovenský hráč Tampa Bay Lightning Erik Černák (vpravo) bojuje o puk s Jasonom Dickinsonom z Dallasu Stars v zápase play off zámorskej hokejovej NHL v Edmontone 23. septembra 2020. Foto: TASR/AP

Do zostavy Tampy Bay sa po zranení vrátil Steven Stamkos, ktorý chýbal od konca februára.

Edmonton 24. septembra (TASR) - Hokejisti Tampy Bay Lightning zvíťazili v treťom zápase finále play off NHL nad Dallasom 5:2 a v sérii vedú 2:1. Slovenský obranca Erik Černák odohral v drese "bleskov" 17:50 minúty a pripísal si dve trestné minúty. Jeho krajan v tíme súpera Andrej Sekera strávil na ľade sedemnásť minút. Víťaz Stanley Cupu môže byť známy už cez víkend, zápasy číslo štyri a päť sú na programe v priebehu 24 hodín v noci na sobotu a nedeľu.

Do zostavy Tampy Bay sa po zranení vrátil Steven Stamkos, ktorý chýbal od konca februára. Bol to jeho prvý zápas v NHL po 211 dňoch. Kapitán "bleskov" odohral iba päť striedaní (2:47 min.) v prvej tretine, no aj to mu stačilo na gól, keď v 7. minúte zvýšil na 2:0. Tridsaťročný Stamkos sa stal len druhým hráčom v histórii NHL a prvý po 80-tich rokoch, ktorý v play off nastúpil prvýkrát vo finále a skóroval. Pred ním to v roku 1940 dokázal Billy Taylor st. v drese Toronta Maple Leafs. Stamkos vo finálovej sérii 2015 proti Chicagu Blackhaws v šiestich zápasoch neskóroval ani raz, teraz sa mu to podarilo z prvej strely.



Pod triumf Tampy sa podpísal najmä prvý útok. Po zásahu a asistencii dosiahli Nikita Kučerov, Brayden Point i Ondřej Palát, ktorý sa dostal na desaťgólovú hranicu. Doplnil ich švédsky obranca Victor Hedman, ktorý k svojmu desiatemu gólu v play off pridal aj dve asistencie. Viac presných zásahov vo vyraďovačke dosiahli spomedzi obrancov už len Brian Leetch (11 za New York Rangers v roku 1994) a Paul Coffey (12, Edmonton Oilers, 1985). Hedman zaznamenal tretí víťazný gól v tohtoročnom play off. Kučerov sa ako prvý hráč v tejto sezóne dostal na métu 30 bodov (7+23). Za posledných desať rokov to dosiahli pred ním len Daniel Briere (Philadelphia Flyers) v roku 2010, Logan Couture zo San Jose Sharks (2016) a Jevgenij Kuznecov z Washingtonu Capitals v roku 2018.

Hráči Tampa Bay Lightning oslavujú po výhre nad Dallasom Stars v treťom zápase finále play off zámorskej hokejovej NHL v Edmontone 23. septembra 2020.
Foto: TASR/AP


Brankár Andrej Vasilevskij zaznamenal 22 úspešných zákrokov a zaznamenal 16. víťazstvo v tohtoročnom play off. Vyrovnal tak klubový rekord Nikolaja Chabibulina z roku 2004, keď Tampa dokráčala až k zisku Stanley Cupu.

Prvý zápas v play off v kariére odohral útočník Dallasu Nick Caamano, ktorý vo štvrtej formácii nahradil zraneného Blakea Comeaua. Po dvoch tretinách nahradil Antona Chudobina v bránke Stars Jake Oettinger, ktorý pri debute vo finále neinkasoval a chytil tri strely. Zápas nedohrali ruskí útočníci Dallasu Alexander Radulov a Denis Gurianov. Radulov zamieril do šatne v polovici tretej tretiny, keď narazil ramenom na mantinel, Gurianova trafil v závere tretej časti puk do tváre. Tréner Rick Bowness o ich stave neinformoval.

Víťaz tretieho zápasu pri stave 1:1 získal pri formáte na štyri víťazstvá Stanley Cup v 75,9% prípadov (22-7), ale z predchádzajúcich piatich prípadov to bolo presne naopak a na konci oslavoval zdolaný zo zápasu číslo tri - St. Louis Blues (2019), Chicago (2015 a 2013) a Tampa Bay (2004).

Finále play off NHL - 3. zápas (Edmonton):

DALLAS STARS - TAMPA BAY LIGHTNING 2:5 (1:2, 0:3, 1:0)
Góly: 12. Dickinson (Hintz), 47. Heiskanen (Pavelski, Cogliano) - 6. Kučerov, 7. Stamkos (Hedman, Rutta), 21. Hedman (Cirelli, Palát), 33. Point (Kučerov, Hedman), 39. Palát (Point, Shattenkirk). Rozhodovali: McCauley, O'Rourke - MacPherson, Cherrey, vylúčení: 8:8 na 2 min, navyše Benn - Rutta, Maroon na 10 min., presilovky 0:1, oslabenia: 1:0, strely na bránku: 24:32, bez divákov.

Dallas:
Chudobin (41. Oettinger) - Klingberg, Lindell, Heiskanen, Oleksiak, Hanley, SEKERA - Radulov, Seguin, Benn - Gurianov, Pavelski, Janmark - Perry, Hintz, Kiviranta - Caamano, Dickinson, Cogliano. Tréner: R. Bowness
Tampa Bay: Vasilevskij - Rutta, Hedman, ČERNÁK, Sergačov, Shattenkirk, McDonagh - Kučerov, Point, Palát - Johnson, Cirelli, Killorn - Coleman, Gourde, Goodrow - Stamkos, Paquette, Maroon. Tréner: J. Cooper. /stav série 1:2/

Slováci v akcii:

Erik Černák (Tampa Bay) 17:50 0 0 0 0 2 2
Andrej Sekera (Dallas) 17:00 0 0 0 0 0 0

/minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/


Tampa sa ujala vedenia už v 6. minúte, keď obrovskú chybu obrancu Dallasu Mira Heiskanena potrestal Kučerov. O minútu neskôr prišla veľká chvíľa Stamkosa. Dlhý čas pauzujúci kanonier sa po Hedmanovom pase pretiahol okolo Esu Lindella a presnou strelou do vinkla zvýšil na 2:0. Lightning sa potom ubránili pri vylúčení Černáka, v skrátenej presilovke Vasilevského najviac preveril jeho krajan Radulov. Stars sa dostali späť do zápasu paradoxne vo vlastnom oslabení, keď Jason Dickinson v 12. minúte znížil strelou k bližšej žrdi - 1:2.

V závere prvej tretiny putoval na trestnú lavicu Radulov a Dallas pykal. Po 54 sekundách od začiatku druhej časti zvýšil na 3:1 Hedman. Sekera a Lindell prehrali "šermovačku" za bránkou, Anthony Cirelli posunul v páde puk voľnému Hedmanovi a švédsky obranca nezaváhal. Tampa si v druhej tretine vytvorila veľký tlak a bola jasne lepším tímom. Svedčí o tom aj štatistika striel, v ktorej "blesky" vyhrali 21:4. Tlak premenili Lightning aj na góly. V 32. minúte nabil Kučerov po úniku Pontovi a center prvého útoku dal svoj jedenásty gól v play off. Minútu pred druhou sirénou sa medzi strelcov zapísal ďalší člen prvej formácie Palát, keď bekhendom dorazil puk za Chudobina a upravil na 5:2.

V tretej časti dostal šancu v bránke Dallasu Oettinger, ale Tampa dala nohu z plynu dole a čelil len trom strelám. Vo finálovej sérii ho pokusom od modrej privítal Černák. Dallas už stihol len znížiť zásluhou ofenzívneho obrancu Heiskanena. V závere vyvolal šarvátku kroščekom Joe Pavelski, ale na výsledku sa už nič nezmenilo.

Hráč Tampa Bay Lightning Tyler Johnson (vľavo) oslavuje s brankárom Andrejom Vasilevským po výhre nad Dallasom Stars v treťom zápase finále play off zámorskej hokejovej NHL v Edmontone 23. septembra 2020.
Foto: TASR/AP