Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia NHL

Tampa, Boston a Edmonton si vynútili siedme zápasy

Center Brayden Point (21) z Tampy Bay Lighting sa teší z rozhodujúceho gólu v šiestom zápase štvrťfinále Východnej konferencie zámorskej NHL Tampa Bay Lighting - Toronto Maple Leafs 12. mája 2022 v Tampe. Foto: TASR/AP

Černák odohral takmer 27 minút, počas ktorých dvakrát ohrozil súperovho brankára. Pripísal si dva plusové body a rozdal päť hitov.

New York 13. mája (TASR) - Hokejisti Tampy Bay v zostave so slovenským obrancom Erikom Černákom si v 1. kole play off NHL vynútili siedmy zápas. V šiestom súboji štvrťfinále Východnej konferencie si dvojnásobný obhajca Stanleyho pohára poradil doma s Torontom 4:3 po predĺžení a vyrovnal stav série na 3:3.

Víťazný gól vsietil Brayden Point v 19. minúte predĺženia a natiahol tak sériu svojho tímu, ktorý vo vyraďovacej fáze neprehral dva zápasy za sebou od roku 2019. Kanaďan sa stal len druhým hráčom v histórii Lightning s gólom v predĺžení duelu, v ktorom hrozilo jeho tímu vypadnutie. Naposledy tak odštartoval obrat v celej finálovej sérii Martin St. Louis v roku 2004.

"Získali sme ďalšiu šancu, no ideme k nim a ich fanúšikovia sú skvelí. Hrajú tam naozaj dobre, musíme správne vstúpiť do zápasu a uvidíme, čo sa stane," uviedol Point pre oficiálnu webstránku NHL.

Útočník William Nylander si pri prehre pripísal na svoje konto dva body (0+2) a stal sa prvým hráčom Maple Leafs, ktorý získal viac ako jeden bod v troch stretnutiach vyraďovacej fázy za sebou. Pred ním sa to podarilo iba Garymu Robertsovi a Alynovi McCauleymu v roku 2002.

Černák odohral takmer 27 minút, počas ktorých dvakrát ohrozil súperovho brankára. Pripísal si dva plusové body a rozdal päť hitov. Rozhodujúci siedmy zápas je na programe v sobotu o 22.00 SELČ na ľade kanadského tímu.

Rovnako ako Tampa Bay si siedmy duel vynútili aj hráči Bostonu, ktorí zdolali Carolinu 5:2. Hostia nevyužili v druhej tretine štyri presilovky, pričom takmer minútu hrali vo výhode o dvoch hráčov. "Teraz musíme vyhrať vonku. Vedeli sme, že to tak bude, keď sa začínala séria. Takto by to malo vyzerať a chlapci by mali byť nadšení," uviedol po stretnutí tréner domácich Bruce Cassidy. Oba tímy sa z víťazstiev doposiaľ tešili len na domácom ľade.

Hokejista Charlie Coyle (13) z Bostonu Bruins sa teší so spoluhráčmi po góle v šiestom zápase štvrťfinále Východnej konferencie zámorskej NHL Boston Bruins - Carolina Hurricanes 12. mája 2022 v Bostone.
Foto: TASR/AP


"Medveďov" poslal do vedenia Brad Marchand už po 46 sekundách hry a pripísal si tak 49. gól v play off NHL, čím vyrovnal zápis Patrica Bergerona. Viac presných zásahov mal vo vyraďovacej fáze v drese Bostonu iba Cam Neely (55).

O oba góly hostí sa postaral Andrej Svečnikov, pre ktorého to bol tretí duel play off s viacerými presnými zásahmi v kariére. O jeden viac majú v histórii klubu na konte len Sebastian Aho a Kevin Dineen (obaja po 4).

Siedme stretnutie rozhodne aj sériu medzi Los Angeles a Edmontonom, ktorý triumfoval na ľade Kings 4:2. V drese "olejárov" dosiahli tri body Evander Kane (2+1) a kapitán Connor McDavid (1+2), ktorý zakončil stretnutie s tromi pluskami. Jeho tím bude mať v rozhodujúcom stretnutí výhodu domáceho prostredia.

"Dnes toho urobil veľmi veľa. Je v každom súboji a v každom vyhráva. Všetko robí správne a je vidno, ako veľmi chce vyhrať. Máme šťastie, že je v našom tíme," nešetril chválou na svojho spoluhráča Tyson Barrie. McDavid si v tejto vyraďovacej fáze pripísal už 12 bodov, čím stanovil kariérne maximum. Zároveň sa stal historicky desiatym hráčom Oilers s 10 bodmi v play off. V drese domácich si pripísal 48. asistenciu vo vyraďovacej fáze Anže Kopitar a v tejto štatistike vyrovnal v rámci klubu Luca Robitailla. Lídrom za Kings je Wayne Gretzky so 65 asistenciami v rokoch 1989-1993.

Postup do 2. kola si zaistili hráči St. Louis víťazstvom 5:1 nad Minnesotou. Wild, pre ktoré to bolo piate vypadnutie v 1. kole v predchádzajúcich siedmich sezónach, zdolali 4:2 na zápasy. Štvrtý najlepší tím Západnej konferencie sa v ďalšom kole stretne s jej víťazom Coloradom, ktoré zdolalo Nashville v najkratšom možnom čase – 4:0 na zápasy.

Hokejisti Ryan O'Reilly (90) a Brayden Schenn zo St. Louis Blues sa tešia po víťazstve nad Minnesotou Wild v šiestom zápase štvrťfinále Západnej konferencie St. Louis Blues - Minnesota Wild 12. mája 2022 v St. Louise.
Foto: TASR/AP


Veľký podiel na triumfe mal brankár Jordan Binnington, ktorý uzavrel priemernú úspešnosť zákrokov v sérii na 94,3 percenta s 1,67 inkasovaným gólom na zápas. Domáci mali najväčšiu prevahu v prostrednom dejstve – vsietili tri góly a súpera prestrieľali 21:5. Do vedenia 4:0 poslal svoje mužstvo v 39. minúte útočník Vladimir Tarasenko a strelil tak štvrtý gól v predchádzajúcich dvoch dueloch. Svoje 29. narodeniny oslávil presným zásahom do prázdnej bránky a asistenciou obranca Colton Parayko.

"Vyšlo nám úvodné dejstvo a zvládli sme ich tlak. Vyštartovali na nás tvrdo a hrali zúfalo. Myslím, že sme to ustáli a opätovali v druhej tretine," uviedol po dueli Binnington. Menej sa darilo jeho náprotivku v bránke Minnesoty - pre Cama Talbota to bol prvý štart v tohtoročnej play off, pričom v predchádzajúcich šiesitch zápasoch inkasoval v priemere 5,06 gólu na zápas s úspešnosťou zákrokov 82,5 percenta.

1. kolo play off NHL:



štvrťfinále Východnej konferencie - 6. zápasy:

Boston Bruins - Carolina Hurricanes 5:2 (0:0, 2:0, 3:2)
Góly: 21. Marchand (Clifton, Coyle), 39. Coyle (Pastrňák, Marchand), 48. Haula (McAvoy), 51. Forbort (Nosek), 56. Lazar (Foligno, Nosek) – 44. Svečnikov (Jarvis), 58. Svečnikov (Nečas, Slavin). Brankári: Swayman - Raanta, strely na bránku: 34:25, 17.850 divákov
/stav série 3:3/

Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs 4:3 pp (1:0, 1:3, 1:0 - 1:0)
Góly: 18. Palát, 31. Cirelli, 50. Kučerov (Point, Stamkos), 79. Point (Killorn, Hagel) – 32. Matthews (Giordano, Nylander), 40. Tavares (Spezza, Kaše), 40. Tavares (Nylander, Kerfoot). Brankári: Vasilevskij - Campbell, strely na bránku: 35:33, 19.092 divákov
/stav série 3:3/

štvrťfinále Západnej konferencie - 6. zápasy:

St. Louis Blues - Minnesota Wild 5:1 (1:0, 3:0, 1:1)
Góly: 15. Leddy (Parayko), 30. O'Reilly (Schenn, Perron), 34. Bozak (Toropčenko, Saad), 39. Tarasenko (Perron, Perunovich), 59. Parayko – 47. Dumba (Merrill, Kulikov). Brankári: Binnington - Talbot, strely na bránku: 27:26, 18.096 divákov
/konečný stav série 4:2/

Los Angeles Kings - Edmonton Oilers 2:4 (0:1, 1:1, 1:2)
Góly: 34. Durzi (Kempe, Kopitar), 41. Grundström (Roy, Anderson) – 2. McDavid (Kane, Ceci), 22. Kane (Kulak, Ceci), 55. Barrie (Draisaitl, McDavid), 59. Kane (McDavid). Brankári: Quick - Smith, strely na bránku: 32:37, 18.301 divákov
/stav série 3:3/

Slovák v akcii:

Erik Černák (Tampa Bay) 26:48 0 0 0 +2 2 0
/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/