Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia NHL

Černák pomohol Tampe k víťazstvu, v New Yorku rozhodol Barzal

Pravé krídlo Andrej Svečnikov (37) z Caroliny Hurricanes a slovenský obranca Erik Černák z Tampy Bay Lighting v súboji o puk v štvrtom zápase finále Centrálnej divízie 2. kola play off hokejovej NHL Tampa Bay Lightning - Carolina Hurricanes 5. júna 2021 v Tampe. Archívna snímka. Foto: TASR/AP

Vo finále Východnej divízie hráči New Yorku Islanders vyrovnali sériu s Bostonom na 2:2, keď doma uspeli 4:1.

New York 6. júna (TASR) - Hokejisti Tampy Bay sú krok od postupu do 3. kola play off NHL. V sobotnom štvrtom zápase finále Centrálnej divízie zvíťazili na svojom ľade nad Carolinou 6:4 a v sérii vedú 3:1. Slovenský obranca Erik Černák si pripísal asistenciu, na ľade strávil 19:05 minúty a na konte mal aj dva plusové body.

Výrazne sa pod triumf "bleskov" podpísali Steven Stamkos a Nikita Kučerov, ktorí strelili po dva góly a pridali asistenciu. O víťazný zásah sa postaral v závere druhej tretiny Stamkos. Práve druhá tretina bola gólovo najbohatšia, skóre sa v nej menilo osemkrát a skončila sa 4:4. "Blesky" sa ujali vedenia ešte v prvej dvadsaťminútovke, keď Černák posunul puk Ondřejovi Palátovi a český útočník nádherným pasom našiel Braydena Pointa, ktorý skóroval do prázdnej bránky. Pre slovenského obrancu to bola šiesta asistencia v tohtoročnom play off. Carolina v druhej tretine v priebehu 39 sekúnd otočila na 2:1, keď sa presadili Teuvo Teräväinen a Jesper Fast. V presilovke potom vyrovnal na 2:2 kapitán Stamkos, ale hostia opäť udreli dvakrát a obrancovia Dougie Hamilton a Jaccob Slavin dostali Hurricanes do vedenia 4:2. Tampu dostal späť na palubu v presilovke Kučerov a o necelé tri minúty vyrovnal Tyler Johnson. Skvelú druhú tretinu zakončil Stamkos, ktorý 23 sekúnd pred sirénou potrestal tretí faul Andreja Svečnikova v zápase a vrátil Lightning vedenie. "Bol to chaos a veľký cirkus. Pre divákov neskutočná zábava, po tomto nebudú pýtať vrátenie vstupného," povedal pre klubový web tréner Tampy Jon Cooper. V tretej tretine sa po brejku presadil už len Kučerov a poistil víťazstvo Tampy.

"Videli ste, že sme reagovali správne. Aj za zlého stavu sme ostali pokojní. Vedeli sme čo máme robiť a začali sme si vytvárať čoraz viac šancí," povedal pre nhl.com Kučerov, ktorý po operácii bedra vynechal celú základnú časť a po návrate na ľad zaznamenal v 10 zápasoch play off 17 bodov (5+12). Zápas nevyšiel brankárom, hoci ani jeden nespravil výraznú chybu. Andrej Vasilevskij chytil 21 striel, jeho náprotivok Petr Mrázek kryl 20 pokusov hráčov Tampy. "Prvá tretina nebola dobrá, ale potom sme zapli a otočili skóre. Zápas rozhodli naše vylúčenia. S takýmto tímom nemôžete ísť šesťkrát na trestnú lavicu," povedal tréner Hurricanes Rod Brind'Amour. "Dali sme Vasilevskému štyri góly, to sme mali vyhrať. Neviem či ešte pustí za chrbát toľko pukov. Mali sme dobré momenty, ale zrazili náš vylúčenia," dodal tréner Caroliny. "Osem gólov, bola to asi najbláznivejšia tretina v tomto play off. Ľudia sa museli baviť. Klobúk dolu pred našim tímom ako sme to zvládli a nevzdali sa. Naše presilovky dnes fungovali," dodal dvojgólový Stamkos.

Vo finále Východnej divízie hráči New Yorku Islanders vyrovnali sériu s Bostonom na 2:2, keď doma uspeli 4:1. "Medvedi" síce otvorili v druhej tretine skóre vďaka Davidovi Krejčímu, no ich vedenie trvalo približne tri minúty, keď vyrovnal Kyle Palmieri. V 54. minúte pridal druhý zásah domácich Mathew Barzal a v záverečných dvoch minútach definitívne "knokautovali" súpera do prázdnej bránky Casey Cizikas a Jean-Gabriel Pageau. "Prehrávať 1:3 na zápasy a ísť do TD Garden, to by bol rozsudok smrti. Bolo to dnes skvelé, každý zabral naplno. Boli sme dôrazní, hrali sme dobre v obrane a každý hráč priniesol niečo pozitívne. Preto sme uspeli," povedal strelec víťazného gólu Barzal, ktorý skóroval v druhom zápase za sebou po tom, ako na gól čakal v play off osem duelov.

Víťazstvo "ostrovanov" vychytal Semion Varlamov, ktorý kryl 28 striel. "Páčil sa mi celý zápas. Boston má skvelý tím, sú tam neskutočne talentovaní hráči, ale hrali sme našu hru a nepustili sme ich k tomu, aby sa rozbehli," povedal tréner Islanders Barry Trotz. "Spravili sme pár chýb, ktoré rozhodli. Bolo to o detailoch, mohli sme ísť do vedenia 2:1, ale neprialo nám šťastie. Celkovo sme dnes málo strieľali, aj v tom bol náš problém," povedal tréner Bostonu Bruce Cassidy podľa tsn.ca. Bruins chýbal pre zranenie obranca Brandon Carlom, nahradil ho Jarred Tinordi. Slovenský brankár Jaroslav Halák opäť nebol ani na lavičke Bostonu, Tuukkovi Raskovi kryl chrbát Jeremy Swayman.


2. kolo play off NHL

finále Východnej divízie:
NEW YORK ISLANDERS - BOSTON BRUINS
4:1 (0:0, 1:1, 3:0)
Góly: 27. Palmieri (Barzal, Eberle), 54. Barzal (Mayfield, Dobson), 59. Cizikas (Clutterbuck), 60. Pageau (Komarov) - 24. Krejčí (Marchand, Pastrňák). Brankári: Varlamov - Rask, strely na bránku: 34:29, 12.000 divákov.

/stav série 2:2/


finále Centrálnej divízie:
TAMPA BAY LIGHTNING - CAROLINA HURRICANES
6:4 (1:0, 4:4, 1:0)

Góly: 15. Point (Palát, ČERNÁK), 30. Stamkos (Killorn, Point), 35. Kučerov (Stamkos, Hedman), 38. Johnson (Colton, Maroon), 40. Stamkos (Kučerov, Cirelli), 47. Kučerov (Palát) - 25. Teräväinen (Staal, Svečnikov), 26. Fast (Martinook, Slavin), 31. Hamilton (Aho, Svečnikov), 33. Slavin (Paquette, Lorentz). Brankári: Vasilevskij - Mrázek, strely na bránku: 26:25, 13.773 divákov.

/stav série 3:1/



Slovák v akcii:

Erik Černák (Tampa Bay) 19:05 0 1 1 +2 0 0
/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/