Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia NHL

Pittsburgh vyhral na ľade Tampy Bay 4:2 a ujal sa vedenia v sérii

Švédsky hráč Tampa Bay Lightning Victor Hedman zastavil puk hráča Pittsburghu Penguins Evgenina Malkina z Ruska, počas tretej tretiny Východnej konferencie play off NHL, v stredu, 18. mája 2016, v Tampe Foto: TASR/AP

Tučniaci mali hernú i streleckú prevahu, no ruský brankár domácich Andrej Vasilevskij odolával až do 40. minúty.

New York 19. mája (TASR) - Hokejisti Pittsburghu Penguins vedú vo finále Východnej konferencie play off NHL nad Tampou Bay 2:1. V noci na štvrtok triumfovali v treťom dueli na ľade súpera 4:2, keď si po jednom góle a asistencii pripísali Phil Kessel a Carl Hagelin.

"Tučniaci" mali hernú i streleckú prevahu (48:28), no ruský brankár domácich Andrej Vasilievskij odolával až do 40. minúty. Desať sekúnd pred koncom druhej tretiny ho prekonal Hagelin gólom na 1:0. "Gól pár sekúnd pred koncom tretiny tímu vždy dodá sebavedomie," povedal Hagelin. V tretej časti pridali hostia ďalšie tri presné zásahy. Tampe nepomohli ani dva body českého krídelníka Ondřeja Paláta (1+1), ktorý v závere už len korigoval skóre na 2:4.



Do dvojgólového vedenia poslal Pittsburgh po piatich minútach tretej tretiny Kessel, keď po skvelej prihrávke Nicka Bonina strelil svoj siedmy gól v play off. Tampa reagovala bleskovo a o 14 sekúnd neskôr Tyler Johnson znížil na 1:2. Vyrovnania sa však domáci hokejisti nedočkali a v 51. minúte kapitán Sidney Crosby v presilovke štyroch proti trom perfektnou strelou do horných poschodí bránky zvýšil na 3:1. Crosby po osemzápasovej pauze bez gólu skóroval v druhom stretnutí za sebou a oba jeho zásahy boli víťazné. Druhý zápas rozhodol v predĺžení. "V druhej tretine sme mali veľa šancí a hrali sme výborne. Pomohol nám gól v závere a potom sa nám hralo ľahšie," povedal Crosby pre espn.com. Na 4:1 zvýšil Chris Kunitz a definitívne pochoval nádeje "bleskov" na zvrat.

Výborný výkon podala opäť formácia Hagelin, Bonino, Kessel. "Hrajú veľmi dobre na oboch stranách klziska a udržiavajú si vysokú úroveň v každom zápase," pochválil trio tréner Pittsburgh Mike Sullivan. Spoľahlivý bol aj 21-ročný brankár Matt Murray, ktorý chytil 26 striel a zaznamenal deviate víťazstvo z dvanástich štartov v play off 2016. Tampa prehrala prvýkrát vo vyraďovacích bojoch dva zápasy za sebou. "Treba uznať, že hrali dobre. Mali sme výbornú prvú tretinu, ale potom mal súper navrch. Boli dôraznejší, presnejší a zaslúžene vyhrali," povedal Johnson pre nhl.com na adresu Pens. Vasilievskij nastúpil v play off tretíkrát v kariére a hoci prehral, bol oporou svojho tímu. Zaznamenal 44 zásahov a od vystriedania zraneného Bena Bishopa v prvom zápase série zastavil 115 zo 123 striel. "Vasilievskij bol skvelý. V oboch posledných zápasoch nás držal v hre," pochválil 21-ročného Rusa švédsky obranca Lightning Anton Stralman.

Tampa napriek prehre v dvoch zápasoch za sebou neklesá na duchu. "Sme spolu už tretí rok v play off a zažili sme rôzne stavy. Viedli sme o dva zápasy, ale aj prehrávali, bolo to viackrát 2:1 pre nás, ale aj pre súpera. Sme v situácii, ktorú poznáme," povedal tréner Jon Cooper. Zranený brankár Bishop už pred zápasom trénoval v plnej výstroji, no na štart nebol pripravený. "Jeho stav sa každým dňom zlepšuje, ale nedá sa garantovať kedy bude schopný nastúpiť," dodal Cooper.

Štvrtý zápas série je na programe v noci na sobotu opäť v Amalie Arene v Tampe.

NHL - play off /na štyri víťazstvá/:
tretí zápas finále Východnej konferencie
TAMPA BAY LIGHTNING - PITTSBURGH PENGUINS 2:4 (0:0, 0:1, 2:3)
Góly:
46. Johnson (Kučerov, Palát), 59. Palát (Kučerov, Carle) – 40. Hagelin (Kessel), 46. Kessel (Bonino, Hagelin), 51. Crosby (Malkin, Schultz), 54. Kunitz. Brankári: Vasilievskij - Murray, strely na bránku: 28:48, 19.092 divákov
/stav série: 1:2/