Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia NHL

Slovákom sa nedarilo, Tampa rozdrvila Montreal 7:1

Zdeno Chára so spoluhráčmi reaguje na prehru Bostonu v zápase s Coloradom. Foto: TASR/AP

Bostonské medvede na čele so Slovákom Zdenom Chárom ťahajú neúspešnú sériu tri zápasy bez výhry.

New York 14. októbra (TASR) - Hokejisti Colorada Avalanche zvíťazili v pondelňajšom zápase zámorskej NHL na ľade Bostonu Bruins tesne 2:1. O triumfe "lavín" rozhodol v poslednej sekunde riadneho času tridsaťsedemročný veterán Daniel Briere. Colorado tak zaznamenalo prvú výhru v sezóne, Boston tretiu prehru v rade. Kapitán domácich Zdeno Chára strávil na ľade 22:43 min a do štatistík si pripísal dve trestné minúty a tri strely.

Nedarilo sa ani ďalšiemu slovenskému bekovi. Andrej Meszároš a jeho Buffalo prehrali na domácom ľade s Anaheimom vysoko 1:5. Dvadsaťdeväťročný obranca odohral 21:10 min a zaznamenal jednu "mínusku", dve trestné minúty a jednu strelu na bránku súpera. O tesnom triumfe Ottawy na Floride 1:0 rozhodol v 36. minúte Clarke MacArthur. Tampa Bay rozstrieľala Montreal vysoko 7:1 a pripravila mu prvú prehru v sezóne. Pod triumf domácich sa podpísal hetrikom útočník Steve Stamkos.

Chára mohol rozhodnúť, nakoniec rozhodli lavíny 0,4 sekundy pred koncom

V Bostone mohol o víťazstve domácich "medveďov" rozhodnúť Zdeno Chára, keď sa dve a pol minúty pred koncom riadneho času dostal do sľubnej príležitosti, ale strelou z ľavého kruhu Švajčiara Reta Berru neprestrelil. Záverečných 30 sekúnd patrilo hráčom Colorada, ktorí zavreli súpera v pásme a nakoniec 0,4 sekundy pred koncom rozhodol o víťazstve Avalanche Briere. Šikovný útočník sa dostal k odrazenej strele obrancu Jana Hejdu a zblízka strelil svoj 300. gól v kariére. Lepší čas na dosiahnutie míľnika si ani nemohol vybrať. "Verím, že ešte príde veľa gólov, ale z takéhoto mám špeciálnu radosť najmä po zlom vstupe do sezóny," povedal zámorským médiám Briere. Colorado v prvých dvoch zápasoch nestrelilo Minnesote ani gól, tímový strelecký účet v novej sezóne otvoril až po 143 minútach a 27 sekundách Jamie McGinn, ktorý v Bostone vyrovnal na 1:1. Colorado odvrátilo vyrovnanie negatívneho rekordu z roku 1930, kedy hokejisti Montreal Maroons nedali gól v prvých troch zápasoch NHL. Boston pokračuje v zlom vstupe do sezóny a tri zápasy v základnej časti za sebou prehral naposledy medzi 10. a 15. marcom 2012. "Vôbec sme nehrali zle, s výkonom som spokojný. V závere sme mali smolu, museli sme zhltnúť horkú pilulku," povedal tréner Boston Claude Julien. Bostonu sa doma s Coloradom nedarí, v TD Garden prehral s týmto súperom sedem zápasov v rade, naposledy vyhral 30. marca 1998.

Katastrofálny začiatok sezóny pre Meszároša

Anaheim vyhral v Buffale 5:1, keď svoje prvé dva góly v NHL strelil 21-ročný švédsky nováčik William Karlsson. Ducks na ľade jasne dominovali, o čom svedčí aj pomer striel 44:12. Dánskemu brankárovi Frederikovi Andersenovi stačilo na druhé víťazstvo po sebe len 11 zákrokov. "Bol to jeden z našich lepších výkonov nielen v ofenzíve, ale aj v defenzíve. K ničomu sme ich nepustili," povedal útočník Anaheimu Ryan Kesler, ktorý z trestného strieľania dal gól na konečných 5:1. Buffalo strelilo prvý gól až v 47. minúte, keď Tyler Ennis svojím druhým presným zásahom v sezóne znížil na 1:4. "Mali sme len 12 striel a tak môžeme len ťažko vyhrať. Musíme hrať agresívne a viac so srdcom," povedal Ennis. Smutný bol aj tréner Ted Nolan. "Vyzeralo to, ako keby hral tím NHL proti žiakom. Súper od začiatku dominoval a nám nevychádzalo vôbec nič," povedal Nolan. Meszároš si rozhodne neužíva prvé zápasy v drese Buffala, na konte má zatiaľ v troch vystúpeniach jednu asistenciu a šesť mínusových bodov.

Kopecký iba s dvoma trestnými minútami a jedným bodyčekom

Ottawa vyhrala na Floride 1:0, keď jediný gól zápasu strelil v 36. minúte v presilovke Clarke MacArthur. Okrem neho bol hrdinom duelu aj brankár Senators Craig Anderson, ktorý na ľade svojho bývalého klubu chytil 30 striel a tešil sa z 27. shutoutu v kariére a tretieho proti Panthers. "Cítil som sa ako doma. Poznám halu, šatne, presne viem, čo kde je. Som rád, že sa mi darilo a že som neinkasoval," povedal Anderson, ktorý pôsobil na Floride v rokoch 2006-2009. "Panteri" sa trápia, prehrali prvé tri zápasy sezóny, čo sa im naposledy podarilo v roku 2007-2008. Brankár Roberto Luongo prišiel o osobnú 10-zápasovú víťaznú sériu nad Ottawou a s týmto súperom prehral prvýkrát od 5. decembra 2005. V drese domácich nastúpil slovenský útočník Tomáš Kopecký, počas 10 minút a 13 sekúnd zaznamenal dve trestné minúty a jeden bodyček.

Tampa rozstrieľala Montreal

Tampa Bay rozstrieľala Montreal 7:1 a hrdinom zápasu sa stal kanonier Steven Stamkos. Hviezdny kanadský útočník zaznamenal svoj ôsmy hetrik v kariére a vyrovnal klubový rekord bývalého útočníka "bleskov" Martina St. Louisa. Stamkos bol na nezastavenie a na bránku súpera vyslal až 12 striel. "Bol to náš najlepší výkon v sezóne. Dominovali sme celý zápas," povedal kapitán Tampy, ktorý v prvých dvoch zápasoch sezóny neskóroval. Podobný vstup do sezóny mal aj minulý rok, keď si strelecký účet otvoril hetrikom v štvrtom zápase proti Floride. Tampa bola jasne lepšia a na strely vyhrala 41:17. Po dvoch tretinách sa už na ľad nevrátil brankár Canadiens Price, ale jeho náhradník Dustin Tokarski rozbehnutých domácich hokejistov nezastavil a dostal tri góly. Skóre uzavrel 21-ročný ruský center Vladislav Namestnikov, ktorý dal svoj prvý gól v NHL. Výborný zápas odohral švédsky obranca Victor Hedman, ktorý strelil tretí presný zásah v sezóne a zaznamenal aj tri asistencie. So siedmimi bodmi je najproduktívnejším hráčom NHL. "Verili sme si v tomto zápase. Montreal je od začiatku sezóny na tripe a hráči už museli byť unavení, čo sa aj potvrdilo," povedal tréner Tampy Jon Cooper.

Avalanche vs. Bruins


Ducks vs. Sabers


Senators vs. Panthers


Canadiens vs. Lighnings


výsledky:

BOSTON - COLORADO 1:2 (0:0, 1:1, 0:1)

Góly: 28. Eriksson (Söderberg, Smith) - 24. McGinn (Barrie, Duchene), 60. Briere (Hejda, MacKinnon). Brankári: Svedberg - Berra, strely na bránku: 28:30, 17.565 divákov.

BUFFALO - ANAHEIM 1:5 (0:1, 0:1, 1:3)

Góly: 47. Ennis (Moulson, Stafford) - 16. Perry (Maroon, Vatanen), 29. W. Karlsson (Lindholm, Silfverberg), 43. Beleskey (Lovejoy, Getzlaf), 44. W. Karlsson (Fowler, Silfverberg), 53. Kesler z tr. str. Brankári: Neuvirth - Andersen, strely na bránku: 12:44, 18.912 divákov.

FLORIDA - OTTAWA 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)

Gól: 36. MacArthur (Turris, E. Karlsson). Brankári: Luongo - Anderson, strely na bránku: 30:23, 7311 divákov.

TAMPA BAY - MONTREAL 7:1 (2:1, 2:0, 3:0)

Góly: 6. Hedman (Kučerov, Namestnikov), 10. Stamkos (Callahan, Hedman), 34. Stamkos (Hedman), 39. Stamkos (Hedman, Filppula), 47. Callahan (Carle), 47. Palát (Boyle, Stralman), 57. Namestnikov (Kučerov). Brankári: Bishop - Price (41. Tokarski), strely na bránku: 41:17, 17.622.



Slováci v akcii:

Zdeno Chára (Boston) 22:43 0 0 0 0 3 2

Andrej Meszároš (Buffalo) 21:10 0 0 0 -1 1 2

Tomáš Kopecký (Florida) 10:13 0 0 0 0 0 2

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/