Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia NHL

Prvé finále Západnej konferencie v prospech Vegas, rozhodol Howden

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Predĺženie zariadil necelé dve minúty pred koncom zápasu Jamie Benn z Dallasu.

New York 20. mája (TASR) - Hokejisti Vegas vyhrali v noci na sobotu v prvom zápase semifinále play off NHL nad Dallasom 4:3 pp. Víťazný gól strelil po 95 sekundách predĺženia Brett Howden, za jeho tím skóroval dvakrát William Karlsson. Na všetkých góloch hostí sa podieľal Roope Hintz, ktorý zaznamenal tri kanadské body (1+2) a s 22 bodmi je najproduktívnejší hráč play off. Dallas začal tretiu sériu v play off za sebou prehrou v predĺžení.

Na rozdiel od maratónskeho predĺženia v prvom zápase finále Východnej konferencie sa vo Vegas rozhodlo bleskovo. Howden najskôr netrafil po nahrávke Marka Stonea prázdnu bránku, ale následne uspel spoza bránkovej čiary. "Len som sa snažil hodiť puk späť do bránkoviska. Mal som šťastie, myslím, že Oettinger si puk zrazil do bránky sám," povedal Howden pre agentúru AP. Dva kanadské body za Vegas si pripísal aj obranca Zach Whitecloud.

Skóre duelu otvoril 74 sekúnd pred koncom prvej tretiny Jason Robertson, keď tečoval Hintzovu strelu a skóroval prvýkrát po deviatich zápasoch. "Konečne mi to tam padlo. Hralo sa mi dobre, ale nevedel som premeniť šance. Trochu som si vydýchol a verím, že na tom budem stavať," povedal Robertson pre nhl.com. V polovici zápasu však vyrovnal Karlsson a ten istý hráč dostal “zlatých rytierov” do vedenia na začiatku tretej časti, keď po peknej kľučke prekonal brankára Dallasu strelou po ľade. "Mal som šancu uchmatnúť puk, otvoril sa mi priestor a tak som to skúsil," opísal Karlsson svoj druhý zásah.

Stars zareagovali rýchlo a po pase Joea Pavelského vyrovnal v piatej minúte tretej tretiny svojim 10. gólom v play off Hintz. Golden Knights viedli ešte raz, keď po dôraznej akcii Keegana Kolesara strelil Teddy Blueger svoj prvý gól vo vyraďovačke, ale predĺženie zariadil necelé dve minúty pred koncom zápasu kapitán Dallasu Jamie Benn, ktorý počas hry bez brankára zblízka prekonal Adina Hilla.

"Pred začiatkom predĺženia som hráčom povedal, aby sme o rýchlo rozhodli, nech môžu ísť všetci domov," vtipkoval tréner Vegas Bruce Cassidy. "Pozeral som zápas Florida – Carolina od začiatku do konca. Keď skončili, bolo jedenásť večer a u nich ešte o tri hodiny viac. Taký je hokej, občas sa podarí rozhodnúť hneď, niekedy to trvá štyri predĺženia," dodal kouč Vegas.

Tréner Dallasu Peter DeBoer nebol spokojný so vstupom jeho tímu do duelu, domáci mali na začiatku veľký tlak a viedli na strely 11:1. "Náš výkon rástol, tretia tretina bola z našej strany najlepšia. Naopak prvá bola veľmi slabá," povedal kormidelník Stars. Obaja brankári chytali spoľahlivo, domáci Hill aj hosťujúci Jake Oettinger zneškodnili po 33 striel. Tretíkrát zo štyroch duelov v tejto sezóne muselo medzi Vegas a Dallasom rozhodnúť predĺženie, v základnej časti uspeli Stars dvakrát v nájazdoch. Druhý zápas série sa hrá v nedeľu o 21:00 SELČ opäť vo Vegas.



semifinále play off NHL:

finále Západnej konferencie - 1. zápas /na 4 víťazstvá/:

Vegas Golden Knights - Dallas Stars 4:3 pp (0:1, 1:0, 2:2 - 1:0)

Góly: 30. Karlsson (Whitecloud, Roy), 42. Karlsson (Martinez, Pietrangelo), 50. Blueger (Kolesar, Whitecloud), 62. Howden (Stone, Stephenson) - 19. Robertson (Hintz), 45. Hintz (Pavelski, Robertson), 59. Benn (Pavelski, Hintz). Brankári: Hill - Oettinger, strely na bránku: 37:36.

/stav série: 1:0/