Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia NHL

VIDEO: Pittsburgh vyrovnal sériu proti Tampe, rozhodol Crosby

Hráč Pittsburgh Penguins Sidney Crosby a brankár Tampa Bay Lightning Andrei Vasilevskiy. Foto: TASR/AP

O výsledku rozhodol po 40 sekundách nadstaveného času kapitán Penguins.

New York 17. mája (TASR) - Hokejisti Pittsburghu triumfovali v druhom súboji finále play off Východnej konferencie zámorskej NHL nad Tampou Bay 3:2 po predĺžení a vyrovnali stav série na 1:1. O výsledku rozhodol po 40 sekundách nadstaveného času kapitán Penguins Sidney Crosby.

Crosby ukončil osemzápasové čakanie na gól a strelil najrýchlejší gól v predĺžení v histórii Penguins v bojoch o Stanleyho pohár. Kapitán "tučniakov" sa ocitol v dobrej pozícii na ľavom kruhu a po priťuknutí od Bryana Rusta prekonal Andreja Vasilevského presnou strelou k bližšej žrdi. "Som veľmi šťastný. Sedem zápasov som nedal gól a som rád, že som to prelomil. Zaslúžili sme si vyhrať," povedal Crosby pre nhl.com po svojom vôbec prvom góle v predĺžení v 113. zápase play off. Prezradil, že pred gólovou strelou musel na Rusta zakričať. "Neviem či ma videl, pretože som bol za ním. Aj on už mohol strieľať, ale ešte mi puk posunul do lepšej situácie, bola to krásna nahrávka," dodal Crosby.

Všetky štyri góly v riadnom hracom čase padli v prvej tretine. Pittsburgh po góloch Matta Cullena a Phila Kessela, ktorý so 14 bodmi vedie produktivitu Penguins, viedol 2:0. V závere tretiny však "blesky" dvakrát udreli. Na 1:2 znížil v 17. minúte navrátilec do zostavy Anton Stralman. Švédsky obranca nastúpil po zlomenine nohy prvýkrát od 25. marca. V poslednej minúte úvodnej časti prepadli domáci v útočnom pásme a Jonathan Drouin 49,2 sekundy pred sirénou strelou pod vyrážačku Matta Murrayho vyrovnal.

Pittsburgh bol aktívnejší o čom svedčí aj pomer striel 41:21. Nádeje Tampy na druhé víťazstvo v sérii však držal 21-ročný ruský brankár Vasilevskij, ktorý perfektne zastúpil zranenú jednotku Bena Bishopa. "Bol fantastický. Je veľmi nepríjemné prísť o jednotku, ale Vas ho skvele nahradil a najmä vďaka nemu sme sa dostali do predĺženia a mali sme nádej na úspech," povedal pre espn.com tréner Lightning Jon Copper. Vasilevskij zaznamenal 38 zákrokov, ale do šatne išiel nahnevaný, pretože pri rozhodujúcom góle sa posunul od žrde o niečo skôr a nechal tak voľný malý priestor, ktorý Crosby trafil. Zámorské médiá označili jeho gól (47. v play off) za druhý najdôležitejší v kariére po rozhodujúcom zásahu v drese Kanady vo finále OH 2010. Hoci sa strelecky v play off Crosby trápil a proti Washingtonu nedal v celej sérii ani jeden gól, tréner ani spoluhráči o kríze nehovorili. "V každom zápase tvrdo pracoval a dnes prišiel jeho čas. Je náš líder a veríme mu. Tak ako veríme každému hráčovi v našom tíme," povedal zámorským médiám Jevgenij Malkin na adresu kapitána.

Penguins od januára neprehrali dva zápasy za sebou a sériu neprerušili ani teraz. Ďalšie víťazstvo si pripísal 21-ročný brankár Murray, hoci pri góle Drouina nepôsobil veľmi isto a televízne kamery zachytili ako tréner Mike Sullivan povedal niečo jednotke Marcovi-Andrému Fleurymu, ktorý po zranení čaká na svoju šancu. Murray však dochytal a nepustil za chrbát ďalší puk. Svoj tím podržal najmä pri šanci Alexa Killorna v závere druhej tretiny. "Bol to skvelý zákrok. Matt je silný v tom, že aj keď dostane horší gól, dokáže sa skoncentrovať a jeho odpoveďou sú ďalšie výborné zákroky," povedal na jeho adresu Sullivan, ktorý po nepresvedčivých výkonoch poslal na tribúnu obrancu Olliho Määtu a na jeho mieste nastúpil Justin Schultz.

Séria sa presúva na Floridu, tretí zápas je na programe na ľade Tampy v noci na štvrtok.

NHL - play off /na štyri víťazstvá/:
druhý zápas finále Východnej konferencie


PITTSBURGH PENGUINS - TAMPA BAY LIGHTNING 3:2 pp (2:2, 0:0, 0:0 - 1:0)
Góly:
5. Cullen (Fehr, Kühnhackl), 10. Kessel (Bonino, Hagelin), 61. Crosby (Rust, Dumoulin) – 17. Stralman (Marchessault, Hedman), 20. Drouin (Brown, Carle). Brankári: Murray - Vasilevskij, strely na bránku: 41:21, 18.534 divákov.
/stav série: 1:1/