Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

Tampa začne sériu s Floridou asi bez Pointa, otázny je aj Draisaitl

Na snímke dole center Tampy Brayden Point oslavuje so striedačnou gól v zápase hokejovej NHL Tampa Bay Lightning - Ottawa Senators (5:2) v noci na 2. marca 2022. Foto: TASR/AP

V prvom kole sa z ôsmich sérii play off skončilo až päť v rozhodujúcom siedmom zápase.

New York 17. mája (TASR) - V noci na utorok SELČ odštartuje v hokejovej NHL druhé kolo play off, teda semifinále Východnej a Západnej konferencie. V hre o Stanleyho pohár ostalo osem tímov a v nich dvaja slovenskí korčuliari Erik Černák a Adam Ružička.

Kým Černák je veľká defenzívna opora dvojnásobného obhajcu trofeje Tampa Bay Lightning, útočník Ružička zatiaľ vo vyraďovačke čaká na šancu v drese Calgary Flames a nenastúpil ani v jednom zápase. Po prvom kole sa s play off rozlúčili obranca Washingtonu Capitals Martin Fehérváry, ktorý posilnil Slovákov na majstrovstvách sveta v Helsinkách, a skončila aj dvojica z Dallasu Stars Marián Studenič a Andrej Sekera.

Tampa sa v druhom kole stretne vo floridskom derby s najlepším tímom základnej časti, držiteľom Prezidentskej trofeje Florida Panthers. "Blesky" vyradili v náročnej sedemzápasovej sérii Toronto Maple Leafs, ale v poslednom dueli prišli o elitného útočníka Braydena Pointa, ktorý sa zranil na konci prvej tretiny. Jeho štart v prvom zápase v noci na utorok je málo pravdepodobný. Point v pondelok netrénoval a skepticky sa o jeho štarte vyjadril aj tréner Jon Cooper. "Je veľmi pravdepodobné, že nestihne úvodný zápas. Potom pôjdeme deň po dni. Veríme, že sa vráti," povedal Cooper pre nhl.com.

Point zaznamenal v sérii s Torontom štyri body (2+2) vrátane víťazného zásahu v predĺžení šiesteho zápasu, keď "Bolts" čelili hrozbe vypadnutia. Tampa otočila sériu z 2:3 na 4:3 a môže sa stať prvým tímom od roku 1983, ktorý získal Stanley Cup trikrát za sebou. Predtým sa to podarilo hráčom New Yorku Islanders. V pondelok pre zranenie netrénoval ani Corey Perry, ale podľa Coopera by mal v prvom zápase hrať. Florida vyradila v šiestich zápasoch Washington a do druhého kola postúpila prvýkrát od roku 1996. Obaja floridskí rivali sa v play off streli aj minulý rok, Tampa zdolala "panterov" v prvom kole 4:2 na zápasy a neskôr získala Stanley Cup druhýkrát za sebou a tretíkrát v klubovej histórii.

V prvom kole sa z ôsmich sérii play off skončilo až päť v rozhodujúcom siedmom zápase. Vo formáte na štyri víťazstvá sa hrá v NHL od roku 1939, najviac siedmych zápasov v jednej sezóne bolo sedem v rokoch 1994, 2011 a 2014. Sedem zápasov potrebovali na postup aj hokejisti Caroliny Hurricanes, ktorí vyradili Boston Bruins a ich ďalším súperom budú New York Rangers. Štart brankára Frederika Andersena, ktorý pre zranenie v dolnej časti tela nechytal od 16. apríla, je stále nepravdepodobný, ale tréner "hurikánov" Rod Brind’Amour verí, že sa ešte v play off vráti. "Dúfam, že keď postúpime ďalej, tak bude šanca, že sa vráti," povedal tréner Caroliny. Postup do druhého kola vychytal Hurricanes výbornými výkonmi Antti Raanta, ktorý mal v šiestich zápasoch priemer 2,37 inkasovaného gólu na zápas a 92,7 percentnú úspešnosť. Tretí duel vynechal pre zranenie v dolnej časti tela.

Rangers vyradili Pittsburgh Penguins, keď v predĺžení siedmeho zápasu rozhodol v presilovke Artemij Panarin. Prvé dva zápasy semifinále Východnej konferencie s Carolinou nestihne pre zranenie v dolnej časti tela útočník "jazdcov" Barclay Goodrow, ktorý sa zranil pri blokovaní strely v prvom zápase s Penguins. "Ešte nekorčuľoval, ale rátame, že sa vráti v priebehu série," povedal tréner Gerard Gallant. Goodrow je jediný hráč Rangers, ktorý získal Stanley Cup. Podarilo sa mu to pred rokom v drese Tampy Bay.

V semifinále západu sa stretnú najvyššie nasadený tím konferencie Colorado Avalanche so St. Louis Blues a prvýkrát od roku 1991 sa v "bitke o Albertu" predstavia Calgary Flames s Edmontonom Oilers. V kanadských médiách sa špekuluje, či nastúpi hviezdny nemecký útočník "olejárov" Leon Draisaitl, ktorý mal v sérii s Los Angeles problémy s členkom a so sebazaprením hral aj v siedmom zápase proti Kings. "V siedmom stretnutí hral cez bolesť s vyvrtnutým členkom. Dokáže sa prehrýzť celou bitkou o Albertu? Alebo má väčší zmysel vyliečiť sa a vrátiť sa po úvodných zápasoch?" napísal na twitteri uznávaný insider NHL Frank Seravalli. Draisaitl strelil v sérii s "kráľmi" päť gólov a pridal štyri asistencie. Líder produktivity po prvom kole je kapitán Edmontonu Connor McDavid, ktorý nazbieral 14 bodov (4+10).