Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia NHL

Ryan Smyth sa s NHL lúčil so slzami v očiach

Hráč Edmontonu Oilers Ryan Smyth máva divákom po víťazstve nad Vancouverom Canucksom v zápase hokejovej zámorskej NHL v Edmontone 12. apríla 2014. Foto: TASR/AP Photo

Svoju rozlúčku sympatický hokejista vopred avizoval a tak sa klub na špeciálnu udalosť pripravil. Primátor mesta Edmonton Don Iveson dokonca označil sobotu za deň Ryana Smytha.

Edmonton 13. apríla (TASR) - So zámorskou NHL sa rozlúčil ďalší z jej velikánov. Vo veku 38 rokov sa rozhodol ukončiť svoju profiligovú kariéru útočník Ryan Smyth, ktorý bol ikonou Edmontonu Oilers. V NHL odohral muž s prezývkou "Captain Canada" celkovo 19 sezón, z toho 15 za Edmonton, v ktorého drese aj skončil. V rozlúčkovom zápase nebodoval a nestrelil vytúžený gól, ale potešilo ho aspoň víťazstvo jeho tímu nad Vancouverom 5:2. Smyth sa s divákmi v zaplnenej hale Rexall Place lúčil so slzami v očiach.

Svoju rozlúčku sympatický hokejista vopred avizoval a tak sa klub na špeciálnu udalosť pripravil. Primátor mesta Edmonton Don Iveson dokonca označil sobotu za deň Ryana Smytha. Tri hodiny pred zápasom premietali na LED obrazovkách pred štadiónom špeciálne video venované mužovi s číslom 94 s názvom "Born To Be An Oiler". Pred zápasom potom pustili divákom Smythov preslov k spoluhráčom, ktorým oznámil svoje rozhodnutie. "Jeden môj kamarát mi raz povedal, že ja ťažké sa do NHL dostať, ale ešte ťažšie skončiť. Mal pravdu," povedal Smyth svojim spoluhráčom.

Smyth veľmi túžil streliť presilovkový gól

Smyth nastúpil na duel s kapitánskym céčkom a veľmi túžil streliť presilovkový gól, čím by prekonal rekord Glenna Andersona a stal by sa najlepším strelcom v histórii klubu v počte gólov v početnej výhode. Hoci preto robili všetko Smyth, jeho spoluhráči aj tréner Dallas Eakins, nakoniec sa mu to napodarilo. Pri štvorminútovej presilovke si dokonca Eakins zobral timeout, aby sa Smyth mohol vydýchať a vrátiť sa na ľad. Vtedy odohral asi najdlhšie striedanie vo svojej kariére a možno aj v celej NHL. "Niekto povedal, že to bolo 5 minút a 36 sekúnd," povedal Smyth pre Edmonton Sun.

Nakoniec odohral najviac v celej sezóne 23 minút a 46 sekúnd, ale neprialo mu šťastie. Smytha po zápase symbolicky vyhlásili za prvú hviezdu zápasu, s divákmi a spoluhráčmi sa dlhé minúty lúčil na ľadovej ploche so slzami v očiach. V NHL nie je zvykom, že si tímy podávajú po zápase ruky, ale hokejisti Vancouveru spravili výnimku a celý tím Canucks sa prišiel osobne rozlúčiť s legendou NHL. Smytha potom prišli na ľad objať aj manželka a štyri deti.

Smyth odohral v základnej časti 1270 zápasov

Muž s číslom 94 odohral v základnej časti 1270 zápasov. "Kariéra v NHL bola pre mňa skvelým zážitkom, na ktorý do konca života nezabudnem. Fanúšikovia Edmontonu sú najlepší na svete a som šťastný, že som v tomto klube strávil takmer celú kariéru. Bol to dnes úžasný zážitok," povedal Smyth, ktorý končí kariéru s bilanciou 386 gólov a 456 asistencií. V play off odohral 93 zápasov s bilanciou 28+31. V roku 2006 hral so svojím tímom vo finále Stanley Cupu, v ktorom Edmonton prehral až v siedmich zápasoch s Carolinou. "Mrzí ma, že som nikdy nevyhral Stanley Cup, ale nedá sa nič robiť. Teraz ma čaká život bez hokej. Som šťastný, že mám skvelú manželku a štyri deti a rodine bude teraz zmyslom môjho života," povedal Smyth, ktorý okrem Edmontonu hral aj za New York Islanders, Colorado Avalanche a Los Angeles Kings.

Hokejista s veľkým a bojovným srdcom sa preslávil aj mimo NHL a patrí k najlepším reprezentantom Kanady v histórii. V roku 2002 vybojoval zlato na zimných olympijských hrách v Salt Lake City, v zbierke má dve zlaté (2003, 2004) a jednu striebornú (2005) medailu z majstrovstiev sveta, v roku 2004 doviedol tím k triumfu v Svetovom pohári a v roku 1995 sa stal aj juniorským majstrom sveta. Smyth bol skutočným lídrom a bol kapitánom javorových listov na väčšine turnajov, na ktorých sa zúčastnil. S céčkom na drese reprezentoval Kanadu na šiestich majstrovstvách sveta, čo sa nikomu inému nepodarilo. Naposledy štartoval na MS 2010 v Nemecku, ale hneď v úvode turnaja si zranil členok a na ľad sa nevrátil. Za Kanadu hral naposledy v roku 2012 a pomohol tímu k triumfu v Spenglerovom pohári.