Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia NHL

V prvom kole play off Chára s Meszárošom proti Tatarovi s Jurčom

Zdeno Chára Foto: TASR/AP

Dvaja Slováci môžu na seba naraziť v súboji Montrealu (Peter Budaj) s Tampou Bay (Richard Pánik).

New York 13. apríla (TASR) - Po sobotňajších zápasoch zámorskej hokejovej NHL je už známe zloženie šiestich z ôsmich dvojíc 1. kola play off. Vo Východnej konferencii je už skompletizovaný celý pavúk, v jeho úvodnom kole na seba narazia víťaz Prezidentskej trofeje Boston s kapitánom Zdenom Chárom a ďalším slovenským obrancom Andrejom Meszárošom na Detroit s Tomášom Tatarom a Tomášom Jurčom.

Dvaja Slováci môžu na seba naraziť v súboji Montrealu (Peter Budaj) s Tampou Bay (Richard Pánik). U tejto dvojice ešte nie je definitívne, kto začne sériu na domácom ľade, tímy si ešte môžu vymeniť poradie v prípade, že hráči Lightning v záverečnom zápase základnej časti zvíťazia nad Washingtonom. Ďalšie dvojice na Východe tvoria Pittsburgh - Columbus a NY Rangers - Philadelphia.

V Západnej konferencii sú zatiaľ isté dve dvojice. Najlepší tím konferencie Anaheim sa stretne s Dallasom, ktorý uchmatol poslednú voľnú kartu. Druhý tím Pacifickej divízie San Jose narazí na tretí Los Angeles s Mariánom Gáboríkom. Obhajca Stanleyho pohára Chicago s Michalom Handzušom a Mariánom Hossom sa v 1. kole stretne s jedným z dua St. Louis, Colorado. Na meno súpera čaká aj Minnesota.

Nasadzovanie do play off NHL sa prvýkrát určuje podľa nového systému. Stále platí, že v každej konferencii postupuje do vyraďovacej časti osem tímov. Účasť v play off si však po novom zabezpečia najlepšie tri tímy z každej divízie po základnej časti a osmičku doplnia ďalšie dva tímy v konferencii s najvyšším počtom bodov, ktoré dostanú tzv. voľné karty. Prvé dve kolá play off sa hrajú v rámci divízií. V úvodnom kole sa najlepší klub konferencie postaví proti slabšiemu z tímov, ktoré postupovali vďaka voľným kartám. Druhý držiteľ voľnej karty potom narazí na víťaza zvyšnej divízie. Druhé tímy v divíziách sa stretnú s tretími. Víťazi sérií 1. kola na seba narazia v divíznom finále, po ktorom sa bude už klasickým spôsobom bojovať o titul v konferenciách. Najlepšie tímy konferencií následne zabojujú vo finále play off o uctievaný Stanleyho pohár.

Dvojice 1. kola play off NHL:
štvrťfinále Východnej konferencie
Boston (Chára, Meszároš) - Detroit (Tatar, Jurčo)
Montreal (Budaj) - Tampa Bay* (Pánik)
Pittsburgh - Columbus
NY Rangers - Philadelphia

štvrťfinále Západnej konferencie
Anaheim - Dallas
San Jose - Los Angeles (Gáborík)
Colorado/St. Louis - Minnesota
St. Louis/Colorado - Chicago (Hossa, Handzuš)
*-tímy si ešte môžu vymeniť poradie v prípade, že Tampa Bay v záverečnom zápase základnej časti zvíťazí nad Washingtonom