Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia NHL

VIDEO: San Jose prvýkrát v klubovej histórii postúpilo do finále

Na snímke hráč San Jose Joel Ward sa teší z gólu so spoluhráčmi. Foto: TASR/AP

Vo finálovom boji o Stanleyho pohár si Sharks zmerajú sily s úspešnejším z dvojice Tampa Bay - Pittsburgh.

New York 26. mája (TASR) - Hokejisti San Jose premiérovo v klubovej histórii postúpili do finále zámorskej NHL. V šiestom súboji finále play off Západnej konferencie zdolali St. Louis 5:2 a celú sériu vyhrali 4:2 na zápasy. Vo finálovom boji o Stanleyho pohár si Sharks zmerajú sily s úspešnejším z dvojice Tampa Bay - Pittsburgh (zatiaľ 3:3 na zápasy).

Šiesty duel mal jednoznačný priebeh. Domáci vyhrali všetky tretiny, fanúšikovia začali definitívne oslavovať postup po góle Joonasa Donskoia na 4:0. Iskierku nádeje pre hostí síce potom vykresal dvoma presnými zásahmi Vladimir Tarasenko, ale naviac Blues nemali. Osud stretnutia spečatil gólom do prázdnej bránky pri power play súpera najproduktívnejší hráč play off Logan Couture. Sharks si od svojho vzniku v roku 1991 zahrajú o Stanleyho pohár prvýkrát. "Skvelý pocit. Každý z nás sníval o tom, aby si o pohár mohol zahrať. Chýba nám urobiť posledný krok a všetci veríme, že sa nám to podarí," žiaril po zápase spokojnosťou obranca Brent Burns.

Radosť z postupu mali aj veteráni Patrick Marleau a Joe Thornton. Spolu odohrali v základnej časti 2478 duelov a šancu zabojovať o trofej dostanú po prvý raz. "Vždy som veril, že raz sa mi to podarí. Môžem vám sľúbiť, že urobím všetko preto, aby sme pohár získali. Zaslúžime si to my hráči i naši fanúšikovia," vravel 36-ročný Thornton. "Dnes je skvelý večer, ale ak to nedotiahneme do konca, skvelé leto to nebude. Krátko si to užijeme a potom sa budeme sústrediť na finále," povedal kouč San Jose Peter DeBoer.

Hráči St. Louis nezopakovali to, čo sa im podarilo v predchádzajúcich sériách proti Chicagu a Dallasu. V oboch prípadoch odvrátili hrozbu vypadnutia, keď série vyhrali 4:3 na zápasy. "Prehra nás samozrejme mrzí, od finále sme neboli ďaleko. Ale máme v sebe aj pocit hrdosti, že sme to dotiahli až do finále konferencie. Pred sezónou nám veľa ľudí neverilo, ale my sme dokázali, že patríme medzi najlepších," hodnotil sezónu kapitán St. Louis David Backes.

Sharks spoznajú svojho finálového súpera v noci na piatok, rozhodujúci siedmy duel Pittsburgh - Tampa Bay je na programe od 2.00 SELČ.

NHL - 3. kolo play off

šiesty zápas finále Západnej konferencie


SAN JOSE SHARKS - ST. LOUIS BLUES 5:2 (1:0, 1:0, 3:2)
Góly:
4. Pavelski (Thornton, Hertl), 26. Ward (Burns, Tierney), 44. Ward (Couture, Marleau), 49. Donskoi (Couture, Marleau), 60. Couture (Vlasic) - 52. Tarasenko (Lehterä, Parayko), 57. Tarasenko (Šťastný, Pietrangelo). Brankári: Jones - Elliot, strely na bránku: 27:26, 17.562 divákov.
/konečný stav série: 4:2, postúpilo San Jose/