Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

Ruský sen o zlate sa rozplynul, Ovečkin cíti prázdnotu

Ruskí hokejisti vo štvťfinálovom zápase medzi Ruskom a Fínskom na ZOH v Soči 19. februára 2014. Foto: TASR/AP

Rusi v Soči vôbec nepôsobili ako jednoliaty kolektív, diváci márne čakali na ich strojové kombinácie a gólové hody.

Soči 19. februára (TASR) - Mala to byť parádna bodka za celou zimnou olympiádou. V záverečný deň ZOH vybojujú ruskí reprezentanti vo finále hokejového turnaja vysnívané zlato a naplnia tak túžbu celého národa.

Sen o olympijskom titule v domácom prostredí sa však v stredu zbornej rozplynul. Stopku jej vo štvrťfinále trochu nečakane vystavili Fíni, s ktorými sa v Soči až tak nepočítalo.

Po krachu Rusov na ZOH 2010 vo Vancouveri tak prišlo ďalšie vyradenie v rovnakej fáze, tentoraz však oveľa bolestivejšie, lebo sa udialo na domácej pôde, v hučiacom kotli vypredanej Boľšoj arény. Generácia okolo Alexandra Ovečkina či Jevgenija Malkina tak nevyužila ďalšiu veľkú šancu na zisk zlata.

"Čo k tomu povedať? Cítim úplnu prázdnotu," hlesol po štvrťfinálovej prehre 1:3 Ovečkin, ktorý si na turnaji pripísal iba dva body za gól a asistenciu. "Mali sme dobrý začiatok, dali sme gól v presilovke a cítili sme sa dobre. Potom sme ale urobili dve chyby, ktoré nás stáli zápas. Snažili sme sa, ale nedokázali sme už skórovať," povedal pre oficiálnu stránku ZOH najlepší strelec NHL, ktorý v prebiehajúcej sezóne v drese Washingtonu dal už 40 gólov.

Ruský fanúšik telefonuje po prehre Ruska 1:3 nad Fínskom po štvrťfinálovom zápase ZOH v Soči 19. februára 2014.
Foto: TASR/AP


Po záverečnom hvizde mnohí fanúšikovia ešte dlho zostali sedieť s nemým pohľadom na svojich sedačkách. Aj ruský prezident Vladimir Putin v hľadisku len neveriacky krútil hlavou. V najsledovanejšom športovom odvetví na ZOH chcela usporiadateľská krajina pred celým svetom demonštrovať svoju silu, namiesto plánovaných osláv však hráčov zbornej vyprevádzal v stredu z ľadu piskot.

"Čo teraz cítime? Obrovské sklamenie. Ľudia od nás veľa očakávali a my sme to nedokázali splniť," smútil Pavel Dacjuk. Veľké rozčarovanie cítil aj brankár Sergej Bobrovskij. "Chceme poďakovať fanúšikom za podporu a za skvelú atmosféru. Čo viac sa dá povedať," uviedla opora Columbusu.

Pravda je taká, že zverenci trénera Zinetulu Biľaletdinova od úvodu olympijského turnaja neboli v optimálnej pohode. Odpor Slovincov zlomili až v závere, prvý veľký test, súboj s Američanmi, prehrali v nájazdoch (2:3), Slovákom nedokázali dať za 65 minút ani jeden gól a chudobnú výhru 1:0 vybojovali až v rozstrele. Suverénne pôsobili snáď iba v kvalifikácii s Nórmi (4:0), proti najhoršiemu tímu turnaja sa však tiež čakala väčšia "strelnica".

Ruskí fanúšikovia sledujú štvrťfinálový zápas medzi Ruskom a Fínskom na ZOH v Soči 19. februára 2014.
Foto: TASR/AP


Rusi v Soči vôbec nepôsobili ako jednoliaty kolektív, diváci márne čakali na ich strojové kombinácie a gólové hody. Tréner Biľaletdinov sa rozhodol nerozprestrieť útočnú silu do viacerých formácií a ofenzívu postavil na dvoch hviezdami nabitých a dvoch obranne zameraných lajnách. To sa mu vypomstilo, pretože okrem dvojice Pavel Dacjuk - Alexander Radulov nezabral nik. Najmä výkony Ovečkina a Malkina boli sklamaním. Nepochopiteľné bolo aj zaradenie Semjona Varlamova do bránky vo štvrťfinále, po tom, čo Sergej Bobrovskij si predtým udržal "nulu" s Nórmi. Najmä gól Juhamattiho Aaltonena si nedá Varlamov za klobúk. Tímu chýbala vnútorná sila, v závere duelu s Fínmi si nevedel vytvoriť ani poriadny tlak.

Rusi tak musia na vytúžené zlato čakať minimálne ďalšie štyri roky. Naposledy sa pod piatimi kruhmi tešili ešte pod hlavičkou Spoločenstva nezávislých štátov v roku 1992 v Albertville. Medailu na ZOH získali naposledy v Salt Lake City v roku 2002, kde vybojovali bronz.

Zato Fíni na olympiáde útočia na stupne víťazov tretíkrát za sebou, v Turíne 2006 vydolovali striebro, vo Vancouveri 2010 bronz. V piatok sa pokúsia zdolať v semifinále odvekých rivalov zo Švédska. "Je to skvelé víťazstvo," nadchýnal sa fínsky kapitán Teemu Selänne. Jeho tím utrpel pred turnajom dve rany, keď prišiel o dvojicu elitných útočníkov Miikka Koiva a Valtteriho Filppulu, počas turnaja aj o ďalšieho centra Aleksandra Barkova. "Neboli sme favoritmi, ale musíte stále veriť. Vedeli sme, že Rusi hrajú štvrtý zápas za päť dní a budeme mať trochu viac síl. Nemali sme čo stratiť, všetok tlak bol na nich. Snažili sme sa to využiť a vyšlo to," tešil sa 43-ročný veterán.

Fínski hokejisti sa radujú z víťazstva 3:1 nad Ruskom po štvťfinálovom zápase medzi Ruskom a Fínskom na ZOH v Soči 19. februára 2014.
Foto: TASR/AP