Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia NHL

Silfverberg sa rozlúčil s Anaheimom, klubový rekord Forsberga

Na snímke Jakob Silfverberg kýva divákom. Foto: TASR/AP

Silfverberga draftovala v roku 2009 Ottawa, v ktorej drese debutoval v NHL.

New York 13. apríla (TASR) - Švédsky hokejový útočník Jacob Silfverberg z Anaheimu sa v nočnom zápase NHL proti Calgary (3:6) rozlúčil s divákmi v domácej aréne Honda Center. Po prebiehajúcej sezóne, ktorá sa pre "káčerov" skončí dvoma zápasmi na klziskách súperov, ukončí pôsobenie v NHL a zamieri do Švédska. "Veľmi si vážim, čo dnes klub a tím spravili pre mňa a pre moju rodinu," povedal Silfverberg po tom, čo zožal veľký potlesk publika a aj niekoľko špeciálnych darčekov z klubu.

Silfverberga draftovala v roku 2009 Ottawa, v ktorej drese debutoval v NHL. V roku 2013 sa stal súčasťou výmeny za Bobbyho Ryana a odvtedy pôsobil v organizácii Anaheimu. V individuálne najúspešnejšej sezóne 2016/2017 nazbieral 49 kanadských bodov (23+26), vo vyraďovacej časti pomohol 14 bodmi (9+5) k postupu tímu do konferenčného finále. Po prebiehajúcej sezóne 2023/2024 mu vyprší päťročný kontrakt, "káčeri" ju uzavrú dvoma zápasmi na klziskách súperov (Los Angeles, Vegas). Duel s Flames bol pre Silfverberga posledný na domácom ľade. Pred zápasom dostal značkové hodinky a aj stôl na stolný tenis s klubovými logami. "Bol to veľmi špeciálny deň plný emócií. Žiaľ, nedokázali sme to dotiahnuť do lepšieho výsledku. Na tento deň si však ja aj moja manželka a deti budeme dobre pamätať," poznamenal Silfverberg po tom, čo Ducks prehrali 3:6, keď k triumfu hostí prispel dvoma asistenciami Martin Pospíšil. Do klubovej histórie sa zapísal najmä ako útočník platný na oboch stranách klziska. Tímu prispel k piatim po sebe idúcim triumfom v Pacifickej divízii (2013 - 2017). V základnej časti NHL doteraz odohral 818 zápasov, v ktorých si do štatistík pripísal 373 kanadských bodov (168+205). V 69 dueloch play off mal bilanciu 18+27.

Silfverbergov krajan Filip Forsberg strelil v noci na sobotu tri góly na ľade Chicaga a do histórie Nashvillu Predators sa zapísal nielen 10. hetrikom v základnej časti. V prebiehajúcej sezóne strelil už 46 gólov, čím vytvoril nový klubový rekord. Predošlý držal Matt Duchene, ktorý mal v ročníku 2021/2022 43 presných zásahov. Zároveň sa stal iba tretím Švédom, ktorý strelil v základnej časti 10 hetrikov (jeden dosiahol aj v play off). Pred ním to dosiahli iba Kent Nilsson (14) a Markus Näslund (11).