Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

Tampa v zostave s Černákom prehrala v Toronte 3:4

Útočník Auston Matthews (34) z Toronta Maple Leafs sa teší z víťazného gólu so spoluhráčom Mitchellom Marnerom v piatom zápase štvrťfinále Východnej konferencie zámorskej NHL proti Tampe Bay Lighting 10. mája 2022 v Toronte. Foto: TASR / AP

Dvojnásobný obhajca trofeje z Tampy viedol po prvej tretine o dva góly, ale Toronto skóre otočilo, pod čo sa gólom a dvoma asistenciami podpísal William Nylander.

New York 11. mája (TASR) - Hokejisti Tampy Bay v zostave so slovenským obrancom Erikom Černákom podľahli v piatom dueli 1. kola play off NHL na ľade Toronta 3:4 a v sérii prehrávajú 2:3. O triumfe domácich rozhodol Auston Matthews v 54. minúte. Vladimir Tarasenko zariadil hetrikom v tretej tretine výhru St. Louis na ľade Minnesoty 5:2, v sérii vedie jeho tím 3:2. Kirill Kaprizov dvoma zásahmi v drese domácich prekonal klubový rekord Mariána Gáboríka.

Dvojnásobný obhajca trofeje z Tampy viedol po prvej tretine o dva góly, ale Toronto skóre otočilo, pod čo sa gólom a dvoma asistenciami podpísal William Nylander. Černák odohral 21:25 minúty s dvoma mínusovými bodmi a štyrmi "hitmi". Tampa sa pokúsi odvrátiť hrozbu vypadnutia v šiestom stretnutí série v noci na piatok v domácom prostredí. Ak by neuspela, Černák by mohol posilniť Slovensko na svetovom šampionáte vo Fínsku.

Obranca Troy Stecher (vpravo) z Los Angeles sa teší po víťazstve nad Edmontonom Oilers v piatom zápase štvrťfinále Západnej konferencie zámorskej NHL Edmonton - Los Angeles 10. mája 2022 v Edmontone.
Foto: TASR / AP


"Sme tu, aby sme vyhrali túto sériu. Dnešný zápas sme si však nechali prekĺznuť pomedzi prsty. To je na nás, ale séria sa ešte neskončila," povedal tréner Tampy Jon Cooper. Jeho zverenci viedli v siedmej minúte 2:0 po góloch Stevena Stamkosa a Victor Hedmana a mohli pridať aj tretí, keď hrali presilovku 5 na 3. Toronto sa však ubránilo, v druhej tretine znížilo a v tretej duel otočilo. "Bolo to super, tí diváci, energia. Nič sa nevyrovná atmosfére play off a hlavne tu v Toronte. Bolo to niečo špeciálne, dôležité víťazstvo, ale stále nás čaká ešte nejaká práca. Otočili sme z 0:2, nestratili sme nádej, ale ako hovorím, ešte sme to neukončili," povedal pre nhl.com Matthews, ktorý strelil piaty víťazný gól v play off. Toronto nevyhralo sériu vo vyraďovačke od roku 2004, keď neuspelo šesťkrát po sebe.

Jeden zápas od postupu do konferenčného semifinále je Carolina, ktorá zdolala doma Boston hladko 5:1 a v sérii vedie 3:2. Dvoma gólmi sa prezentoval nováčik Seth Jarvis, brankár Antti Raanta predviedol 34 úspešných zákrokov. "Podržal nás brankár. Ich tím si vždy vie vypracovať šance a Raanta to ustál," povedal tréner Caroliny Rod Brind'Amour. Sebastian Aho zaznamenal dve asistencie a s 24 v play off sa posunul na druhé miesto historickej tabuľky Hurricanes/Hartford Whalers. Rovnako ich nazbieral aj Eric Staal, Ron Francis má o jednu viac. Bostonu nepomohlo ani nečakané nasadenie obrancu Charlieho McAvoya, ktorý vynechal predchádzajúci zápas pre covid protokol a pôvodne nemal nastúpiť ani v piatom dueli. "Budeme potrebovať niečo viac. Či už je to blokovanie pukov, dohrávanie súbojov, lepšia hra pred našou bránkou. Potrebuje lepšie výkony naprieč zostavou," povzdychol si kouč Bostonu Bruce Cassidy.

Hokejista Jaccob Slavin (uprostred) z Caroliny Hurricanes sa teší z gólu so spoluhráčom Sethom Jarvisom v piatom zápase štvrťfinále Východnej konferencie zámorskej NHL Carolina - Boston 10. mája 2022 v Raleighu.
Foto: TASR / AP


V Západnej konferencii sa hráči St. Louis ujali vedenia v sérii s Minnesotou 3:2, keď na ľade súpera uspeli 5:2. Hetrikom v tretej tretine o tom rozhodol Vladimir Tarasenko, ktorý skóroval dvakrát na jej začiatku a v závere postil víťazstvo gólom do prázdnej bránky. "Nebudem klamať, som šťastný, že som skóroval, ale ešte viac z toho, že sme vyhrali," povedal pre nhl.com Tarasenko, pre ktorého to bol druhý hetrik v play off. Prvý dosiahol v roku 2015 taktiež proti Minnesote (4:1). Oba zásahy v drese domácich išli na konto Kirilla Kaprizova, ktorý dal v prebiehajúcej sérii už sedem gólov a to je nový klubový rekord. Predtým ho držali Slovák Marián Gáborík a Wes Walz s piatimi gólmi z jednej série play off (obaja z roku 2003 proti Vancouveru). "Góly nie sú pre hráča, ale pre tím, aby hral lepšie. A my sme nevyhrali. Musíme spraviť nejaké zmeny, aby sme sériu dostali späť domov na siedmy zápas," povedal Kaprizov. Brankár St. Louis Jordan Binnington dosiahol osemnáste víťazstvo v play off a v historickej tabuľke Blues sa dostal na prvé miesto pred Grega Millena a Mikea Liuta (obaja 17).

Švédsky útočník Adrian Kempe rozhodol v 2. minúte predĺženia o triumfe Los Angeles na ľade Edmontonu 5:4. Bol to jeho druhý zásah v dueli, pridal aj jednu asistenciu a jeho tím vedie v sérii 3:2. "Už lajna Phillipa Danaulta mala skvelý štart do predĺženia, držali ich minútu v obrannom pásme. Naši útočníci vystriedali, oni nevyviezli puk a my sme sa dostali za ich obranu. Už boli dosť unavení," povedal Kempe, ktorý z pravej strany potiahol puk okolo dvoch hráčov, ktorí mu nestačili, a zasunul ho za chrbát Mikea Smitha. Kings môžu rozhodnúť o postupe už v noci na piatok na domácom ľade. Bilanciu 2+1 mal v domácom drese Leon Draisaitl, tri body (1+2) si zapísal aj Connor McDavid, Smith predviedol 38 úspešných zákrokov. "Sme sklamaní. Nikdy nechcete prehrať, no sedem zápasov je z nejakého dôvodu a my musíme vyhrať v LA a potiahnuť sériu späť do Edmontonu," povedal McDavid.



NHL - 1. kolo play off:



Štvrťfinále Východnej konferencie - 5. zápasy:

Carolina Hurricanes - Boston Bruins 5:1 (2:0, 1:0, 2:1)

Góly: 7. Slavin (DeAngelo, Aho), 13. DeAngelo (Teräväinen, Trocheck), 36. Jarvis (Aho, Teräväinen), 44. Jarvis (Trocheck, DeAngelo), 57. Trocheck (Nečas, Teräväinen) - 51. Clifton (Haula, Hall).
Brankári: Raanta - Swayman,
Strely na bránku: 38:34,
19.163 divákov.

/stav série: 3:2/


Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning 4:3 (0:2, 1:0, 3:1)

Góly: 24. Tavares (Nylander, Giordano), 44. Rielly (Tavares, Nylander), 45. Nylander (Michejev, Holl), 54. Matthews (Marner, Bunting) - 6. Stamkos (Palát, Kučerov), 7. Hedman (Kučerov, Killorn), 49. McDonagh (Colton, Paul).
Brankári: Campbell - Vasilevskij,
Strely na bránku: 25:35,
19.434 divákov.

/stav série: 3:2/



Štvrťfinále Západnej konferencie - 5. zápasy:

Minnesota Wild - St. Louis Blues 2:5 (2:1, 0:1, 0:3)

Góly: 14. Kaprizov (Spurgeon, Fiala), 18. Kaprizov (Fiala, Zuccarello) - 5. O'Reilly (Schenn, Perunovich), 36. Saad (Kyrou, Thomas), 42. Tarasenko (Bučnevič, Faulk), 43. Tarasenko (Barbašev, Faulk), 59. Tarasenko (Bučnevič).
Brankári: Fleury - Binnington,
Strely na bránku: 32:32,
19.197 divákov.

/stav série: 2:3/


Edmonton Oilers - Los Angeles Kings 4:5 p (0:1, 1:2, 3:1 - 0:1)

Góly: 23. Kassian (McDavid, Kulak), 43. McDavid (Hyman, Draisaitl), 53. Draisaitl, 56. Draisaitl (McDavid, Nugent-Hopkins) - 4. Stecher (Edler), 30. Kempe (Kopitar, Iafallo), 34. Athanasiou (Brown), 52. Danault (Kempe, Durzi), 62. Kempe (Stecher).
Brankári: Smith - Quick,
Strely na bránku: 28:43,
18.347 divákov.

/stav série: 2:3/


Slovák v akcii:



Erik Černák (Tampa Bay) 21:25 0 0 0 -2 0 0

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/