Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia NHL

Slafkovský s gólom a asistenciou,Pospíšil dostal trest do konca zápasu

Na archívnej snímke uprostred Juraj Slafkovský. Foto: TASR/AP

Slafkovský zaznamenal svoj šestnásty gól v sezóne v 49. minúte, keď tiesnený Černákom tečoval strelu Arbera Xhekaja od modrej.

New York 5. apríla (TASR) - Slovenský hokejista Juraj Slafkovský strelil gól a pridal asistenciou v nočnom zápase zámorskej NHL. Jeho Montrealu to však na body nestačilo, keď doma prehral s Tampou Bay 4:7. V drese hostí odohral takmer 19 minút jeho krajan Erik Černák. Z výhry sa netešili Martin Fehérváry ani Martin Pospíšil, Washington podľahol Pittsburghu 1:4 a Calgary nestačilo na Winnipeg 2:5. Druhý menovaný duel nedohral pre úder lakťom do tváre protihráča. Gabriel Vilardi zaznamenal hetrik a Jets si zabezpečili postup do play off.

Slafkovský zaznamenal svoj šestnásty gól v sezóne v 49. minúte, keď tiesnený Černákom tečoval strelu Arbera Xhekaja od modrej. O tri minúty neskôr udržal puk za bránkou, prihral Nickovi Suzukimu a ten našiel pred bránkou Colea Caufielda, ktorý znížil na 4:6. Montreal sa však už bližšie nedostal a v závere inkasoval do prázdnej bránky z hokejky Stevena Stamkosa. Canadiens tak definitívne prišli o šancu dostať sa do vyraďovacej fázy. Dvadsaťročný slovenský krídelník odohral 22:44 minút a okrem dvoch kanadských bodov si pripísal aj jeden plusový bod, šesť striel na bránku a jeden bodyček. "Oni majú play off tím a ja som veľakrát povedal, že my chceme hrať play off hokej, takže musíme chodiť do všetkých skrumáži. V tom sa snažíme zlepšiť. Čím viac sa blížime k play off fáze, tým sú tie zápasy intenzívnejšie. Chceme bojovať a vyhrávať v tej fyzickej časti hry," povedal pre nhl.com Slafkovský, ktorý nazbieral v 75 dueloch 16 gólov a na 28 prihral.

Černák strávil na ľade 18:54 minúty, dvakrát ohrozil súperovu bránku a pripísal si aj dve trestné minúty. Výrazný podiel na triumfe Lightning mal Nikita Kučerov, ktorý zaznamenal gól a dve asistencie a so 133 bodmi (43+90) naďalej vedie tabuľku produktivity o tri body pred Nathanom MacKinnonom z Colorada. Kapitán Steven Stamkos mal bilanciu 2+1, Nicholas Paul skóroval dvakrát a Michael Eyssimont si pripísal gól a asistenciu. Tampa Bay zvíťazila v piatom z uplynulých šiestich duelov a je blízko k potvrdeniu účasti v play off. "Myslím, že naša hra sa zlepšuje. V žiadnom prípade to nie je dokonalé, ale máme za sebou naozaj solídne zápasy, v ktorých sme tie body naozaj potrebovali," uviedol Stamkos a doplnil ho tréner Jon Cooper: "Získali sme dva body a približujeme sa k postupu v play off, takže som celkom spokojný."

Fehérváry odohral 20:47 min, rozdal až deväť bodyčekov a poslal jednu strelu na bránku. Jeho Capitals prestrieľali "tučniakov" 31:24, ale vyťažili z toho iba gól kapitána Alexandra Ovečkina, ktorý znížil na 1:3. Washington tak prehral už štvrtýkrát za sebou a stratil ďalšie cenné body v boji o play off. V Metropolitnej divízii mu patrí piate miesto, ale len s jednobodovou stratou na tretiu Philadelphiu. V boji druhú voľnú kartu na východe je tretí, rovnako s jednobodovým mankom na NY Islanders a so zápasom k dobru. "Myslím si, že sa snažíme vždy urobiť ešte prihrávku navyše. Trochu dlhšie držíme puk a snažíme sa hrať na krásu. Nefunguje to, najmä v momente sezóny, keď sa všetci sústredia na víťazstvo, všetci hrajú trochu rýchlejšie. Musíte sa rozhodovať rýchlejšie," skonštatoval Ovečkin. Pittsburgh triumfoval tretíkrát v sérii a bodoval v uplynulých siedmich dueloch. Penguins sa vrátili späť do hry o vyraďovaciu časť, keď sú už len o bod za Washingtonom. Lars Eller zaznamenal gól a asistenciu, Kris Letang a Reilly Smith mali rovnakú bilanciu 0+2. Brankár Alex Nedeljkovic zaznamenal 30 zákrokov, z toho 16 v tretej tretine. "Ned je fenomenálny. Vidíte, aký je v bránke pokojný a sebavedomý. Myslím si, že si to chlapci uvedomujú, a to vzbudzuje sebadôveru v celej zostave," povedal útočník Bryan Rust na adresu Nedeljkovica. "Nemôžem byť šťastnejší za hráčov. Myslím, že tvrdo bojujú a užívajú si hokej. Nie je to dokonalé, ale páči sa mi naša energia, súťaživosť," uviedol kouč hostí Mike Sullivan.

Winnipeg spečatil domácim triumfom nad Calgary 5:2 postup do vyraďovačky. Pospíšil duel nedohral, keďže tesne pred koncom druhej tretiny trafil lakťom do hlavy obrancu Josha Morrisseyho a dostal trest do konca zápasu. Na ľade tak strávil len 10:48 minúty a k jednej "pluske" pridal aj štyri bodyčeky a dve strely na bránku. Flames nepomohlo ani 40 zákrokov Dustina Wolfa. Calgary, rovnako ako Montreal, definitívne stratilo šancu na postup do play off. Slafkovský aj Pospíšil tak môžu byť po skončení základnej časti NHL teoreticky voľní pre potreby slovenskej hokejovej reprezentácie na nadchádzajúce MS v hokeji, ktoré sa uskutočnia v Prahe a Ostrave. Dvadsaťštyriročný Pospíšil odohral v prebiehajúcej sezóne dokopy 56 zápasov, v ktorých strelil osem gólov, pridal 12 asistencií a nazbieral aj 97 trestných minút. "Myslím si, že to bol výkon, aký chceme vidieť. Pri hre päť na päť sa mi naša hra páčila, ale ich presilovky boli dnes dobré. Bol som však spokojný s hrou tímu," skonštatoval Ryan Huska, tréner Calgary.

Hokejisti Winnipegu Jets Neal Pionk (4), Gabriel Vilardi (13), Mark Scheifele (55) a Josh Morrissey (44) sa tešia z gólu počas zápasu zámorskej NHL Winnipeg Jets - Calgary Flames 4. apríla 2024 vo Winnipegu.
Foto: TASR/AP


Hrdinom duelu bol domáci útočník Vilardi, ktorý zaznamenal prvý hetrik v NHL. "Skvelý večer pre mňa, ale ešte lepší pre tím. Dostali sme sa do play off, máme však pred sebou ešte dlhú cestu. Stále je potrebné urobiť veľa práce," uviedol Vilardi. Jets postúpil druhýkrát po sebe do vyraďovacej časti a siedmykrát z uplynulých šiestich sezón. "Nepochyboval som o tom, že sa tento rok dostaneme do play off. Máme dobrý tím a je dôležité, že to máme za sebou. Nikdy o tom neboli žiadne pochybnosti. Chceme sa však posúvať dopredu," zhodnotil tréner domácich Rick Bowness.

Florida strelila na ľade Ottawy najrýchlejšie dva góly na začiatku zápasu vo svojej histórii a položila základ vysokého triumfu 6:0. Nick Cousins a Dmitrij Kulikov skórovali počas úvodných 97 sekúnd. Predošlý rekord z 15. decembra 2010 vylepšili o päť sekúnd. "Pre náš tím to bol skvelý štart. Vstúpili sme do zápasu svižne. Prišli sme pripravení hrať," povedal útočník Sam Bennett, ktorý mal bilanciu 1+1. Matthew Tkachuk zaznamenal gól a dve asistencie, Sergej Bobrovskij chytil 30 striel súpera a pripísal si štvrté čisté konto v sezóne. Až jedenásť hráčov Panthers získalo minimálne jeden bod. "Páčilo sa mi, ako sme hrali v obrannom pásme. My sme blokovali strely za stavu 4:0, 5:0 i 6:0. To sa mi veľmi páči, pretože za stavu 5:0 puk nebolí o nič menej," uviedol Paul Maurice, tréner Floridy. Päťdesiatsedemročný kouč dosiahol svoje 865. víťazstvo, predbehol Lindyho Ruffa a dostal sa na štvrté miesto v počte triumfov v profilige.

Colorado uspelo na ľade Minnesoty 5:2 a najviac sa o to pričinili Nathan MacKinnon (1+2) a Jonathan Drouin (2+1). Avalanche sa mohli spoľahnúť aj na kvalitný výkon Justusa Annunena, ktorý predviedol 44 úspešných zákrokov. "Myslím si, že sme si dnes počínali veľmi dobre, strelili sme päť gólov a obrana bránila veľmi dobre," uviedol 24-ročný fínsky brankár v drese Colorada. Hostia si už skôr zaistili postup do play off, no Wild majú už len minimálnu šancu. Minnesota stráca desať bodov na LA Kings, ktorým patrí priebežne druhá voľná karta na západe. "Myslím, že ich brankár urobil v zápase veľký rozdiel. V kľúčových momentoch podržal tím. Mali sme dobrý tlak a veľa kvalitných príležitostí na skórovanie, ale nedokázali sme nájsť spôsob, ako dostať puk do siete," skonštatoval John Hynes, kormidelník Wild.

Boston triumfoval tretíkrát v sérii, keď uspel na ľade Caroliny 4:1. Kapitán hostí Brad Marchand otvoril skóre duelu už v 3. minúte a zaznamenal svoj 400. gól v základnej časti. "Veľmi som o tom míľniku nepremýšľal. Samozrejme, že je veľmi príjemné dosiahnuť ho. Je pekné, že sme naň nadviazali naozaj dobrým zápasom. Snažím sa nemyslieť na veci, ktoré som urobil, kým ešte hrám. Mám teraz v hlave vyššie ciele. Spomínať budem až na konci," priznal Marchand, ktorý sa stal piatym hráčom v histórii klubu, ktorý dosiahol túto méu, keď sa pridal k Johnnymu Bucykovi (545), Philovi Espositovi (459), Patriceovi Bergeronovi (427) a Rickovi Middletonovi (402). David Pastrňák a Danton Heinen mali zhodne bilanciu 1+1 a Pavel Zacha mal dve asistencie. Bruins naďalej živia nádej na obhajobu Prezidentskej trofeje pre víťaza základnej časti. Mužstvo Jima Montgomeryho stráca jeden bod na lídra súťaže New York Rangers, ale Boston odohral o zápas viac.



NHL - sumáre:



Carolina Hurricanes - Boston Bruins 1:4 (0:3, 1:0, 0:1)

Góly: 36. Guentzel (Noesen, Skjei) – 3. Marchand (Geekie, Coyle), 8. Pastrňák (Zacha, Heinen), 11. Heinen (Pastrňák, Zacha), 58. Lindholm. Brankári: Andersen - Swayman, strely na bránku: 29:28.



Columbus Blue Jackets - New York Islanders 2:4 (2:2, 0:0, 0:2)

Góly: 10. Voronkov (Marčenko, Texier), 18. Marčenko (Werenski, Sillinger) – 8. Engvall (Pulock, Palmieri), 14. Horvat (Barzal, Romanov), 44. Dobson (Barzal, Romanov), 60. Palmieri. Brankári: Tarasov (18. Greaves) - Sorokin, strely na bránku: 27:41.



Montreal Canadiens - Tampa Bay Lightning 4:7 (1:2, 1:4, 2:1)

Góly: 3. Armia (Gallagher, Newhook), 25. Armia (Newhook, Gallagher), 49. SLAFKOVSKÝ (Xhekaj, Matheson), 52. Caufield (Suzuki, SLAFKOVSKÝ) – 10. Paul (Point, Kučerov), 17. Eyssimont (Motte, Dumba), 28. Stamkos (Cirelli, de Haan), 30. Paul (Eyssimont), 34. Hagel (Raddysh, Cirelli), 38. Kučerov (Point, Stamkos), 60. Stamkos (Kučerov). Brankári: Primeau - Tomkins, strely na bránku: 30:35.



Ottawa Senators - Florida Panthers 0:6 (0:2, 0:3, 0:1)

Góly: 2. Cousins (M. Tkachuk, Bennett), 2. Kulikov (Luostarinen, Rodrigues), 23. Lundell (Luostarinen, Cousins), 25. Bennett (M. Tkachuk, Mahura), 38. Reinhart (Barkov, Tarasenko), 44. M. Tkachuk (Barkov, Reinhart). Brankári: Korpisalo (25. Forsberg) - Bobrovskij, strely na bránku: 30:31.



Washington Capitals - Pittsburgh Penguins 1:4 (0:2, 0:1, 1:1)

Góly: 47. Ovečkin (Milano, Lapierre) – 2. Shea (Smith, Eller), 12. Joseph (Letang, O'Connor), 30. Bunting (Puustinen, Karlsson), 58. Eller (Smith, Letang). Brankári: Lindgren - Nedeljkovic, strely na bránku: 31:24.



Minnesota Wild - Colorado Avalanche 2:5 (1:2, 1:1, 0:2)

Góly: 9. Lettieri (Shaw, Lucchini), 31. Chisholm (Kaprizov, Zuccarello) – 5. Lehkonen (Johnson, Mittelstadt), 13. Drouin (Makar, MacKinnon), 21. Drouin (MacKinnon, Toews), 47. MacKinnon (Drouin), 59. Rantanen. Brankári: Gustavsson - Annunen, strely na bránku: 46:36.



Nashville Predators - St. Louis Blues 6:3 (1:1, 2:0, 3:2)

Góly: 1. Josi (O'Reilly, Forsberg), 22. Forsberg (Nyquist, O'Reilly), 40. Beauvillier (Nyquist, Evangelista), 45. McCarron (Sherwood), 59. Forsberg (Nyquist, McDonagh), 60. Jankowski – 8. Saad (Thomas), 47. Neighbours (Faulk, Krug), 58. Kyrou (Faulk, Bučnevič). Brankári: Saros - Binnington, strely na bránku: 31:47.



Winnipeg Jets - Calgary Flames 5:2 (2:1, 1:1, 2:0)

Góly: 13. Vilardi (Connor, Morrissey), 15. Ehlers (Perfetti), 36. Toffoli (Namestnikov, Ehlers), 49. Vilardi (Morrissey, Pionk), 59. Vilardi (Monahan, Scheifele) – 5. Weegar (Huberdeau, Kuzmenko), 31. Miromanov (Weegar). Brankári: Hellebuyck - Wolf, strely na bránku: 45:33.



San Jose Sharks - Los Angeles Kings 1:2 (0:2, 0:0, 1:0)

Góly: 59. Kostin (Granlund, Eklund) – 11. Kempe, 12. Thomas (Spence, Dubois). Brankári: Blackwood - Rittich, strely na bránku: 16:27.



Slováci v akcii:



Erik Černák (Tampa Bay) 18:54 0 0 0 0 2 2

Martin Pospíšil (Calgary) 10:48 0 0 0 +1 2 15

Juraj Slafkovský (Montreal) 22:44 1 1 2 +1 6 0

Martin Fehérváry (Washington) 20:47 0 0 0 0 1 0



/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/



tímy s istou účasťou v play off:



Východná konferencia:

New York Rangers, Boston Bruins, Carolina Hurricanes, Florida Panthers



Západná konferencia:

Dallas Stars, Colorado Avalanche, Vancouver Canucks, Winnipeg Jets