Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia NHL

V NHL sa presadili obrancovia, Sekera skóroval, Višnovský asistoval

Andrej Sekera kontroluje puk pred útočníkom Anaheimu Danielom Winnikom. Foto: TASR/AP

Dvaja slovenskí hokejisti sa bodovo presadili v ôsmich zápasoch zámorskej NHL v noci na pondelok.

New York 3. marca (TASR) - Dvaja slovenskí hokejisti sa bodovo presadili vo ôsmich zápasoch zámorskej NHL v noci na pondelok. Obranca Caroliny Andrej Sekera strelil už svoj 11. gól v ročníku, no ani ten neodvrátil prehru "hurikánov" 3:5 na ľade Anaheimu.

Sekera sa presadil v 36. minúte za stavu 5:0 pre Ducks po skvelej individuálnej akcii, keď pri mantineli pretlačil Patricka Maroona, natlačil sa pred domácu bránku a našiel "skulinku" v postoji brankára Frederika Andersena. Dvadsaťsedemročný Sekera tak nazbieral v 59 zápasoch už 36 kanadských bodov (11+25) a figuruje na 11. mieste medzi najproduktívnejšími obrancami celej ligy. V Caroline je v produktivite tretí za útočníkmi Ericom Staalom (47 b) a Jeffom Skinnerom (40).


Hrdinom zápasu sa stal domáci útočník Corey Perry, ktorý strelil prvý a tretí gól svojho mužstva a na druhý asistoval. "Je dobré, že sme sa s domácim ľadom rozlúčili víťazstvom, teraz nás čakajú ťažké zápasy na ceste," uviedol pre zámorské médiá už 63-bodový Perry. Anaheim tak dosiahol tretie víťazstvo v rade a s 91 bodmi stále kraľuje celej NHL. "Máme skvelý tím. Všetci sa poznáme a ťaháme za jeden povraz. Všetci poznáme svoje úlohy a každý robí všetko pre to, aby ich splnil," dodal. Carolina prehrala už piaty zápas v rade a na play off stráca sedem bodov.

Ďalší slovenský zadák Ľubomír Višňovský si pripísal štvrtú asistenciu v sezóne, ale jeho New York Islanders neudržali náskok 3:1 a nakoniec s Floridou prehrali 3:5. Pre "panterov" to bolo prvé víťazstvo na pôde súpera od 26. januára a najväčší podiel na ňom mali útočníci Shawn Matthias spolu so Scottiem Upshallom, ktorí si do štatistík pripísali po dva góly a jednu asistenciu. "Verili sme, že vyhráme, bojovali sme jeden za druhého a dnes sme dosiahli veľké víťazstvo," uviedol Upshall.



Víťazný obrat predviedli hráči Philadelphie na ľade Washingtonu. V predĺžení sa o víťazstvo Flyers 5:4 postaral Vincent Lecavalier. Slovenský obranca v službách "letcov" Andrej Meszároš odohral viac ako 20 minút a pripísal si až tri mínusové body. Capitals viedli po dvoch tretinách už 4:2, v záverečnom dejstve však dovolili hosťom vyrovnať hru aj skóre a stretnutie poslal do predĺženia 65 sekúnd pred sirénou kapitán Flyers Claude Giroux. V ňom rozhodol ľahkou strelou zápästím v 63. minúte Lecavalier. "Myslím si, že od Voráčekovho gólu sme mali navrch. Hrali sme tak, ako sme zvyknutí. Vypracovali sme si viacero príležitostí a nakoniec sme aj vyhrali," uviedol strelec rozhodujúceho gólu.



Sériu prehier na nulu stopli hráči St. Louis, ktorí otočili duel vo Phoenixe z 0:2 na víťazných 4:2. Brankár Ryan Miller, ktorý prišiel do tímu Blues v rámci výmeny za slovenského gólmana Jaroslava Haláka, zastavil pri svojom debute v drese "bluesmanov" 23 striel. "Sú to sebavedomí chalani, je to vidieť už len z toho, ako sa medzi sebou správajú a rozprávajú. V šatni je zábava a chalani veria jeden druhému. Zápas bol dobrý, nešlo na mňa príliš veľa striel," vyslovil sa po zápase Miller.



Zápas Heritage Classic na vancouverskom futbalovom štadióne BC Place vyhrali hráči Ottawy, ktorí si poradili s domácimi "kosatkami" 4:2. Hostí poslal do vedenia v polovici druhej tretiny Cody Ceci a v závere duelu potvrdil ich triumf do prázdnej bránky Greening.



Prvé víťazstvo po zimných olympijských hrách v Soči vybojovali hráči Bostonu. Druhý tím Východnej konferencie si poradil na ľade New York Rangers 6:3. Kapitán hostí Zdeno Chára strávil na ľade takmer 26 minút a do štatistík si zapísal jednu strelu na bránku.



Halák čaká ďalšiu výmenu - Môže sa stať čokoľvek


Jaroslav Halák nepredpokladá, že zostane v Buffale aj po stredajšej prestupovej uzávierke v NHL a očakáva, že ho posledný tím zámorskej hokejovej profiligy vymení. O jeho služby sa zaujíma najmä Minnesota Wild.

Slovenský reprezentant zakotvil v drese "šablí" v prvý marcový deň po nečakanej výmene zo St. Louis. Z druhého tímu celej ligy s ambíciou na zisk Stanleyho pohára, v ktorom zastával post brankárskej jednotky, sa tak prepadol do najhoršieho celku súťaže. "Samozrejme, že to nie je nič ľahké, keď vás vymenia z najlepšieho do posledného tímu. Počas sezóny som počúval rôzne špekulácie. Nemôžem povedať, že som to vedel, no očakával som, že sa niečo stane," uviedol pre stltoday.com.

Halák nastúpil v tejto sezóne na 37 stretnutí, v ktorých dosiahol bilanciu 24 víťazstiev, 9 prehier a 4 remízy s priemerom 2,23 inkasovaného gólu na zápas a 91,7-percentnou úspešnosťou zákrokov. Buffalo bude pre neho treťou zastávkou v profilige. Prvé štyri sezóny v zámorí pôsobil v tíme Montreal Canadiens, ktorý si ho vybral v drafte v roku 2003 z 9. kola. Do St. Louis prišiel v lete 2010, za "bluesmanov" odchytal celkovo 161 stretnutí.

Dvadsaťdeväťročný brankár už so "šabľami" absolvoval prvý tréning, no určite nezasiahne do zápasu v noci na utorok proti Dallasu. Podľa zámorských médií je veľmi pravdepodobné, že si za Buffalo nezahrá a klub ho vymení ešte pred uzávierkou, ktorá je 5. marca. "No teraz som tu a keď dostanem šancu, budem sa snažiť hrať čo najlepšie. Som rád, že som tu a uvidíme, čo sa stane za pár dní, či tu aj zostanem. Môže sa udiať čokoľvek, je to jednoducho hokejový biznis. Všetci sme to podpísali, keď sme začali hrať," uviedol.

Halák napriek nečakanej výmene na St. Louis nezanevrel a svojim bývalým spoluhráčom i svojmu nástupcovi v bránke zaželal všetko najlepšie. "Ako som povedal, v play off im želám veľa šťastia," uviedol a na otázku, čo čaká Millera v drese "bluesmanov" doplnil: "Pravdepodobne menej striel. Je to skvelý brankár a zapadne tam."

WASHINGTON - PHILADELPHIA 4:5 pp (2:1, 2:1, 0:2 - 0:1)
Góly: 7. Orlov (Brouwer, Erat), 14. Johansson (Chimera, Green), 34. Beagle (Ward, Green), 37. Orlov (Green, Fehr) - 12. Giroux (Timonen, Voráček), 33. Hall (Couturier), 52. Voráček (Timonen, Giroux), 59. Giroux (Voráček, Coburn), 63. Lecavalier (Timonen, Coburn). Brankári: Holtby - Mason, strely na bránku: 29:36.

NEW JERSEY - SAN JOSE 2:4 (0:0, 2:2, 0:2)
Góly: 25. Henrique (Bernier, Gelinas), 35. Eliáš (Merrill, Henrique) - 24. Couture (Marleau, Demers), 36. Torres (Pavelski, Sheppard), 47. Nieto (Pavelski, Thornton), 58. Marleau. Brankári: Schneider - Stalock, strely na bránku: 23:22.

NY ISLANDERS - FLORIDA 3:5 (2:0, 1:1, 0:4)
Góly: 7. Vanek (Clutterbuck, de Haan), 8. Vanek (VIŠŇOVSKÝ, Nielsen), 40. Strome (Vanek, Okposo) - 39. Matthias (Upshall), 44. Goc (Huberdeau, Gilbert), 45. Matthias (Hayes, Huberdeau), 51. Upshall (Matthias, Campbell), 56. Upshall (Olsen, Kulikov). Brankári: Nilsson - Thomas, strely na bránku: 38:34.

VANCOUVER - OTTAWA 2:4 (2:2, 0:1, 0:1)
Góly: 5. Garrison (Hamhuis, Hansen), 12. Kassian - 16. MacArthur (Condra, Gryba), 18. Karlsson (MacArthur), 31. Ceci (Spezza, Michálek), 59. Greening (Neil, Smith). Brankári: Läck - Anderson, strely na bánku: 31:28.

NY RANGERS - BOSTON 3:6 (1:1, 1:2, 1:3)
Góly: 4. Miller (Stepan), 37. Richards (Callahan, Stralman), 56. McDonagh (Kreider, Stepan) - 19. Iginla (Krejčí, Hamilton), 25. Hamilton (Lucic, Iginla), 30. Söderberg (Eriksson, Hamilton), 50. Campbell (Eriksson, Boychuk), 54. Campbell (Paille), 59. Lucic (Bartkowski, Krejčí). Brankári: Lundqvist - Rask, strely na bránku: 42:33.

ANAHEIM - CAROLINA 5:3 (3:0, 2:1, 0:2)
Góly: 7. Perry (Penner, Getzlaf), 14. Beauchemin (Perry, Penner), 17. Perry (Fowler), 24. Cogliano (Koivu), 29. Silfverberg (Palmieri) - 36. SEKERA (Hainsey, Nash), 52. Dwyer (Liles, Gerbe), 59. Siomin. Brankári: Hiller - Ward, strely na bránku: 34:52.

COLORADO - TAMPA BAY 6:3 (2:1, 0:2, 4:0)
Góly: 18. Barrie (Šťastný, MacKinnon), 20. O'Reilly (Parenteau, Duchene), 46. Holden (O'Reilly, Duchene), 57. Johnson, 60. Holdden (Talbot), 60. Šťastný (MacKinnon, Landeskog) - 17. Pyatt (Purcell, Salo), 27. Thompson (Kostka, Carle), 38. Thompson (Kostka). Brankári: Varlamov - Bishop, strely na bránku: 35:34.

PHOENIX - ST. LOUIS 2:4 (1:0, 1:0, 0:4)
Góly: 3. Bissonnette (Stone), 28. Halpern (Yandle, Chipchura) - 44. Berglund (Schwartz, Tarasenko), 48. Pääjärvi-Svensson (Pietrangelo), 53. Shattenkirk (Schwartz, Steen), 59. Berglund. Brankári: Smith - Miller, strely na bránku 25:30.

Slováci v akcii:
Andrej Sekera (Carolina) 24:53 1 0 1 0 1 0
Zdeno Chára (Boston) 25:57 0 0 0 0 1 0
Ľubomír Višňovský (NY Islanders) 22:45 0 1 1 -2 3 0
Andrej Meszároš (Philadelphia) 20:11 0 0 0 -3 0 0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/