Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

Ovečkin prekonal rekord Gordieho Howea, za Washington dal 787 gólov

Kapitán Washingtonu Capitals Alexander Ovečkin sa rozcvičuje pred zápasom zámorskej hokejovej NHL Washington Capitals - Arizona Coyotes vo Washingtone v sobotu 5. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Tridsaťsedemročný Ovečkin prišiel do ligy v roku 2005 a nikdy nehral za iný tím ako Washington.

New York 6. novembra (TASR) - Ruský hokejový útočník Alexander Ovečkin z Washingtonu Capitals sa stal hráčom s najvyšším počtom gólov v drese jedného tímu v NHL. V noci na sobotu sa presadil v zápase proti Arizone (2:3) a za klub z hlavného mesta USA tak dal 787 gólov. Prekonal Gordieho Howea, ktorý dosiahol za Detroit Red Wings 786 presných zásahov, ďalších 15 pridal v drese Hartfordu Whalers. S 801 gólmi je člen Siene slávy NHL na druhom mieste za Wayneom Gretzkym (894). Na štvornásobného víťaza Stanley Cupu a šesťnásobného držiteľa Hartovej trofeje pre najužitočnejšieho hráča základnej časti stráca Ovečkin už len 14 gólov.

Tridsaťsedemročný Ovečkin prišiel do ligy v roku 2005 a nikdy nehral za iný tím ako Washington. Pred sebou má teraz ďalšie méty.

Capitals viedli 2:0, ale napokon prehrali s Coyotes 2:3. “Je to veľká vec. V posledných zápasoch som dosiahol pár míľnikov. Mrzí ma však, že sme nevyhrali. Napriek tomu to je pre mňa špeciálny moment, v hľadisku som mal manželku, dve deti a fanúšikov. Rodičia pozerali zápas doma v Moskve,” povedal 37-ročný Ovečkin, ktorý zo svojej typickej pozície strelou bez prípravy prekonal Karla Vejmelku.

Vejmelka sa stal 162. brankárom v NHL, ktorému dal Ovečkin gól. Viac brankárov v histórii súťaže prekonali len Jaromír Jágr (178), Patrick Marleau (177) a Mark Messier (164).

Jubilejnú 900. asistenciu v kariére zaznamenal kapitán Pittsburghu Sidney Crosby. Kanadský center bol pri oboch góloch svojho tímu (1+1), ale “tučniaci” prehrali šiesty zápas za sebou, keď Seattlu podľahli 2:3. Crosby nastúpil na 1120. zápas a na métu 900 asistencií sa dostal ako šiesty najrýchlejší hráč v histórii. Menej duelov na tento míľnik potrebovali Wayne Gretzky (584), Mario Lemieux (771), Paul Coffey (991), Adam Oates (1056) a Ron Francis (1108).

Brad Marchand si ako siedmy hráč v histórii Bostonu pripísal 800. bod v kariére. Krídelník Bruins premenil na ľade Toronta Maple Leafs trestné strieľanie, ale jeho tím napokon prehral 1:2 a prerušil sedemzápasovú víťaznú sériu. Marchand premenil šieste trestné strieľanie v kariére, čím vyrovnal zápis Maria Lemieuxa a na historického lídra Pavla Bureho stráca ešte jeden premenený nájazd. Na métu 800 bodov (355+445) sa dostal za 878 zápasov.