Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia NHL

Ovečkin prekonal rekord Gartnera, MacKinnon pokoril 50-gólovú métu

Ľavé krídlo Alexander Ovečkin (8) z Washingtonu Capitals sa raduje z gólu so spoluhráčom Nickom Jensenom (3), vpravo korčuľuje David Perron z Detroitu Red Wings počas zápasu zámorskej NHL Detroit Red Wings - Washington Capitals 9. apríla 2024 v Detroite. Foto: TASR/AP

Ruský hokejista Alexander Ovečkin dosiahol minimálne 30 gólov v základnej časti už vo svojej osemnástej sezóne a stanovil nový rekord NHL.

New York 10. apríla (TASR) - Ruský hokejista Alexander Ovečkin dosiahol minimálne 30 gólov v základnej časti už vo svojej osemnástej sezóne a stanovil nový rekord NHL. Tridsaťosemročný útočník rozhodol presným zásahom o triumfe Washingtonu nad Detroitom (2:1) v dôležitom súboji o postup do play off. Nathan MacKinnon zaznamenal hetrik a pridal aj asistenciu v drese Colorada proti Minnesote (5:2) a pokoril 50-gólovú métu. V 13-zápasovom nočnom programe sa blysol hetrikom a štyrmi bodmi aj Steven Stamkos z Tampy Bay.

Ovečkin sa presadil osem sekúnd pred koncom druhej časti a zvýšil na 2:0. Obranca domácich Moritz Seider stratil puk na červenej čiare, získal ho T.J Oshie a posunul ruskému kanonierovi, ktorý trafil presne pod vyrážačku Alexa Lyona. Krídelník nazbieral aspoň 30 gólov v 18 zo svojich 19 sezón v profilige. Po stretnutí vyzdvihol aj prácu Oshieho: "Urobil to skvele na modrej čiare. Bolo to niečo ako 2 na 1 a vedel som, že do konca tretiny zostáva možno 15 alebo 20 sekúnd a snažil som sa vystreliť puk a dúfať, že to tam padne," uviedol podľa nhl.com. Tridsaťgólovú métu neprekonal iba v covidovom ročníku 2020/21, keď dal v 45 dueloch 24 gólov. Doteraz sa delil o rekord s Mikeom Gartnerom, ktorý pokoril 30-gólovú hranicu v 17 zo svojich 19 sezón v profilige. "Je to niečo neuveriteľné. Tento úspech je o konzistencii, samozrejme, o zdraví a o mojich spoluhráčoch, ktorí ma nachádzajú v správnych pozíciách," zdôraznil Ovečkin, ktorý má v NHL na konte už 852 gólov, iba o 42 menej ako historický líder Wayne Gretzky (894). Capitals zverejnili na sociálnych sieťach video, v ktorom Gartner zagratuloval Ovečkovi a drží mu palce aj k prekonaniu rekordu v počte gólov.

Veľký večer zažil aj MacKinnon ktorý hetrikom a asistenciou prispel k víťazstvu Colorada nad Minnesotou 5:2. Dvadsaťpäťročný center bojuje na diaľku s Nikitom Kučerovom z Tampy Bay o Art Ross Trophy pre najproduktívnejšieho hráča základnej časti. MacKinnon má 137 bodov (51+86) a má dvojbodovú stratu na Kučerova. Člen prvej formácie Avalanche sa presadil v 9. minúte stretnutia, keď sa dostal k puku v obrannom pásme, ale vďaka svojej rýchlosti sa po individuálnej akcii dostal až Filipa Gustavssona a nezaváhal. V druhej časti zápasu ďalšie dva góly. Jonathan Drouin prevzal puk na červenej čiare a zadovkou našiel MacKinnona, ktorý sa presadil krížnou strelou a zaznamenal 50. gól v sezóne. Túto štatistiku vylepšil 52 sekúnd pred druhou prestávkou. Opäť získal puk vo vlastnom pásme a rovnako ako pri prvom presnom zásahu potvrdil svoju rýchlosť, dostal sa pred Gustavssona a zakončením nad jeho ľavé rameno skompletizoval tretí hetrik v sezóne a siedmy hetrik v kariére. "Úprimne, nikdy v živote som si nemyslel, že dosiahnem 50 gólov. Samozrejme, je to dobrý pocit. Veľa úžasných zápasov a tvrdej práce od každého jedného hráča. Myslím si, že je to tímový úspech. Samozrejme, je ťažké sa tam dostať. Sami to nedokážete," skonštatoval MacKinnon. Kanaďan odohral svoj 43. viacbodový zápas sezóny, čím prekonal rekord Slováka Petra Šťastného (42) z ročníka 1981/82.

Vo forme je aj najlepší strelec súťaže Auston Matthews, ktorý dal v tejto sezóne za Toronto už 66 gólov, čo je najviac v jednej sezóne spomedzi aktívnych hráčov. Prekonal zápas Ovečkina (65) v ročníku 2007/2008. Naposledy dal viac Mario Lemieux - 69 za Pittsburgh v sezóne 1995/96. Maple Leafs aj vďaka jeho presnému zásahu uspeli na ľade New Jersey Devils 5:2. "Je to skvelé. Viem, kým Ovečkin je a čo pre tento šport urobil a čo dosiahol. Vnímam ako veľkú česť, že som s ním spomínaný v jednej vete," uviedol Matthews a dodal: "Myslím si, že ten proces je každý večer rovnaký. Zistil som, že keď sa na to veľmi sústredíte, nejde to podľa vašich predstáv." Dvadsaťšesťročný útočník zaznamenal svoj 30. gól v sezóne na klziskách súperov a pridal sa k Samovi Reinhartovi z Floridy. Jedinými ďalšími aktívnymi hráčmi, ktorí strelil viac presných zásahov vonku v jednom ročníku sú Ovečkin (33 v 2007/08 a 32 v 2018/19), Leon Draisaitl (33 v 2021/22) a David Pastrňák (33 v 2022/23).

V noci na stredu si Nashville ako ďalší tím zaistil miestenku v play off. Predators na to stačil aj bod za prehru s Winnipegom 3:4 po predĺžení. "Samozrejme, dostať sa do play off je obrovský úspech. Myslím, že sme na to ako skupina hrdí. Chlapci na tom tvrdo pracovali. Bolo by pekné vyhrať aj tento zápas, ale myslím si, že sme dnes ukázali veľkú odolnosť. Postupom do vyraďovacej časti sme urobili prvý krok," skonštatoval Ryan O'Reilly. Nashville sa prebojoval do play off šestnástykrát z uplynulých dvadsiatich sezón.