Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia NHL

Play-off NHL bude po 46 rokoch bez kanadského klubu

Brankár Toronta Maple Leafs Garret Sparks Foto: TASR/AP

Podobná situácia v zámorskej hokejovej profilige nastala na konci sezóny 1969/70, vtedy však hralo NHL iba 12 klubov a Kanadu zastupovali len Montreal s Torontom.

Ottawa 31. marca (TASR) - Po dlhých 46 rokoch nebude v bojoch o slávny Stanleyho pohár účinkovať ani jeden kanadský klub. Hoci základná časť NHL skončí až o 11 dní, už teraz je jasné, že medzi šestnástku najlepších tímov preniknú iba tímy z USA.

Podobná situácia v zámorskej hokejovej profilige nastala na konci sezóny 1969/70, vtedy však hralo NHL iba 12 klubov a Kanadu zastupovali len Montreal s Torontom. Vlani postúpilo do play off päť kanadských mužstiev, v ročníku 2013/2014 sa do vyraďovačky dostal iba Montreal Canadiens, so ziskom 24 Stanleyho pohárov historicky najúspešnejší klub súťaže.

Posledným klubom, ktorý držal v tejto sezóne kanadskú vlajku, bola Ottawa. Čierny scenár sa naplnil v noci na štvrtok, keď "senátorom" definitívne zhasla postupová nádej, napriek výhre 2:1 na ľade Winnipegu. Ďalších šesť klubov z "kolísky hokeja" - Montreal, Toronto, Calgary, Winnipeg, Vancouver a Edmonton - stratili postupové šance už dávnejšie. Maple Leafs a Oilers pritom uzatvárajú poradie vo svojich konferenciách.

Kanadské kluby majú rovnako ako tie americké možnosť naplniť svoje rozpočty až po platový strop, no stretávajú sa s nezáujmom voľných hráčov, ktorých neláka tuhá zima (najmä v prípade Edmontonu a Calgary) či príliš veľký tlak zo strany do hokeja zbláznených fanúšikov. "Vlani postúpilo do play off päť kanadských klubov, teraz ani jeden, čo iba potvrdzuje, aké krehké tieto organizácie sú. Svoju úlohu hrajú aj zranenia či mnohé ďalšie faktory. Stačí tak málo, aby sa klub vrátil o krok späť," vyslovil sa pre thestar.com bývalý útočník Montrealu Pete Mahovlich, ktorý zažil pred 46 rokmi situáciu, keď sa jeho Canadiens nedokázali prebojovať do vyraďovacej časti.