Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia NHL

VIDEO:Tomáš Tatar bol prvou hviezdou, Chára a Gáborík asistovali

Slovenský hokejista Tomáš Tatar z Detroitu Red Wings v súboji o puk v druhej tretine zápasu NHL proti Nashville Predators, 5. decembra 2015. Foto: TASR/AP

Dvadsaťpäťročného slovenského útočníka vyhlásili za prvú hviezdu stretnutia.

New York 6. decembra (TASR) -
Slovenský hokejista Tomáš Tatar pomohol v noci na nedeľu v zámorskej NHL gólom a asistenciou k víťazstvu Detroitu doma nad Nashvillom 5:4 po predĺžení. Dvadsaťpäťročného útočníka po záverečnej siréne vyhlásili za prvú hviezdu stretnutia. Bodovo sa presadili aj ďalší dvaja Slováci. Marián Gáborík prispel jednou asistenciou k triumfu Los Angeles nad Pittsburghom 5:3, rovnako bod za prihrávku si pripísal Zdeno Chára pri výhre jeho Bostonu na ľade Vancouveru 4:0. Brankár Jaroslav Halák kryl na ľade Ottawy 26 súperových striel, jeho New York Islanders napokon podľahli domácim Senators 2:3 po predĺžení.

Tatar zaznamenal svoj 10. gól a 11. asistenciu v sezóne a natiahol úspešnú sériu s minimálne bodom na tri zápasy. Slovenský krídelník najskôr v prvej tretine pripravil Bradovi Richardsovi premiérový gól v sezóne a potom v 38. minúte znížil na 2:3, keď v presilovke šikovne usmernil strieľanú prihrávku od Mikea Greena. Detroit dvakrát prehrával o dva góly, ale napokon v riadnom čase vyrovnal a v predĺžení rozhodol o jeho triumfe Gustav Nyquist. "Po treťom góle sme začali veriť, že to ešte môžeme otočiť. Náš tím má charakter a dnes sme to opäť dokázali. Hráme jeden za druhého a na ľade sa bavíme," povedal pre detroitnews.com Tatar, ktorý bodoval v siedmich z posledných ôsmich duelov. Detroit získal minimálne bod už 10 zápasov za sebou (7-0-3) a zo šesťzápasovej domácej série vyťažil 10 z 12 bodov. "Je dôležité využívať domáce prostredie a bodovať. Snažili sme sa vyhrať čo najviac zápasov v tejto sérii," dodal Tatar.

Detroit - Nashville 5:4 pp


Predators viedli v 49. minúte 4:2, ale vedenie neudržali. Tri góly v presilovkách zaznamenal kapitán Nashvillu Shea Webber a vo svojom 711. zápase v kariére zaznamenal premiérový hetrik ako vôbec prvý obranca v histórii klubu. Kuriózny bol najmä jeho druhý zásah, ktorým zvýšil na 3:1. Puk sa po jeho strele odrazil od zadného plexiskla pred bránku, kde si ho český brankár Petr Mrázek nešťastne zrazil tesne za čiaru. Rozhodcovia prerušili hru po 37 sekundách, pretože platnosť gólu potvrdil až videorozhodca v Toronte. Šancu v drese Red Wings dostal aj Tomáš Jurčo, ktorý bol na ľade 7 minút a 22 sekúnd, zaznamenal dve strely a dve trestné minúty. Jeho vylúčenie potrestal Weber gólom na 1:1.

K víťazstvu Los Angeles nad Pittsburghom 5:3 pomohol svojou štvrtou asistenciou v sezóne Marián Gáborík. Slovenský útočník v polovici zápasu vnikol do útočného pásma, bekhendovou spätnou prihrávkou našiel nemeckého obrancu Christiana Ehrhoffa, ktorý si počkal na ideálny moment a strelil svoj premiérový gól v drese Kings. Okrem neho sa gólovo presadili aj Jake Muzzin a Drew Doughty, čo znamená, že podľa Elias Sports Bureau skórovali traja obrancovia Kings v jednom zápase prvýkrát od 17. marca 2007. "Králi" položili základ tretieho víťazstva v rade v druhej tretine, ktorú vyhrali 4:2. Gáborík bol veľmi aktívny, na bránku vyslal až 7 striel. Najbližšie ku gólu bol 8 a pol minúty pred koncom tretej tretiny, ale za stavu 4:3 nevyužil trestné strieľanie. Brankár Jonathan Quick zaznamenal 17 zásahov a nad Pittsburghom vyhral len druhýkrát v kariére. V zostave Pittsburghu chýbal prvýkrát v sezóne obranca Kris Letang pre nešpecifikované zranenie. Oba tímy sa stretnú opäť v piatok, tentoraz na ľade "tučniakov."

Vancouver - Boston 0:4


Boston vyhral vo Vancouveri 4:0, keď brankárovi Tuukkovi Raskovi stačilo na tretí shutout v sezóne a 29. v kariére len 17 zákrokov. Kapitán Bruins Zdeno Chára zaznamenal 10. asistenciu v sezóne, po jeho prihrávke zvýšil v druhej tretine Landon Ferraro na 3:0. Duel na ľade Canucks bol pre Ferrara špeciálny, pretože v provincii Britská Kolumbia sa narodil a v hľadisku ho sledovala celá rodina na čele s otcom, bývalým úspešným hráčom NHL Rayom Ferrarom. "Vždy som sníval o tom, že strelím gól v rodnom meste pred vlastnou rodinou. Som šťastný, že sa to podarilo," povedal pre nhl.com 24-ročný center. Chára bol na ľade takmer 26 minút, okrem asistencie zaznamenal aj dva plusové body a dve strely. Bruins po prehrách v predĺženiach v Edmontone a Calgary úspešne zavŕšili trojzápasový kanadský trip.

New York Islanders viedli v tretej tretine v Ottawe 2:0, ale napokon sa z víťazstva netešili. Duel poslal do predĺženia svojím 14. gólom v sezóne Mike Hoffman, keď pri hre bez brankára využil perfektné clonenie Alexa Chiassona a presnou strelou švihom prekonal 36,2 sekundy pred sirénou bezmocného Jaroslava Haláka. V nadstavenom čase dokonal obrat kapitán Sens Erik Karlsson. Halák zaznamenal 26 úspešných zásahov, Islanders napriek prehre natiahli sériu s minimálne bodom na sedem zápasov. "Mrzí nás, že sme prišli o náskok, ale v zápase bolo veľa dobrých vecí. Ottawu treba pochváliť, hrali tvrdo a v závere nás zatlačili. Mali sme šance na zvýšenie skóre, ale Anderson chytal skvele," povedal zámorským médiám tréner "ostrovanov" Jack Capuano. Zápas nedohral center prvej útočnej formácie Senators Kyle Turris, ktorý si v závere po strete s Caseym Cizikasom zranil nohu. Podľa Senators bolo röntgenové vyšetrenie negatívne, ale Turrisov štart v ďalšom zápase je otázny.

Toronto aj so slovenským obrancom Martinom Marinčinom vyhralo na horúcom ľade St. Louis Blues 4:1. Nováčik Garret Sparks inkasoval už v 2. minúte z hokejky ruského kanoniera Vladimira Tarasenka (15. gól), ale potom "zatiahol roletu" a chytil 27 striel domácich. Vo svojom treťom zápase v kariére zaznamenal 22-ročný americký brankár druhé víťazstvo. Toronto zvíťazilo v St. Louis prvýkrát od 11. novembra 2011 a nad Blues vyhrali "javorové listy" v riadnom čase prvýkrát od 6. februára 2007. "Sme nezlomný tím a neustále sa zlepšujeme. Vyhrali sme na ľade jedného z najlepších tímov v lige," povedal dvojgólový Nazem Kadri. Blues sa veľmi trápia v koncovke, veď ani v jednom z troch posledných zápasov nedali viac ako jeden gól. Marinčin odohral 10:52 minúty, zaznamenal plusový bod a dve trestné minúty.

Winnipeg zdolal Washington 2:1 po predĺžení a ukončil tak šesťzápasovú víťaznú sériu Capitals. Rozhodujúci gól dal 20 sekúnd pre koncom nadstaveného času Mark Scheifele. Nováčik v bránke Jets Connor Hellebuyck zaznamenal vo svojom treťom zápase v kariére 37 zásahov. Carolina zdolala Montreal 3:2 a prestrihla šnúru troch prehier. Dva góly vrátane víťazného zásahu z 53. minúty dal Jeff Skinner. Skóre otvoril útočník Montrealu Daniel Carr, ktorý sa presadil hneď vo svojom prvom striedaní v kariére NHL.

Veterán Columbusu Scott Hartnell sa gólom a dvomi asistenciami podieľal na víťazstve Blues Jackets 4:1 vo Philadelphii, kde pôsobil v rokoch 2007 - 2014. Tridsaťtriročný krídelník sa vrátil do zostavy po tom, ako ho tréner Joe Tortorella nechal v predchádzajúcom stretnutí s Floridou zdravého na tribúne. Columbus zastavil sériu troch prehier, naopak "letci" odchádzali z ľadu zdolaní po štyroch stretnutiach.

Minnesota zdolala Colorado 3:0, ale prišla o brankára Devana Dubnyka, ktorý v polovici zápasu utrpel zranenie dolnej časti tela a za stavu 0:0 ho nahradil Darcy Kuemper. Ten zaznamenal 9 úspešných zákrokov a pomohol Wild k víťazstvu. Minnesota neinkasovala gól už 154 minút a 39 sekúnd.

O brankársku jednotku prišla aj Tampa Bay, ktorá vyhrala v San Jose 4:3. Ben Bishop chytil 24 z 26 striel, ale 11 minút pred koncom tretej časti ho nešťastne zasiahol čepeľou hokejky pod masku do oka český útočník Tomáš Hertl a do bránky musel Andrej Vasilevskij. "Vyzeralo to hrozivo, ale verím, že bude v poriadku. Hokejka vošla do masky a zasiahla ho do ľavého oka, kde má malý šrám. Po zápase som ho videl a myslím, že to bude OK. Nosí kontaktné šošovky, možno sa mu pri zásahu posunula a bude to spojené aj s tým," povedal tréner Jon Copper. Dva góly "bleskov" dal ruský útočník Nikita Kučerov.




Výsledky NHL:

Winnipeg - Washington 2:1 pp, Los Angeles - Pittsburgh 5:3 (GÁBORÍK za domácich 0+1), Ottawa - New York Islanders 3:2 pp (HALÁK kryl 26 striel domácich, 89,7-percentná úspešnosť zásahov), Detroit - Nashville 5:4 pp (TATAR za domácich 1+1), Carolina - Montreal 3:2, St. Louis - Toronto 1:4, Philadelphia - Columbus 1:4, Minnesota - Colorado 3:0, Vancouver - Boston 0:4 (CHÁRA za hostí 0+1), San Jose - Tampa Bay 3:4


Los Angeles - Pittsburgh 5:3


Slovenský útočník Los Angeles Kings Marián Gáborík v súboji o puk s obrancom Pittsburgh Penguins Brianom Dumoulinom v druhej tretine zápasu NHL, 5. decembra 2015 v Los Angeles.
Foto: TASR/AP


Sumáre NHL:

WINNIPEG JETS - WASHINGTON CAPITALS 2:1 pp (1:0, 0:1, 0:0 - 1:0)

Góly: 20. Ladd (Little, Byfuglien), 65. Scheifele (Trouba, Wheeler) – 35. Bäckström (Carlson, Burakovsky). Brankári: Hellebuyck - Holtby, strely na bránku: 36:38, 15.294 divákov.

LOS ANGELES KINGS - PITTSBURGH PENGUINS 5:3 (0:0, 4:2, 1:1)

Góly: 23. Doughty (Muzzin, Carter), 30. Ehrhoff (GÁBORÍK), 31. Lucic (Muzzin), 33. Muzzin (Brown, Kopitar), 59. Lucic (Doughty) – 32. Kunitz (Crosby, Dumoulin), 39. Määttä (Kunitz, Bennett), 43. Crosby (Dumoulin, Kunitz). Brankári: Quick - Fleury, strely na bránku: 37:20, 18.230 divákov.

OTTAWA SENATORS - NEW YORK ISLANDERS 3:2 pp (0:1, 0:0, 2:1 - 1:0)

Góly: 49. Stone (Karlsson), 60. Hoffman (Zibanejad, Karlsson), 64. Karlsson (Ryan) – 2. Martin, 48. Bailey (Grabovskij, Lee). Brankári: Anderson - HALÁK, strely na bránku: 29:31, 17.281 divákov.

DETROIT RED WINGS - NASHVILLE PREDATORS 5:4 pp (1:0, 1:3, 2:1 - 1:0)

Góly: 20. Richards (TATAR, Larkin), 38. TATAR (Green, Dacjuk), 50. Larkin (Ericsson), 58. Abdelkader (Nyquist, Zetterberg), 62. Nyquist (Kronwall) – 22. Weber (Josi, Forsberg), 23. Arvidsson (Ellis, Järnkrok), 36. Weber, 49. Weber (Josi, Forsberg). Brankári: Mrázek - Rinne, strely na bránku: 36:32, 20.027 divákov.

CAROLINA HURRICANES - MONTREAL CANADIENS 3:2 (1:1, 1:1, 1:0)

Góly: 14. Skinner (J. Staal, Nestrašil), 34. Nordström (Nestrašil, Hainsey), 53. Skinner (Pesce, Liles) – 3. Carr (Thomas, Flynn), 32. Andrighetto (Petry, Galchenyuk). Brankári: Ward - Condon, strely na bránku: 29:38, 10.687 divákov.

ST. LOUIS BLUES - TORONTO MAPLE LEAFS 1:4 (1:1, 0:2, 0:1)

Góly: 2. Tarasenko (Šťastný, Steen) – 19. Kadri (Komarov, Polák), 27. Boyes (Polák, Matthias), 29. Parenteau (Bozak, Holland), 47. Kadri (Rielly, Komarov). Brankári: Allen (39.-42. Elliott) - Sparks, strely na bránku: 28:29, 18.698 divákov.

PHILADELPHIA FLYERS - COLUMBUS BLUE JACKETS 1:4 (0:2, 1:2, 0:0)

Góly: 25. Raffl (B. Schenn, Gostisbehere) – 9. Foligno (Wennberg, Hartnell), 14. Johnson, 29. Foligno (Hartnell, Bobrovskij), 36. Hartnell (Wennberg, Foligno). Brankári: Mason - Bobrovskij, strely na bránku: 28:34, 18.202 divákov.

MINNESOTA WILD - COLORADO AVALANCHE 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)

Góly: 34. Dumba (Granlund, Parise), 43. Fontaine (Scandella), 59. Pominville (Niederreiter, Brodin). Brankári: Dubnyk (31. Kuemper) - Varlamov, strely na bránku: 44:20, 19.173 divákov.

VANCOUVER CANUCKS - BOSTON BRUINS 0:4 (0:2, 0:1, 0:1)

Góly: 3. Marchand (Bergeron, Morrow), 8. Krug (Miller, Krejčí), 29. Ferraro (CHÁRA), 52. Randell (Ferraro, Rinaldo). Brankári: Markström - Rask, strely na bránku: 17:22, 18.570 divákov.

SAN JOSE SHARKS - TAMPA BAY LIGHTNING 3:4 (0:2, 1:1, 2:1)

Góly: 34. Tennyson (Braun, Hertl), 49. Ward (Burns, Pavelski), 55. Burns – 3. Kučerov (Hedman), 12. Condra (Šustr, Brown), 37. Kučerov (Stamkos), 44. Boyle (Brown). Brankári: Stalock - Bishop (49. Vasilevskij), strel na bránku: 34:20, 16.089 divákov.




Ottawa - New York Islanders 3:2 pp


Slováci v akcii:

Tomáš Tatar (Detroit) 15:26 1 1 2 0 4 0

Marián Gáborík (Los Angeles) 16:30 0 1 1 0 7 0

Zdeno Chára (Boston) 25:47 0 1 1 2 2 0

Tomáš Jurčo (Detroit) 7:22 0 0 0 0 2 2

Martin Marinčin (Toronto) 10:52 0 0 0 1 0 2

Jaroslav Halák (Islanders) 63:34 3/29 89,7