Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

Washington s Fehérvárym vstúpil do play off víťazstvom na ľade Floridy

Slovenský hokejista v drese Washingtonu Capitals Martin Fehérváry (vľavo) a hráč Floridy Panthers Jonathan Huberdeau bojujú o puk počas zápasu 1. kola štvrťfinále play off Východnej konferencie zámorskej hokejovej NHL Florida Panthers - Washington Capitals v Sunrise v utorok 3. mája 2022. Foto: TASR/AP

Fehérváry odohral za hostí 18:12 min., odsedel si dve trestné minúty a rozdal šesť hitov.

New York 4. mája (TASR) - Hokejisti Washingtonu v zostave so slovenským obrancom Martinom Fehérvárym úspešne vstúpili do play off NHL. V úvodnom zápase štvrťfinále Východnej konferencie zvíťazili v noci na stredu na ľade Floridy 4:2.

Capitals prehrávali s víťazom základnej časti a držiteľom Prezidentskej trofeje po druhej tretine 1:2, ale v treťom dejstve dokázali stav otočiť gólmi Jevgenija Kuznecova, T.J. Oshieho a Larsa Ellera, ktorý spečatil výsledok do prázdnej bránky. Fehérváry odohral za hostí 18:12 min., odsedel si dve trestné minúty a rozdal šesť hitov. Skóre duelu otvoril hosťujúci Tom Wilson, ale "panteri" ešte v prvej časti vyrovnali zásluhou Sama Bennetta a v druhej dvadsaťminútovke ich dostal do vedenia Claude Giroux. Capitals otočili skóre v priebehu dvoch minút a 23 sekúnd v záverečnej časti. Na 2:2 vyrovnal Kuznecov, keď ťažil z výbornej práce Ovečkina. Kapitán hostí, ktorý sa vrátil do zostavy po zranení, obral v strednom pásme o puk MacKenzieho Weegara a Kuznecov využil sólový nájazd strelou do horných poschodí bránky Sergeja Bobrovského. Krátko na to udreli hostia znovu a Oshie strelil svoj šiesty víťazný gól v play off. "Hrali sme dobre v ofenzíve aj v defenzíve. Dodržiavali sme svoj plán a boli sme úspešní," povedal pre nhl.com tréner Capitals Peter Laviolette. "Musíme sa z toho poučiť, bola to dobrá lekcia. Nechali sme si to ujsť," priznal obranca Floridy Aaron Ekblad, ktorý sa vrátil na ľad po tom, ako pre zranenie dolnej časti tela vynechal záverečných 20 zápasov základnej časti a bol najvyťaženejší hráč tímu.

Panthers prehrali šiesty úvodný zápas série play off za sebou. Naposledy uspeli "panteri" v prvom stretnutí v roku 1997, keď vo štvrťfinále Východnej konferencie zdolali NY Rangers 3:0. "Úvodný zápas je veľmi dôležitý. Boli sme pozorní a dôslední v obrane a silní v útoku. Verím, že to takto pôjde aj ďalej," povedal brankár "Caps" Vítek Vaněček, ktorý vykryl 30 striel. Pre zranenie hornej časti tela nedohral duel strelec úvodného gólu Wilson, ktorý bol na ľade len minútu a pol v prvej tretine.

Úvodný súboj série 1. kola medzi New Yorkom Rangers a Pittsburghom priniesol drámu, ktorú rozlúsklo až tretie predĺženie. O triumfe hostí v Madison Square Garden rozhodol v 106. minúte Jevgenij Malkin, keď úspešne tečoval strelu Johna Marina. "Vieme, že dokážeme vyhrať každý zápas. Hrali sme dobre, hrali sme múdro a išli sme na dno síl. Bol to dlhý a ťažký zápas proti silnému súperovi so šťastným koncom," spokojne konštatoval pre tsn.ca Malkin, ktorý so 65 gólmi v play off vyrovnal na treťom mieste klubovej histórie zápis Jaromíra Jágra. Rangers viedli 2:0 po zásahoch Adama Foxa a Andrewa Coppa, ale za hostí vyrovnal dvomi gólmi najleší strelec "tučniakov" v základnej časti Jake Guentzel. Domáci viedli ešte raz, keď sa v oslabení presadil elitný kanonier Chris Kreider, no odpoveď bola rýchla a Bryan Rust ešte v prostrednej časti vyrovnal. Nerozhodný stav mohol zlomiť necelé štyri minúty pred koncom domáci Filip Chytil, ale jeho gól po trénerskej výzve Penguins napokon rozhodcovia neuznali, pretože Kaapo Kakko nedovolene atakoval brankára.

V polovici druhého predĺženia musel pre nešpecifikované zranenie striedať brankár "tučniakov" Casey DeSmith, ktorého vystriedal Louis Domingue a neinkasoval ani raz zo 17 striel. DeSmith predviedol 48 úspešných zákrokov. Až 79 striel chytil brankár "jazdcov" Igor Šesťorkin, čo je druhý najlepší výkon od sezóne 1955/56, keď sa začali počítať zásahy brankárov. Na čele historického rebríčka je Joonas Korpisalo, ktorý v prvom zápase 1. kola play off 2020 proti Tampe Bay zaznamenal 85 zákrokov a na rozdiel od Šesťorkina sa tešil z víťazstva. "Je náš najlepší hráč a dnes to opäť dokázal," povedal Ryan Strome na adresu Šesťorkina. "Bojovali sme, odohrali sme dobrý zápas, ale nepriklonilo sa k nám šťastie," dodal. Dva góly víťazov pripravil kapitán Pittsburghu Sidney Crosby a so 124 asistenciami v play off sa posunul pred Jágra na delené ôsme miesto histórie NHL, keď vyrovnal zápis Sergeja Fiodorova. "Jazdci" mali v taxi tíme aj slovenského brankára Adama Húsku, ktorého pred play off povolali z farmy.

Do štvrťfinálovej série Západnej konferencie medzi Coloradom a Nashvillom lepšie vstúpili hráči Avalanche, ktorí rozdrvili doma Predators 7:2. Základ úspechu položili už v prvej tretine, v ktorej nasúkali hosťom päť gólov a vyhnali z bránky Čecha Davida Ritticha. Ten inkasoval päť gólov z 13 striel a v 15. minúte ho nahradil nováčik Connor Ingram. Predators chýba pre zranenie brankárska jednotka Juuse Saros. Nathan MacKinnon sa na víťazstve domácich podieľal dvomi gólmi a asistenciou, po tri body si pripísali aj Cale Makar (1+2) a Mikko Rantanen (0+3). Oba góly hostí strelil Matt Duchene. "Chceli sme dobre začať, čo sa nám podarilo. Potom sa nám hralo oveľa lepšie," uviedol kapitán "lavín" Gabriel Landeskog, ktorý sa vrátil po marcovej operácii kolena a k triumfu pomohol gólom a asistenciou. Avalanche viedli 2:0 po góloch MacKinnona a Devona Toewsa už v čase 2:42, čím vytvorili klubový rekord v play off. Prekonali zápis z roku 1998, keď "lavíny" viedli 2:0 v čase 2:54 po góloch Valerija Kamenského a Petra Forsberga. Do histórie sa zapísal aj Makar, ktorý sa stal tretím obrancom v klubovej histórii s tromi bodmi v jednej tretine. Pred ním to dokázali len Sandis Ozolinš (13. apríla 2000) a Risto Siltanen (14. apríla 1987).

Hráči Calgary zdolali na úvod Dallas tesne 1:0 a ujali sa vedenia v sérii. O triumfe Flames rozhodol presilovkový gól Eliasa Lindholma už zo 6. minúty. Oporou domácich bol švédsky brankár Jacob Markström, ktorý zlikvidoval všetkých 16 striel hostí a vychytal svoje druhé čisté konto v kariére v play off. Šancu v zápase nedostal ani jeden slovenský hokejista, do zostavy Calgary sa nezmestil útočník Adam Ružička, za Stars nehrali Andrej Sekera a ani Marián Studenič. Brankár Jake Oettinger pri svojom debute v play off zaznamenal v bránke Dallasu 25 zákrokov. Zápas nedohrali švédski obrancovia Rasmus Andersson a John Klingberg, ktorých rozhodcovia vylúčili na konci prvej tretiny po vzájomnej bitke. Emócie rozpútala ešte predtým šarvátka Matthewa Tkachuka a Michaela Raffla.

1. kolo play off


štvrťfinále Východnej konferencie - 1. zápasy:

New York Rangers - Pittsburgh Penguins 3:4 3pp
(1:0, 2:3, 0:0 - 0:0, 0:0, 0:1)
Góly: 10. Fox (Zibanejad, Kreider), 24. Copp (Strome, Trouba), 38. Kreider (Zibanejad) - 25. Guentzel (Crosby, Rust), 32. Guentzel (Crosby, Rust), 39. Rust (Malkin, Letang), 106. Malkin (Marino, Kapanen). Brankári: Šesťorkin - DeSmith (90. Domingue), strely na bránku: 68:83, 18.006 divákov.
/stav série 0:1/

Florida Panthers - Washington Capitals 2:4 (1:1, 1:0, 0:3)
Góly: 18. Bennett (Gudas, Verhaeghe), 21. Giroux (Montour) - 4. Wilson (Mantha, Schultz), 49. Kuznecov (Ovečkin), 51. Oshie (Bäckström, Orlov), 60. Eller. Brankári: Bobrovskij - Vaněček, strely na bránku: 32:38, 19.678 divákov.
/stav série 0:1/

štvrťfinále Západnej konferencie - 1. zápasy:

Colorado Avalanche - Nashville Predators 7:2
(5:0, 1:1, 1:1)
Góly: 3. MacKinnon (Rantanen, Makar), 3. Toews (Rantanen, Makar), 9. Cogliano, 13. Makar, 16. Lehkonen (Kadri, Landeskog), 35. Landeskog (MacKinnon, Rantanen), 47. MacKinnon (Girard, Ničuškin) - 39. Duchene (Johansen, Granlund), 53. Duchene (Granlund, Benning). Brankári: Kuemper - Rittich (16. Ingram), strely na bránku: 45:25, 18.091 divákov.
/stav série 1:0/

Calgary Flames - Dallas Stars 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)
Gól: 6. Lindholm (Tkachuk, Gaudreau). Brankári: Markström - Oettinger, strely na bránku: 26:16, 19.289 divákov.
/stav série 1:0/

Slovák v akcii:

Martin Fehérváry (Washington) 18:12 0 0 0 0 0 2