Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia NHL

Pavelski odvrátil vyradenie Dallasu a dosiahol dva rekordy

Na archívnej snímke útočník Dallasu Joe Pavelski oslavuje gól so spoluhráčom Corey Perrym. Foto: TASR/AP

Vo veku 38 rokov a 318 dní prekonal doterajší rekord Chrisa Kunitza (37 rokov a 241 dní) z roku 2017.

New York 26. mája (TASR) - Americký hokejista Joe Pavelski rozhodol v predĺžení štvrtý zápas finále Západnej konferencie play off NHL a Dallas vďaka nemu odvrátil prvú hrozbu vyradenia v sérii s Vegas. Vo veku 38 rokov a 318 dní sa stal najstarším hráčom v histórii NHL s víťazným gólom v predĺžení v zápase, v ktorom jeho tímu hrozilo vyradenie.

Pre Pavelského to bol zároveň 73. gól v play off, čím prekonal Rusa Alexandra Ovečkina v počte presných zásahov vo vyraďovačke spomedzi aktívnych hráčov.

Pavelski, ktorý v pätnástej sezóne v profilige bojuje o svoj prvý Stanleyho pohár, sa strelecky presadil v tohtoročnej play off deviatykrát. Po stretnutí priznal, že veľké góly si vo svojom veku cení viac, no všetky chutia rovnako dobre. Gól zo 64. minúty štvrtého duelu proti Vegas (3:2 pp) navyše znamená, že Dallas zostal v hre o postup do finále. "Užívam si tento moment, je to skvelý pocit. Som rád, že môžeme pokračovať a predĺžili sme si sezónu," uviedol americký útočník pre portál cbc.ca.

Skúsený "veterán" sa stal najstarším strelcom gólu v predĺžení v zápase play off, v ktorom jeho tímu hrozilo vyradenie. Vo veku 38 rokov a 318 dní prekonal doterajší rekord Chrisa Kunitza. Ten skóroval v 7. zápase finále Východnej konferencie v roku 2017 vo veku 37 rokov a 241 dní. Pavelského prínos vyzdvihol aj hlavný tréner Dallasu Peter DeBoer: "Je nestarnúci, nikdy nezostarne. Žije pre tieto momenty a chce byť v týchto situáciách. Vždy to tak bolo a darí sa mu v tom."


Golden Knights vedú v sérii 3:1 a ďalšiu príležitosť ukončiť sériu budú mať v piatom stretnutí v noci na nedeľu o 2.00 SELČ na svojom ľade.