Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia NHL

Tatar asistoval pri triumfe Detroitu, Kane natiahol bodovú šnúru

Na snímke slovenský hokejový útočník Tomáš Tatar. Foto: TASR/AP

Z triumfu sa netešil obranca Martin Marinčin, jeho Toronto prehralo na ľade Minnesoty tesne 0:1.

New York 4. decembra (TASR) - Slovenský hokejový útočník Tomáš Tatar prispel jednou asistenciou k triumfu svojho Detroitu Red Wings v nočnom zápase zámorskej NHL nad Arizonou Coyotes vysoko 5:1. Pre dvadsaťpäťročného krídelníka to bola už desiata prihrávka a 19. kanadský bod v sezóne. Jeho krajan Tomáš Jurčo v drese "červených krídel" opäť chýbal.

Tatar prihral na víťazný gól skúsenému obrancovi Niklasovi Kronwallovi v 20. minúte duelu. Dvojica si vymenila puk v útočnom pásme, slovenský krídelník narazil švédskemu bekovi medzi kruhy a ten presnou strelou zvýšil na 2:0. "Tatar mi to dal veľmi pekne naspäť. Ostal som úplne sám medzi kruhmi, vystrelil som a puk išiel do siete," opísal situáciu Kronwall.

O 18 sekúnd neskôr pridal tretí presný zásah Gustav Nyquist a "červené krídla" tak rozhodli o svojom triumfe už v prvej tretine. "Dnes sme ukázali veľa dobrých vecí. Mali sme dostatok energie a stále sme sa tlačili dopredu," pochvaľoval si tridsaťštyriročný Kronwall, pre ktorého to bol jubilejný 700. zápas v základnej časti NHL. Všetky odohral v drese Detroitu a nazbieral v nich 349 bodov.

Detroit prišiel o útočníkov Drewa Millera a Teemu Pulkkinena, obaja sa zranili ešte v prvej tretine a do hry už nezasiahli. "Stále prebiehajú vyšetrenia, no vyzerá to tak, že obaja nám budú nejakú dobu chýbať," povedal tréner Jeff Blashill.

Marián Hossa nastúpil v jednom útoku Chicaga Blackhawks spolu s Markom Daňom, no obaja vyšli pri prehre s Ottawou Senators 3:4 po predĺžení bodovo naprázdno. Líder "jastrabov" Patrick Kane strelil gól, pridal dve asistencie a natiahol svoju bodovú šnúru už na 21 zápasov. Vyrovnal tak klubový rekord Bobbyho Hulla. Počas šnúry, ktorá odštartovala 17. októbra, zaznamenal 13 gólov a 22 asistencií. "Príliš sa o to nezaujímam, keď som na ľade. No myslím si, že keď vyrovnáte niečo, čo dokázal Bobby Hull, je to niečo špeciálne. Najmä keď si zoberiete akú kariéru ten chlapík mal," uviedol Kane. Dvadsaťsedemročný krídelník nazbieral v prebiehajúcej sezóne už 41 bodov (16+25) a jednoznačne vedie tabuľku produktivity celej profiligy.



Chicagu však jeho výkon na body nestačil a prehralo už tretí duel v rade. O triumfe "senátorov" rozhodol v 30. sekunde predĺženia Mike Hoffman, ktorý si v zápase pripísal bilanciu 2+1. "Trvalo nám to 61 minút, ale zvládli sme to," povedal druhý najproduktívnejší hráč tímu s 25 bodmi. Ešte o štyri viac má na konte švédsky obranca Erik Karlsson, proti "jastrabom" si pripísal tri asistencie.

Z triumfu sa netešil obranca Martin Marinčin, jeho Toronto prehralo na ľade Minnesoty tesne 0:1. Hrdinom duelu bol brankár "divochov" Devan Dubnyk, ktorý pochytal 28 striel súpera a zaznamenal štvrtý shutout v sezóne. Výrazne mu k tomu pomohol tréner Mike Yeo. Štyri minúty pred koncom duelu totiž dostal puk za Dubnykov chrbát Peter Holland. Kouč Minnesoty si ale všimol, že tomu predchádzal ofsajd útočníka Toronta a rozhodcovia mu po krátkom pohľade na videozáznam dali za pravdu. "Videli sme to jasne a preto sme žiadali o záznam," povedal Yeo. "Bolo to jedno z mála víťazstiev na jeden gól. To sa nevidí často," dodal Dubnyk. Víťazný gól strelil v 30. minúte pri presilovke Matt Dumba.

Washington natiahol úspešnú sériu už na šesť zápasov, keď v noci na piatok triumfoval na ľade Montrealu Canadiens 3:2. Hostí podržal brankár Braden Holtby, ktorý zneškodnil 33 z 35 striel a vyhlásili ho za prvú hviezdu zápasu. Dvomi gólmi sa pod triumf podpísal T.J. Oshie. "Majú dobrý tím a my sme nepodali najlepší výkon. Najmä v druhej tretine, keď sme mali možno iba dve-tri strely. Takže je to dobrá lekcia. Sme radi, že sme získali dva body, ale musíme hrať lepšie a nemôžeme púšťať toľko šancí na Holtbyho," upozornil kanonier Alexander Ovečkin, ktorý zaznamenal jednu asistenciu. Montreal prestrieľal Washington 35:19.

Darí sa aj Floride, ktorá zdolala Nashville 2:1 a vyhrala štvrtý duel v rade. Opäť hral prím brankár, veterán Roberto Luongo chytil 32 striel a vyhlásili ho za druhú hviezdu zápasu. Prvou sa stal strelec víťazného gólu z 32. minúty Jonathan Huberdeau. "Cítil som sa dobre. Vyhrali sme veľmi vyrovnaný zápas. V tretej tretine nás poriadne točili a Luongo predviedol zopár skvelých zákrokov. Sú to dôležité dva body, som šťastný, že som pomohol tímu," uviedol Huberdeau.

Druhý triumf v sérii zaznamenali hráči Colorada Avalanche, na ľade NY Rangers vyhrali tesne 2:1. Rozhodujúci gól strelil v druhom dejstve Matt Duchene, domáci dokázali v tretej už len znížiť. "Sme radi, že sme vyhrali. Dokážeme uspieť v zápasoch 6:5, 5:4, či 5:3, ale mali sme problém práve s takýmito duelmi, preto je dobré, že sme to dokázali," povedal dvadsaťštyriročný center.

Skúsený Mike Cammalleri opäť potiahol New Jersey k dvojbodovému zisku. Pri vysokom triumfe na ľade Caroliny 5:1 strelil dva góly a pridal asistenciu. Tridsaťtriročný krídelník vedie s 26 bodmi produktivitu Devils a s piatimi trojbodovými zápasmi je na čele celej súťaže. "Diabli" však prišli o útočníka Travisa Zajaca, ktorý odstúpil v úvodnej tretine s bližšie nešpecifikovaným zranením v hornej časti tela. Nenastúpi ani v noci na sobotu proti Philadelphii Flyers.

Líder Západnej konferencie Dallas zvíťazil na ľade Vancouveru 4:2. Vyrovnaný stav trval do 55. minúty, keď obranca Alex Goligoski prihral do stredného pásma Patrickovi Sharpovi, ten sa preštrikoval pomedzi trojicu brániacich hráčov a namieril presne medzi betóny Ryana Millera. V závere poistil triumf do prázdnej bránky Jason Spezza.

Sumáre:
NEW YORK RANGERS - COLORADO AVALANCHE 1:2 (0:0, 0:2, 1:0)
Góly:
60. Lindberg (Brassard, Nash) - 34. Wagner (Skille, Barrie), 38. Duchene (Landeskog, Soderberg). Brankári: Lundqvist - Varlamov, strely na bránku: 25:18, 18.006 divákov.



CAROLINA HURRICANES - NEW JERSEY DEVILS 1:5 (0:1, 1:3, 0:1)
Góly:
38. Malone (McClement) - 16. Cammalleri (Kennedy), 32. Henrique (Stempniak, Moore), 34. Gionta (O'Neill, Kennedy), 39. Josefson (Cammalleri), 53. Cammalleri (Eliáš, Moore). Brankári: Läck - Kinkaid, strely na bránku 31:27, 9.254 divákov.



MONTREAL CANADIENS - WASHINGTON CAPITALS 2:3 (0:1, 1:1, 1:1)
Góly:
33. Eller (Galchenyuk, Plekanec), 43. Flynn (Byron, Petry) - 3. Wilson (Laich), 40. Oshie (Bäckström, Niskanen), 49. Oshie (Alzner, Ovečkin). Brankári: Condon - Holtby, strely na bránku: 35: 19, 21.288 divákov.



OTTAWA SENATORS - CHICAGO BLACKHAWKS 4:3 pp (2:0, 0:2, 1:1 - 1:0)
Góly:
2. Hoffman (Turris, Ryan), 8. Ryan (Karlsson, Hoffman), 44. Stone (Karlsson, Ryan), 61. Hoffman (Karlsson) - 24. Kane (Keith, Panarin), 37. Panarin (Kane, Anisimov), 53. Anisimov (Kane, Panarin). Brankári: Anderson - Crawford, strely na bránku: 27:38, 17.171 divákov.



DETROIT RED WINGS - ARIZONA COYOTES 5:1 (3:0, 1:1, 1:0)
Góly:
13. Abdelkader (Larkin), 20. Kronwall (TATAR, Dacjuk), 20. Nyquist (Helm, Green), 28. DeKeyser (Ericsson, Dacjuk), 45. Helm - 26. Martinook (Downie, Ekman-Larsson). Brankári: Howard - Smith (21. Lindbäck), strely na bránku: 44:27, 20.027 divákov.

NASHVILLE PREDATORS - FLORIDA PANTHERS 1:2 (0:1, 1:1, 0:0)
Góly:
38. Josi (Smith, Wilson) - 15. Howden (Brickley, Mitchell), 32. Huberdeau (Barkov, Kampfer). Brankári: Rinne - Luongo, strely na bránku: 33:16, 15.405 divákov.



MINNESOTA WILD - TORONTO MAPLE LEAFS 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)
Gól:
30. Dumba (Spurgeon, Coyle). Brankári: Dubnyk - Reimer, strely na bránku: 28:28, 18.880 divákov.



VANCOUVER CANUCKS - DALLAS STARS 2:4 (1:1, 0:1, 1:2)
Góly:
1. Edler (H. Sedin, D. Sedin), 46. Hansen (H. Sedin) - 12. Ničuškin (Nemeth), 21. Seguin (Ničuškin, Goligoski), 55. Sharp (Goligoski), 59. Spezza. Brankári: Miller - Niemi, strely na bránku: 16:34, 18.302 divákov.