Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia NHL

Ovečkin je po 800. góle tesne za Howeom: Najlepšia spoločnosť

Kapitán Washingtonu Capitals Alex Ovečkin (v popredí) sa teší po strelení gólu v zápase zámorskej hokejovej NHL Washington Capitals - Arizona Coyotes vo Washingtone v sobotu 5. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Ovečkin dosiahol 800. gól v 1305 zápase základnej časti a s aktuálnym kariérnym priemerom 0,61 gólu na zápas je lepší než Gretzky aj Howe.

New York 14. decembra (TASR) - Hokejový útočník Washingtonu Capitals Alexander Ovečkin dosiahol v zápase na ľade Chicaga viacero míľnikov, z ktorých vyčnieva jeho 800. gól v základnej časti NHL. Ešte pred týždňom 7. decembra mu na túto métu chýbalo sedem gólov, no streleckým šprintom v uplynulých štyroch zápasoch rázne vykročil za 2. miestom v historickom poradí, ktoré zatiaľ patrí Gordiemu Howeovi. "Je to obrovská česť. Byť spájaný s Gordiem, to je tá najlepšia spoločnosť, akú si dokážete predstaviť, keď začínate hrať hokej," poznamenal po zápase s Chicagom.

Vyrovnať, prípadne prekonať 801 gólov Howea bude môcť už v noci na piatok, keď Capitals doma privítajú Dallas Stars. Na ľade Blackhawks potvrdil streleckú fazónu, ktorá korešponduje aj s výkonmi Capitals. Mužstvo začalo december dvoma prehrami, po ktorých prišlo víťazstvo nad Edmontonom. Ovečkin ani v jednom z týchto duelov neskóroval, no od následného zápasu s Philadelphiou sa presadil v štyroch stretnutiach po sebe. Capitals vo všetkých zvíťazili a zgustli si aj na nevýraznom Chicagu, proti ktorému prvýkrát v sezóne strelili sedem gólov. Tri z nich strelil Ovečkin, ktorý sa 29. hetrikom v kariére osamostatnil na 6. mieste v počte trojgólových zápasov.

Na ľade Chicaga skóroval už v prvej minúte a so 136. úvodnými gólmi je už osamotený líder v tejto štatistike. Druhý v poradí Jaromír Jágr otvoril skóre 135-krát.

"Som tretí človek histórie, ktorý strelil toľko gólov. Bez mojich spoluhráčov, bez tejto organizácie, bez fanúšikov a bez mojej rodiny by som nikdy také číslo nedosiahol a nikdy by sme sa o takýchto číslach nerozprávali," poznamenal po 800. góle ktorým naznačil, že ani zdanlivo neprekonateľný rekord Waynea Gretzkého 894 gólov nemusí odolať.

Ambíciu pokoriť túto métu potvrdil svojím nedávnym vyjadrením aj majiteľ Washingtonu Capitals Ted Leonsis, ktorý naznačil, že kým bude Ovečkin mieriť za rekordom, nepustí sa do hráčskej prestavby tímu. "Alex mi povedal, že nebude hráč tretej formácie, ktorý bude hrať osem minút za zápas a strieľať góly len v presilovkách. Poprosil ma, nech mu sľúbim, že udržíme tím konkurencieschopný a so šancou na úspech v play off. Prisľúbil mi, že bude stále vo forme, no nebude sa fixovať na rekord, ale na zisk ďalšieho Stanleyho pohára. K prílevu mladých hráčov určite dôjde, no nenazýval by som to prestavbou. Prestavba je vtedy, keď sa pozrieme jeden druhému do očí a povieme, že naša hra a výsledky sú naozaj zlé. A ak by sme boli takí zlí, tak by Alex nemohol prekonať ten rekord," konštatoval Leonsis.

Ovečkin dosiahol 800. gól v 1305 zápase základnej časti a s aktuálnym kariérnym priemerom 0,61 gólu na zápas je lepší než Gretzky aj Howe. V súčte gólov v základnej časti a play off sa dostal na číslo 872 o tri góly pred Howea a o 144 za lídra Gretzkého. O výnimočnosti jeho čerstvého gólového míľniku svedčí aj fakt, že spomedzi aktívnych hráčov má k nemu najbližšie Sidney Crosby, ktorý zaostáva o priepastných 266 gólov (zatiaľ 534).

Pri súčasnej hernej fazóne (približne 0,7 gólu na zápas) je pre 37-ročného Ovečkina reálna aj ďalšia 50-gólová sezóna. Ak by ju dosiahol, bola by pre neho už rekordná desiata, čím by sa aj v tomto ukazovateli osamostatnil na 1. mieste historických štatistík. V súčasnosti zdieľa prvenstvo s Gretzkym a Mikeom Bossym.

Najlepší strelci histórie NHL: 1. Wayne Gretzky 894 gólov, 2. Gordie Howe 801, 3. Alexander Ovečkin 800*, 4. Jaromír Jágr 766, 5. Brett Hull 741, 6. Marcel Dionne 731, 7. Phil Esposito 717, 8. Mike Gartner 708, 9. Mark Messier 694, 10. Steve Yzerman 692, 36. Marián HOSSA 525, 44. Peter BONDRA 503

Najviac hetrikov v NHL: 1. Wayne Gretzky 50, 2. Mario Lemieux 40, 3. Mike Bossy 39, 4. Brett Hull 33, 5. Phil Esposito 32, 6. Alexander Ovečkin 29*, 7. Marcel Dionne 28, 8. Bobby Hull 28, 9. Maurice Richard 25, 10. Cy Denneny 25, ... 20. Peter BONDRA 19, 49. Marián GÁBORÍK 14

*-aktívny hráč