Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia NHL

Prvá výhra Slovinska na ZOH, Kristan: je to ako zázrak

Slovenský hokejista Tomáš Jurčo a Slovinec Ziga Pavlin a brankár Robert Kristan v zápase základnej A-skupiny olympijského turnaja Slovensko - Slovinsko na XXII. zimných olympijských hrách v Soči 15. februára 2014. Foto: TASR/mich

ridsaťročný brankár, ktorého zamestnáva slovenský extraligový klub HK Nitra, ešte minúty po konečnom hvizde nevedel uveriť, čo sa mu so spoluhráčmi podarilo.

Soči 15. februára (TASR) - Slovinskí hokejisti mali v sobotu, už po druhom zápase na hrách v Soči obrovský dôvod oslavovať. Dosiahli totiž historický úspech, keď na úkor slovenských reprezentantov zaznamenali premiérové víťazstvo na zimných olympijských hrách.

"Je to skoro ako zázrak. No my v kabíne vieme, že máme dobrých hráčov a môžeme hrať hokej na najvyššej úrovni. Verili sme tomu už pred olympijskou kvalifikáciou a dnes sme dosiahli ďalší veľký úspech. Zdolali sme Slovensko 3:1," radoval sa Robert Kristan.

Tridsaťročný brankár, ktorého zamestnáva slovenský extraligový klub HK Nitra, ešte minúty po konečnom hvizde nevedel uveriť, čo sa mu so spoluhráčmi podarilo. "Ešte mám v sebe veľa adrenalínu, musím sa posadiť a popremýšľať nad tým. No vyhrať nad Slovenskom s hráčmi, ktorých mali v tíme, je fantastický pocit. Je to naše prvé víťazstvo na olympijských hrách a zapamätáme si ho navždy," pokračoval.

Ľadový hokej nemá v Slovinsku príliš veľkú tradíciu, no Kristan verí, že práve sobotňajší úspech by mohol odštartovať veľké zmeny. "Hokej u nás nemá vysokú úroveň, preto dúfam, že toto naše víťazstvo videlo veľa ľudí a že začnú pracovať na tom, aby sa to zmenilo. Ukázali sme, že máme veľký potenciál."

Na archívnej snímke z 11. mája 2008 Slovinec Anže Kopitar (vľavo) v súboji so Slovákom Jurajom Kolníkom v druhom zápase o udržanie na hokejových MS v Halifaxe.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Medzi strojcov víťazstva patril najmä Anže Kopitar. Strelec tretieho gólu do siete Jaroslava Haláka a hlavný konštruktér slovinskej hry považoval za najdôležitejšie, že jeho spoluhráči udržali nervy na uzde. "Pretože v úvode prvého zápasu proti Rusku sme 'uleteli'. I mňa dostala tá atmosféra. Je to naša prvá olympiáda a aj keď poznám väčšinu týchto chalanov z NHL predsa len, tieto zápasy sú v inom prostredí a s inými spoluhráčmi. Dnes sme však boli od začiatku silní a disciplinovaní," uviedol.

Dvadsaťšesťročný center LA Kings žiaril po zápase spokojnosťou. "Je to veľká vec. Slováci majú dobrý tím a niekoľko hráčov, ktorí vyhrali Stanleyho pohár. Myslím si, že na seba môžeme byť hrdí. Dlho sme čakali, kým zdoláme nejakú veľkú hokejovú krajinu. Občas sme získali nejaký ten bod, no potom sme vždy prehrali v predĺžení, či nájazdoch. Dnes sme nepotrebovali ani to predĺženie. Slovinsko sme dostali na hokejovú mapu sveta. Teda ak tam ešte nebolo," dodal.