Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia NHL

Tatar i Ružička sa blysli dvoma bodmi, Regenda mal päť striel

Na snímke slovenský hokejista Tomáš Tatar (90) z New Jersey Devils. Foto: TASR - AP

Montreal bez suspendovaného Juraja Slafkovského zdolal doma Pittsburgh 5:4 po predĺžení, rozhodol v ňom Mike Hoffman.

New York 13. novembra (TASR) - Slovenskí hokejisti Tomáš Tatar a Adam Ružička sa v noci na nedeľu blysli v NHL zhodne dvoma bodmi za gól i asistenciu. Tatar prvýkrát v zámorskej kariére bodoval v siedmom dueli za sebou a prispel k triumfu New Jersey nad Arizonou 4:2. Ružička si otvoril strelecký účet v sezóne a Calgary aj vďaka nemu zdolalo Winnipeg 3:2. Ani vo svojom piatom dueli ročníka sa víťazstva nedočkal brankár Jaroslav Halák, s New Yorkom Rangers podľahol na ľade Nashvillu 1:2.

New Jersey natiahlo šnúru víťazstiev už na deväť zápasov, čo sa "diablom" naposledy podarilo pred pätnástimi rokmi. Klubový rekord je 13 výhier za sebou v roku 2001. Výrazný podiel na tom má Tatar, ktorého vyhlásili za prvú hviezdu stretnutia s Arizonou. V 7. minúte otvoril skóre, keď spoza bránky dostal prihrávku od Fabiana Zetterlunda a puk pohotovo poslal do siete. Bol to jeho tretí presný zásah v sezóne, skóroval aj v predchádzajúcom súboji s Ottawou. Coyotes síce na začiatku 10. minúty vyrovnali, no už o 23 sekúnd odpovedali domáci gólom Jacka Hughesa na 2:1, prihral mu naň Tatar. Slovenský útočník tak má v 15 dueloch na konte 11 bodov (3+8). “Tatar je pre nás veľmi dôležitý hráč. Je to veterán, ktorý vie streliť gól a keď prehovorí v šatni, tak každý počúva, pretože odohral už veľa zápasov v tejto lige,” povedal na adresu slovenského útočníka pre nhl.com švajčiarsky obranca Jonas Siegenthaler. Víťazný zásah Devils si pripísal Jesper Boqvist a triumf ešte v druhej tretine spečatil Dougie Hamilton. Víťazstvo vo svojom prvom štarte za Devils od 31. januára vychytal Akira Schmid (16 zásahov). Tatar odohral 16:15 min, mal dve strely na bránku a dva plusové body. Naposledy vyšiel bodovo naprázdno 28. októbra proti Coloradu. Doteraz bola jeho maximom šesťzápasová šnúra s aspoň jedným bodom, dosiahol ju v drese Montrealu v sezóne 2019-2020 i v službách Detroitu (2014-2015).

Na snímke vľavo slovenský útočník Devils Tomáš Tatar oslavuje gól v zápase hokejovej NHL New Jersey Devils - Arizona Coyotes v noci na 13. novembra 2022.
Foto: TASR/AP


Ružička dosiahol rovnako oba body už v prvej tretine duelu Calgary proti Winnipegu. Vo 4. minúte jeho bekhendovú strelu od pravého mantinelu usmernil do bránky jemným tečom Elias Lindholm a gól pôvodne pripísali slovenskému útočníkovi. Ten sa však presného zásahu dočkal až v 18. minúte, keď mu po rýchlom protiútoku parádne naservíroval pred bránku prihrávku Lindholm - 2:1. O triumfe "plameňov" rozhodol v druhej časti hry vo vlastnom oslabení Trevor Lewis. Dvadsaťtriročný Ružička má po štyroch zápasoch v sezóne bilanciu 1+2, proti Winnipegu odohral 13:16, mal dva plusové body i dve strely na bránku. Nastúpil na ľavom krídle prvej formácie s centrom Lindholmom a Tylerom Toffolim a vyhlásili ho za druhú hviezdu stretnutia. Flames zastavili sériu siedmich prehier a víťazstva sa dočkali prvýkrát od 25. októbra. Spoľahlivý výkon podal brankár Jacob Markström, ktorý v prvej tretine skvelým zákrokom vychytal Marke Scheifeleho. "To bola paráda, bol to zákrok ako z minulosti. Niečo ako Ron Hextall? Možno, neviem. Každopádne to bola 'old school' a veľmi sa mi to páčilo. Podržal nás nielen v tom momente, ale aj v celom zápase," okomentoval moment z prvej dvadsaťminútovky obranca "plameňov" Chris Tanev.

Na snímke vpravo slovenský útočník Calgary Adam Ružička, vľavo jeho spoluhráč Elias Lindholm oslavujú gól v zápase hokejovej NHL Calgary Flames - Winnipeg Jets v noci na 13. novembra 2022.
Foto: TASR/AP


Newyorskí Rangers prehrali štvrtý z uplynulých piatich duelov. Halák v súboji na ľade Nashvillu inkasoval z 18 striel dvakrát a mal úspešnosť zákrokov 88,9 percenta. V 5. minúte ho zo svojej vôbec prvej strely v profilige prekonal fínsky útočník Juuso Pärssinen, ktorého v deň duelu povolali do prvého tímu z farmy v Milwaukee. Stal sa piatym hráčom v histórii Predators, ktorý skóroval vo svojom debute v profilige. “Neskutočný pocit, splnil sa mi sen,” povedal 21-ročný útočník, ktorého si Nashville vybral v drafte 2019 až v siedmom kole. Druhý zásah domácich pridal v druhej tretine Mark Jankowski, za "jazdcov" už iba skorigoval český útočník Filip Chytil. Halákov náprotivok Juuse Saros predviedol 34 zákrokov.

Na snímke zľava slovenský brankár Rangers Jaroslav Halák po inkasovanom góle, hráči Predators Juuso Parssinen a Filip Forsberg oslavujú v zápase hokejovej NHL Nashville Predators - New York Rangers v noci na 13. novembra 2022.
Foto: TASR/AP


Pavol Regenda sa bodovo nepresadil v drese Anaheimu, ktorý doma prehral s Chicagom 2:3. Ducks pritom viedli 2:0. Regenda odohral takmer 16 minút a pripísal si až päť streleckých pokusov. Za hákovanie a hrubosť si odsedel štyri minúty na trestnej lavici. Zaznamenal aj mínusový bod a dva "hity". Ducks boli strelecky aktívnejší (41:22), ale prevahu nepretavili do výsledku. Dva góly za hostí strelil obranca Jarred Tinordi, ktorý vyrovnal na 1:1 a potom dvakrát tečovanou strelou rozhodol necelé tri minúty pred koncom. Na 2:2 vyrovnal svojim prvým zásahom v NHL švédsky obranca Filip Roos. Góly “káčerov” strelili Troy Terry a Adam Henrique (100. v kariére), Ducks prehrali tretíkrát za sebou a sú posledným tímom, ktorý v tejto sezóne nevyhral v riadnom čase.

Na snímke vľavo slovenský útočník Anaheimu Pavol Regenda, vpravo hráč Chicaga Andreas Athanasiou v zápase hokejovej NHL Anaheim Duck - Chicago Blackhawks v noci na 13. novembra 2022.
Foto: TASR/AP


Montreal bez suspendovaného Juraja Slafkovského zdolal doma Pittsburgh 5:4 po predĺžení, rozhodol v ňom Mike Hoffman. Tridsaťdvaročný kanadský útočník skóroval v predĺžení v štvrtom tíme v NHL, lepší sú len Jaromír Jágr (6), Bill Guerin (5), Scott Young (5) a Steve Thomas (5). “Každý na ľade nechal všetko. Funguje nám to, máme v tíme dobrú chémiu,” povedal Hoffman. Canadiens v tretej tretine trikrát vyrovnali, až napokon udreli v nadstavenom čase. Prvý gól Penguins strelil bývalý obranca Canadiens Jeff Petry. Slafkovský si odpykal druhý zápas a v noci na stredu proti New Jersey už môže hrať.

Boston vyhral na ľade Buffala 3:1, keď sa dvoma gólmi prezentoval Patrice Bergeron a svoj premiérový gól v NHL dosiahol český obranca Jakub Zbořil. “Na prvý gól som čakal dlho, ale je dôležité, že to tam padlo,” povedal 25-ročný zadák, ktorý si strelecký účet otvoril vo svojom 65. zápase v kariére. Keith Kinkaid v sezónnom debute za Bruins chytil 30 striel. Sabres po dobrom štarte prehrali piatykrát za sebou. Rozhodca Kevin Pollock viedol 1500. zápas v NHL.

Claude Giroux zaznamenal tri asistencie pri svojom návrate do Philadelphie a pomohol Ottawe k víťazstvu 4:1. Senators zastavili sériu siedmich prehier. Giroux hral za Philadelphiu v rokoch 2007-2022, posledných desať sezón bol kapitánom tímu. “Letci” si pred zápasom uctili jeho príchod spomienkovým videom a Giroux sa vo Wells Fargo Center dočkal veľkého aplauzu. “Bolo to ťažké. Dúfal som, že mi video pustia až po zápase, pretože to bolo emotívne a hneď som išiel na prvé striedanie. Mám tu veľa krásnych spomienok,” povedal 34-ročný Kanaďan, ktorý záver minulej sezóny hral za Floridu. Dva góly Sens strelil Alex DeBrincat, tri asistencie mal aj Brady Tkachuk.

Víťazný gól Toronta v zápase s Vancouverom (3:2) strelil vo svojom debute za Maple Leafs 35-ročný obranca Jordie Benn. Stal sa druhým najstarším hráčom v klubovej histórii, ktorý skóroval v premiére za “javorové listy”. Starší bol len Patrick Marleau, ktorý to 4. októbra 2017 dokázal vo veku 38 rokov a 19 dní. Benn je navyše len druhý obranca v klubovej histórii s gólom pri debute. Pred ním to dokázal len Joe Matte v januári 1920.

Štvrté víťazstvo za sebou dosiahli hokejisti Colorada, obhajcovia Stanley Cupu zdolali Carolinu 4:1. Pri všetkých góloch Avalanche bol Mikko Rantanen (1+3). Dvakrát skóroval Cale Makar, ktorý dal 50 gólov v prvých 191 zápasoch v NHL. Rýchlejšie to spomedzi obrancov dokázali v histórii profiligy len Phil Housley (148 zápasov), Ray Bourque (170) a Denis Potvin (185). Pri prvom góle, ktorým otvoril skóre, mal Makar veľké šťastie. Jeho strela v presilovke letela vysoko nad bránku, ale od zadného plexiskla sa puk odrazil do bránkoviska a nič netušiaci Antti Raanta si ho korčuľou zrazil do bránky.

Hokejisti Los Angeles zdolali Detroit 4:3, keď dvakrát skóroval Sean Durzi. Skóre duelu otvoril už v 9. sekunde Carl Grundström. Bol to druhý najrýchlejší gól v histórii Kings, rekord drží Dave Williams, ktorý 14. februára 1987 skóroval proti Hartfordu Whalers už v 7. sekunde. Vegas Golden Knights ukončili deväťzápasovú víťaznú sériu, keď podľahli doma St. Louis 2:3. Blues rozhodli dvomi gólmi v priebehu 41 sekúnd v závere druhej tretiny.

Edmonton vyhral na ľade Floridy 4:2, dva góly strelil Tyson Barrie. Po jednej asistencii zaznamenali Connor McDavid aj Leon Draisaitl a natiahli svoje bodové série. Nemecký útočník sa do štatistík zapísal v 11. zápase za sebou, kapitán McDavid bodoval v posledných desiatich dueloch.


NHL - sumáre:

Philadelphia Flyers - Ottawa Senators 1:4 (1:1, 0:1, 0:2)

Góly: 7. Hayes (Konecny, Farabee) - 15. Chabot (Giroux, Tkachuk), 40. DeBrincat (Tkachuk, Stützle), 47. DeBrincat (Brassard, Giroux), 57. Stützle (Tkachuk, Giroux). Brankári: Hart - Talbot, strely na bránku: 38:27, 16.912 divákov.



Florida Panthers – Edmonton Oilers 2:4 (0:0, 0:1, 2:3)

Góly: 43. Bennett (Hörnqvist, Forsling), 56. Bennett (White, Gudas) - 32. Barrie (McLeod, Janmark), 47. Barrie, 56. Foegele (Draisaitl), 59. Nugent-Hopkins (McDavid, Puljujärvi). Brankári: Knight - Skinner, strely na bránku: 42:32, 16.579 divákov.



Buffalo Sabres - Boston Bruins 1:3 (1:0, 0:1, 0:2)

Góly: 6. Thompson - 39. Bergeron (DeBrusk, Marchand), 53. Zbořil (Nosek), 59. Bergeron (Marchand, Pastrňák). Brankári: Anderson - Kinkaid, strely na bránku: 31:30, 19.070 divákov.



Montreal Canadiens - Pittsburgh Penguins 5:4 pp (1:0, 0:2, 3:2 - 1:0)

Góly: 2. Anderson, 41. Caufield (Guhle, Suzuki), 45. Suzuki, 55. Monahan (Drouin, Dach), 62. Hoffman (Dach, Guhle) - 22. Petry (Rakell, Zucker), 24. Rakell (Pettersson, Zucker), 44. Malkin (Zucker, Petry), 55. McGinn (Carter, Dumoulin). Brankári: Allen - Jarry, strely na bránku: 42:24, 21.105 divákov.



New Jersey Devils - Arizona Coyotes 4:2 (2:1, 2:1, 0:0)

Góly: 7. TATAR (Zetterlund, Hischier), 10. Hughes (TATAR, Severson), 32. Boqvist (Haula, Siegenthaler), 35. Hamilton (Bratt) - 10. Guenther (Maccelli, Välimäki), 29. Keller (Boyd, Moser). Brankári: Schmid - Vejmelka, strely na bránku: 26:18, 16.514 divákov.



Toronto Maple Leafs - Vancouver Canucks 3:2 (0:2, 3:0, 0:0)

Góly: 22. Matthews (Marner, Tavares), 27. Engvall (Järnkrok, Giordano), 31. Benn (Rielly, Nylander) - 4. Horvat (Schenn, Podkolzin), 13. Miller (Hughes, Boeser). Brankári: Källgren - Martin, strely na bránku: 34:29, 19.497 divákov.



New York Islanders - Columbus Blue Jackets 4:3 pp (0:0, 2:2, 1:1 - 1:0)

Góly: 28. Nelson (Mayfield, Aho), 40. Nelson (Lee, Aho), 53. Mayfield (Barzal, Wahlstrom), 61. Parise (Pageau, Pelech) - 24. Sillinger (Činachov, Bean), 31. Bemström (Nyquist, Bean), 50. Bjork (Bemström, Nyquist). Brankári: Sorokin - Korpisalo, strely na bránku: 46:29, 17.255 divákov.



Nashville Predators - New York Rangers 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)

Góly: 5. Pärssinen (Forsberg, Granlund), 29. Jankowski (Josi) - 32. Chytil (Fox, Kakko). Brankári: Saros - HALÁK, strely na bránku: 18:35, 17.169 divákov.



Colorado Avalanche - Carolina Hurricanes 4:1 (2:0, 0:1, 2:0)

Góly: 15. Makar (Rantanen, MacKinnon), 18. Makar (Rantanen, Lehkonen), 44. MacKinnon (Rantanen, Toews), 58. Rantanen - 35. Staal (Martinook, Fast). Brankári: Francouz - Raanta, strely na bránku: 28:25, 18.127 divákov.



Anaheim Ducks – Chicago Blackhawks 2:3 (2:1, 0:1, 0:1)

Góly: 1. Terry (Zegras), 12. Henrique (Terry, Benoit) - 14. Tinordi (Domi, Kane), 25. Roos (Kane, Domi), 58. Tinordi. Brankári: Stolarz - Söderblom, strely na bránku: 41:22, 15.184 divákov.



Calgary Flames - Winnipeg Jets 3:2 (2:1, 1:1, 0:0)

Góly: 4. Lindholm (RUŽIČKA, Andersson), 18. RUŽIČKA (Lindholm, Andersson), 39. Lewis (Backlund, Hanifin) - 15. Pionk (Morrissey), 25. Dubois (Morrissey, Pionk). Brankári: Markström - Hellebuyck, strely na bránku: 35:23, 18.501 divákov.



Vegas Golden Knights - St. Louis Blues 2:3 (1:1, 1:2, 0:0)

Góly: 11. Smith (Stephenson), 23. Kessel (Karlsson, Cotter) - 10. Saad (Rosen, O'Reilly), 37. Barbašov (Schenn), 37. O'Reilly (Leivo, Mikkola). Brankári: Hill - Binnington, strely na bránku: 36:28, 18.343 divákov.



Los Angeles Kings - Detroit Red Wings 4:3 (2:1, 2:0, 0:2)

Góly: 1. Grundström (Kupari, Edler), 14. Fiala (Doughty, Kempe), 27. Durzi (Danault, Kaliyev), 34. Durzi (Kaliyev, Danault) - 5. Kubalík (Hronek, Perron), 42. Larkin (Sundqvist, Raymond), 58. Hronek (Kubalík, Perron). Brankári: Petersen - Nedeljlkovic, strely na bránku: 21:21, 18.230 divákov.



Slováci v akcii:

Tomáš Tatar (New Jersey) 16:15 1 1 2 +2 2 0

Adam Ružička (Calgary) 13:16 1 1 2 +2 2 0

Pavol Regenda (Anaheim) 15:58 0 0 0 -1 5 4

Jaroslav Halák (NY Rangers) 56:59 16/18 88,9%

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankár: počet odchytaných minút, zákroky/strely, percentuálna úspešnosť zásahov/