Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia NHL

Oilers sú štyri víťazstvá od rekordu, Nelson na méte 500 bodov

Kapitán Edmontonu Oilers Connor McDavid (97) sa teší so spoluhráčmi po strelení gólu v zápase zámorskej hokejovej NHL Edmonton Oilers - Columbus Blue Jackets v Edmontone v utorok 22. januára 2024. Foto: TASR/AP

Oilers sú jediný tím, ktorý v kalendárnom roku 2024 ešte neprehral. Ich víťazné ťaženie sa začalo 20. decembra po prehre s NY Islanders (1:3).

New York 24. januára (TASR) - Hokejistom Edmontonu Oilers chýbajú štyri víťazstvá k prekonaniu rekordu NHL v počte víťazných stretnutí za sebou. V zápase proti Columbusu triumfovali 4:1 a 14. víťazným duelom v rade dosiahli piatu najdlhšiu víťaznú sériu v histórii súťaže. Z míľnikov kariéry sa v nočných zápasoch tešili aj premiérový strelec Sheldon Rempal, Brock Nelson z New Yorku Islanders, ktorý získal svoj 500. bod v súťaži či brankár "olejárov" Stuart Skinner.

Ten 11. víťazstvom za sebou prekonal klubový rekord Granta Fuhra. "Veľa to pre mňa znamená. Cítil som veľa emócii, najmä keď som šiel na ľad pre ocenenie pre prvú hviezdu. Je úžasné prekonať rekord jedného z najlepších brankárov, aký kedy žil," povedal Skinner, ktorého pochválil strelec prvého gólu Oilers Warren Foegele: "Úprimne povedané, po dvoch tretinách sme mohli prehrávať 0:5. Bol pevný ako skala, hral neuveriteľne. V nedávnych mesiacoch chytá skvelo."

Oilers sú jediný tím, ktorý v kalendárnom roku 2024 ešte neprehral. Ich víťazné ťaženie sa začalo 20. decembra po prehre s NY Islanders (1:3). Odvtedy si po nevýraznom štarte sezóny výrazne polepšili a priebežne im patrí šiesta priečka v Západnej konferencii. Do All Star exhibície, ktorá je na programe počas prvého februárového víkendu, odohrajú ešte dva domáce zápasy - proti Chicagu a Nashvillu. Ak by v nich dokázali triumfovať, tak na vyrovnanie ligového rekordu budú musieť zvíťaziť v následnom stretnutí na ľade Vegas. Rekordných sedemnásť víťazstiev za sebou dosiahli hráči Pittsburghu Penguins v ročníku 1992/1993. "Tučniaci" dosiahli aj na 15 víťazstiev (2012/2013) rovnako ako NY Islanders (1981/1982). K vyrovnaniu rekordu boli v ročníku 2016/2017 blízko hráči Columbusu, ktorí sa zastavili na čísle 16.

Útočník "ostrovanov" Brock Nelson vyrovnal v úvode druhej tretiny na priebežných 1:1 v domácom zápase proti Vegas Golden Knights, v ktorom napokon Islanders prehrali 2:3. Bol to pre neho 262. gól v súťaži, ku ktorým pridal 238 asistencií. Na 500 bodov potreboval 805 duelov.

Na Nelsonov gól zareagoval Rempal, ktorý upravil na 2:1. Vo veku 28 rokov sa dočkal prvého gólu v profilige. Pre nedraftovaného útočníka sú Golden Knights už štvrté pôsobisko v NHL. Do zámorskej súťaži sa dostal po tom, čo podpísal zmluvu s Los Angeles. Za Kings nastúpil do siedmich zápasov bez bodového zisku, neskôr odohral tri stretnutia za Carolinu a jeden duel za Vancouver. V sezóne 2022/2023 naskočil do jedného zápasu vo farbách Vegas, v prebiehajúcom ročníku má na konte tri stretnutia. Prvého gólu, ktorý bol pre neho zároveň aj prvý bod, sa dočkal v 14. zápase v NHL. "Budem si z toho duelu pamätať každý detail. Bol to úžasný moment," uviedol Rempal.

Útočník Nikita Kučerov z Tampy Bay sa stal prvým hráčom, ktorý v sezóne 2023/2024 nazbieral 80 bodov. Vďaka piatemu hetriku v kariére a jednej asistencii, ktorými prispel k víťazstvu na ľade Philadelphie 6:3, sa zároveň vrátil na prvé miesto kanadského bodovania súťaže. Na druhého Nathana MacKinnona (77) má trojbodový náskok. Na 80 bodov mu stačilo iba 47 zápasov a pri zachovaní si súčasného bodového tempa by mal po základnej časti 137 bodov. Zápas proti Flyers bol pre neho už 79., v ktorom nazbieral minimálne tri body. Z aktívnych hráčov odohrali viac takýchto zápasov iba ôsmi. Líder spomedzi nich Sidney Crosby má za sebou 173 zápasov s minimálne tromi bodmi.