Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia NHL

Réway by v Slovane zarobil viac, no uprednostnil šancu zabojovať o NHL

Na snímke vpravo Martin Réway a tréner tímu Zdeno Cíger. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Počas MS podpísal s Canadiens nováčikovský kontrakt a po pôsobení v Sparte Praha a Fribourgu sa rozhodol vrátiť za oceán, kde v rokoch 2012-2014 obliekal dres Gatineau Olympiques v juniorskej QMJHL.

Montreal 7. júla (TASR) - Slovenský hokejový reprezentant Martin Réway už začal s prípravou na novú sezónu a v súčasnosti "zarezáva" v rozvojovom kempe klubu Montreal Canadiens. Z hľadiska jeho ďalšej budúcnosti však bude pre neho dôležitejší až hlavný septembrový kemp, v ktorom sa pokúsi zabojovať o miesto v prvom tíme "Habs" a splniť si tak svoj sen o NHL.

"Mám za sebou náročnú sezónu, v jej polovici som sa musel presunúť do Švajčiarska. Ukázal sa to byť pre mňa dobrý krok, užil som si to tam, naučil veľa nových vecí, navyše štýl hry sa blížil tomu severoamerickému. Keďže som reprezentoval svoju krajinu na svetovom šampionáte, tak som iba pred pár týždňami ukončil sezónu. Zatiaľ som trénoval len individuálne, potreboval som si trochu odpočinúť a až teraz začínam s prípravou," uviedol 21-ročný krídelník pre Le Journal de Montréal.

Počas májových MS podpísal s Canadiens nováčikovský kontrakt a po pôsobení v Sparte Praha a Fribourgu sa tak rozhodol vrátiť za oceán, kde už v rokoch 2012-2014 obliekal dres Gatineau Olympiques v juniorskej QMJHL. "Cítim, že prišiel ten správny čas, aby som sa sem vrátil," vyslovil sa Réway, ktorého v roku 2013 draftoval Montreal z celkového 116. miesta. "Predtým som stadiaľto odišiel, pretože som ako draftovaný hráč zo Severnej Ameriky nemohol pôsobiť v NHL. Mohol som si zvoliť juniorku alebo hrať profesionálne v Európe. Rozhodol som sa pre druhú možnosť. Teraz cítim, že potrebujem novú výzvu v mojej kariére. Chcem sa porovnať s lepšími hráčmi." V rozvojovom kempe chce popracovať najmä na svojej fyzičke. "Bol by som rád, keby som zosilnel. Kondičnému trénerovi som už povedal, čo potrebujem zlepšiť a dohodli sme sa, že mi vyhotoví podľa toho tréningový plán," poznamenal talentovaný útočník a na margo rozvojového kempu dodal: "Nebol som tu tri roky. Bolo zábavné stretnúť sa s niektorými známymi tvárami. Chcem si to tu užiť."

Réway si uvedomuje, že počas voľných miest v tíme Canadiens je limitovaný. V prípade, že si nevybojuje miestenku v prvom mužstve, je pripravený odohrať sezónu v nižšej zámorskej súťaži AHL. "Súčasťou môjho kontraktu bola dohoda, že ak sa mi nepodarí vybojovať miesto v prvom tíme, budem hrať na farme St. John's IceCaps. Nebudem mať s tým problém. Budem sa snažiť hrať čo najlepšie, dúfam, že poteším svojou hrou fanúšikov. Som viac nahrávačom ako strelcom, verím, že so spoluhráčmi nastrieľame veľa gólov."

Kým na profiligovej úrovni by si v nadchádzajúcom ročníku zarobil 667-tisíc amerických dolárov, v St. John's by dostal iba "vreckové" 70-tisíc USD. Réway pritom priznal, že by si finančne oveľa viac prilepšil v KHL, ak by prijal ponuku Slovana Bratislava. "Nebudem klamať. Hovoril som s funkcionármi Slovana, mali sme dobrú debatu, mali o mňa záujem, bol som blízko k podpisu zmluvy. Bratislava je takmer môj domov, hral by som tam pred zrakmi mojej rodiny," prezradil Réway.

Napokon ponuku odmietol z celkom prostého dôvodu. "Mám sen a tým je dostať sa do NHL. Chcem to skúsiť a zistiť, či môžem nastupovať v profilige. Áno, mohol dom dostať viac peňazí v Bratislave, z tohto hľadiska to bolo riziko, ale bol som ho ochotný podstúpiť a obetovať peniaze za šancu prebojovať sa do NHL. Myslím si, že som pripravený ukázať sa v kempe," dodal.