Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia NHL

Slafkovský prispel asistenciou k triumfu Montrealu nad Islanders

Na snímke slovenský hokejista Montrealu Canadiens Juraj Slafkovský (vpravo) sa teší z gólu, ktorý strelil jeho spoluhráč Mike Matheson (8) v zápase zámorskej NHL Boston Bruins - Montreal Canadiens v Bostone v sobotu 20. januára 2024. Foto: TASR/AP

Okrem Slafkovského bol v akcii len Šimon Nemec, ktorý nebodoval.

New York 26. januára (TASR) - Slovenský hokejista Juraj Slafkovský zaznamenal v noci na piatok asistenciu v zápase zámorskej NHL. Jeho Montreal vyhral nad NY Islanders 4:3 a slovenský hráč prihral na prvý gól stretnutia, ktorý v presilovke strelil Nick Suzuki. Pätnásty zápas v rade vyhral Edmonton. Triumfom 3:0 nad Chicagom dosiahol tretiu najdlhšiu víťaznú sériu v histórii ligy. Okrem Slafkovského bol v akcii len Šimon Nemec, ktorý nebodoval.

Canadiens stratili trojgólové vedenie, ktoré si vybudovali v prvej tretine, ale o ich víťazstve rozhodol 2:12 minúty pred koncom zápasu Sean Monahan, keď strelil víťazný gól a upravil na konečných 4:3. Celkovo mal bilanciu 2+1. Len 80 sekúnd predtým vyrovnal za hostí Kyle Palmieri, ktorý asistoval aj pri znížení na 2:3 v záverečnom dejstve. Trénerovi jeho tímu Partrickovi Royovi tak nevyšiel prvý zápas s novým tímom na ľade "Habs", s ktorými získal počas hráčskej kariéry dvakrát Stanleyho pohár. Roy sa dočkal búrlivých ovácií publika v Bell Centre. Slafkovský dostal v ôsmej minúte počas presilovky prihrávku od Monahana a puk naservíroval pred bránku kapitánovi Suzukimu. Do stretnutia nastúpil v druhom útoku a okrem bodu si pripísal dva hity. Na ľade strávil 12:44 minúty. V závere prvej tretiny sa dostal do konfliktu s Bo Horvatom, ale po strkanici viacerých hráčov rozhodcovia tresty neudeľovali. "Som hrdý na náš tím za reakciu po zlej prvej tretine. Hráči ukázali odolnosť a vyrovnali. O to viac mrzí inkasovaný gól v závere," povedal pre nhl.com Roy po svojom treťom zápase na lavičke "ostrovanov." Montreal ukončil sériu troch prehier, v bránke žiaril Sam Montembeault, ktorý kryl 43 striel.

Oilers prekonali svoj vlastný zápis v počte víťazstiev za sebou v podaní kanadského tímu. Okrem toho sa vyrovnali v historických tabuľkách NY Islanders a Pittsburghu. "Ostrovania" dosiahli pätnásť triumfov v rade v sezóne 1981/82, Penguins v ročníku 2012/13. Tí držia aj úplný rekord sedemnástich víťazstiev za sebou (1992/93), na druhom mieste je Columbus, ktorý v sezóne 2016/17 vyhral 16 duelov za sebou. Čistým kontom k tomu prispel Calvin Pickard, ktorý zaznamenal 27 zákrokov a dosiahol svoj prvý shutout od sezóny 2018/19. Dva góly a asistenciu si pripísal kapitán domácich Connor McDavid, ďalší jeho hviezdny spoluhráč Leon Draisaitl asistoval pri každom góle svojho tímu. Blackhawks prehrali devätnásty duel na ľade súpera za sebou. "Sme nadšení z toho ako sa nám darí, hokej si užívame a všetkým sa dýcha oveľa lepšie. Ideme postupne od zápasu k zápasu, našim cieľom je vždy vyhrať," povedal tréner Kris Knoblauch, ktorý prebral "olejárov" po Jayovi Woodcroftovi 12. novembra. Edmonton bol vtedy na predposlednom 31. mieste v NHL, pod jeho vedením sa vyšplhal na tretiu priečku Pacifickej divízie. Edmonton prehral naposledy 19. decembra na ľade Islanders (1:3).

New Jersey so Šimonom Nemecom prehralo na ľade Caroliny 2:3. K triumfu domácich prispel gólom a asistenciou Teuvo Teräväinen. Jeho tím vyhral desať z predošlých trinástich stretnutí a nebodoval len raz. Hurricanes vyhrali v noci na štvrtok v Bostone 3:2 a na úspech nadviazali aj doma. "Mal som obavy, pretože po výbornom zápase v Bostone sme hneď cestovali a nemali veľa času na oddych. Som však veľmi spokojný, spravili sme viacero dobrých vecí a chlapci si zaslúžia pochvalu," povedal tréner Caroliny Rod Brind'Amour. Hostia prehrali štvrtý z predošlých šiestich zápasov. Nemec vyslal dve strely na bránku, na ľade bol 20:20 minúty a v záverečnom dejstve dostal dvojminútový trest za nedovolené bránenie. V polovici tretej tretiny mal slovenský obranca za stavu 1:3 dve dobré príležitosti, ale zblízka neprekonal Anttiho Raantu. Gól v premiére za Devils strelil útočník Justin Dowling, tridsaťtriročného útočníka povolali "diabli" z farmy a v NHL nastúpil prvýkrát od sezóny 2021/22.

Alex Lyon zaznamenal 30 zákrokov a doviedol Detroit k víťazstvu 3:0 nad Philadelphiou. Bol to jeho druhý shutout v sezóne a tretí v kariére. Góly Red Wings strelili Dylan Larkin, Moritz Seider a Andrew Copp. "Hrali sme tímovo a v defenzíve sme boli naozaj dobrí," povedal Seider. Flyers prehrali štvrtý zápas za sebou. "Mali sme dvojnásobne viac striel ako súper, ale trápime sa v koncovke," uviedol tréner "letcov" John Tortorella.

Boston zdolal Ottawu 3:2, keď v predĺžení rozhodol kapitán tímu Brad Marchand. Kanadský útočník skóroval v štvrtom zápase za sebou a strelil svoj 396. gól v drese Bruins, čím sa osamostatnil na piatom mieste klubovej histórie a predbehol Raya Bourqua. "Je to výnimočné. Snažím sa nemyslieť na míľniky, ale teším sa z toho. Nikdy by som nepovedal, že to v kariére dotiahnem tak ďaleko. Máme v tíme fenomenálnych hráčov, od ktorých sa je čo učiť," povedal Marchand. David Pastrňák strelil 31. gól v sezóne a pridal aj asistenciu. Bruins viedli 2:0, ale "senátori" zásluhou Thomasa Chabota a Vladimira Tarasenka dostali duel do extračasu.

Nikita Kučerov prispel troma bodmi (1+2) k víťazstvu Tampy Bay nad Arizonou 6:3 a s 83 bodmi sa vrátil na prvé miesto v produktivite NHL pred Nathana MacKinnona (Colorado). Gól a asistenciu zaznamenali Steven Stamkos a Brayden Point, v drese "bleskov" stále chýbal zranený Erik Černák. Stamkos sa stal 66. hráčom v histórii a šiestym aktívnym, ktorý nazbieral 1100 bodov (535+566). Prvý gól v NHL strelil Mitchel Chaffee a zvýšil na 5:1 pre "blesky". Coyotes pred zápasom získali z waiver listiny z Calgary Adama Ružičku, ale slovenský útočník premiéru v drese "kojotov" ešte neabsolvoval.

Dallas si poradil s Anaheimom 4:3, keď v 38. sekunde predĺženia rozhodol Thomas Harley. Gólový návrat do zostavy po desaťzápasovej absencii absolvoval obranca Stars Miro Heiskanen, ktorý v 51. minúte vyrovnal na 3:3. Nashville rozhodol o víťazstve na ľade Minnesoty tromi gólmi v záverečnej dvadsaťminútovke, vrátane dvoch zásahov v priebehu 35 sekúnd, keď sa presadili Alexandre Carrier a Filip Forsberg. Roman Josi prispel k víťazstvu gólom a asistenciou. Wild nepredĺžili trojzápasovú sériu víťazstiev.

Hokejisti Calgary už bez Ružičku aj zraneného Martina Pospíšila nestačili doma na Columbus a prehrali 2:5. Do zostavy Blue Jackets sa po desiatich zápasoch vrátil Zach Werenski (0+1), v drese Calgary nastúpil prvýkrát od 26. mája 2022 obranca Oliver Kylington, ktorý mal v NHL pauzu pre psychické problémy.

NHL - sumáre:



Detroit Red Wings - Philadelphia Flyers 3:0 (0:0, 3:0, 0:0)

Góly: 22. Larkin (Raymond), 28. Seider (Raymond), 31. Copp (Rasmussen, Petry). Brankári: Lyon - Ersson, strely na bránku: 17:30.



Montreal Canadiens - New York Islanders 4:3 (3:0, 0:1, 1:2)

Góly: 8. Suzuki (SLAFKOVSKÝ, Monahan), 12. Caufield (Suzuki), 13. Monahan (Matheson, Montembeault), 58. Monahan (Anderson, Caufield) - 24. Horvat (Barzal, Dobson), 55. Barzal (Dobson, Palmieri), 57. Palmieri (Dobson, Horvat). Brankári: Montembeault - Varlamov, strely na bránku: 26:46.



Ottawa Senators - Boston Bruins 2:3 pp (0:1, 1:1, 1:0 - 0:1)

Góly: 40. Chabot (Batherson, Stützle), 57. Tarasenko (Chabot, Norris) - 19. Pastrňák (McAvoy, Coyle), 29. Frederic (Zacha, Pastrňák), 62. Marchand (Coyle). Brankári: Korpisalo - Swayman, strely na bránku: 37:23.



Tampa Bay Lightning - Arizona Coyotes 6:3 (2:1, 3:1, 1:1)

Góly: 1. Raddysh (Hagel, Cirelli), 20. Point (Kučerov), 28. Kučerov (Stamkos, Hedman), 33. Stamkos (Kučerov, Point), 36. Chaffee (Crozier, Lilleberg), 48. Glendening (Chaffee) - 9. Keller (Schmaltz, Brown), 37. Durzi (McBain, Keller), 52. Crouse (Cooley). Brankári: Vasilevskij - Ingram, strely na bránku: 37:20.



Carolina Hurricanes - New Jersey Devils 3:2 (1:0, 2:0, 0:2)

Góly: 2. Aho (Teräväinen, Slavin), 23. Teräväinen (Bunting), 24. Staal (Skjei, Jarvis) - 46. Dowling (Holtz, Tierney), 60. Bratt (Hughes). Brankári: Raanta - Daws (24. Vaněček), strely na bránku: 23:25.



Dallas Stars - Anaheim Ducks 4:3 pp (1:1, 1:1, 1:1 - 1:0)

Góly: 3. Duchene (Marchment, Seguin), 27. Smith, 51. Heiskanen (Harley, Dadonov), 61. Harley (Pavelski) - 16. Vaakanainen (Lundeström, Silfverberg), 22. Terry (Henrique), 41. Silfverberg (Lundeström, McTavish). Brankári: Oettinger - Gibson, strely na bránku: 44:21.



Minnesota Wild - Nashville Predators 2:3 (0:0, 1:0, 1:3)

Góly: 33. Eriksson Ek (Kaprizov, Zuccarello), 57. Boldy (Faber, Kaprizov) - 42. Carrier (Trenin), 43. Forsberg (O'Reilly, Josi), 52. Josi (O'Reilly, Nyquist). Brankári: Gustavsson - Saros, strely na bránku: 24:28.



Calgary Flames - Columbus Blue Jackets 2:5 (2:2, 0:1, 0:2)

Góly: 8. Weegar (Mangiapane, Coleman), 15. Zary (Coronato, Andersson) - 3. Činachov (Werenski, Sillinger), 12. Severson, 27. Texier (Kuraly, Gudbranson), 54. Voronkov (Fantilli, Severson), 59. Fantilli (Činachov). Brankári: Markström - Tarasov, strely na bránku: 30:32.



Edmonton Oilers - Chicago Blackhawks 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)

Góly: 22. McDavid (Nugent-Hopkins, Draisaitl), 47. Hyman (McDavid, Draisaitl), 59. McDavid (Draisaitl). Brankári: Pickard - Mrázek, strely na bránku: 34:27.


Slováci v akcii:

Juraj Slafkovský (Montreal) 12:44 0 1 1 0 0 0

Šimon Nemec (New Jersey) 20:20 0 0 0 0 2 2



/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/