Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia NHL

Víťazná premiéra Roya na striedačke Islanders: Bol som nervózny

Tréner New Yorku Islanders Patrick Roy odpovedá na otázky novinárov po zápase zámorskej NHL New York Islanders - Dallas Stars v Elmonte v nedeľu 21. januára 2024. Foto: TASR/AP

Roy odkoučoval svoj prvý zápas v NHL od 9. apríla 2016. Vtedy naposledy viedol Colorado, post trénera Avalanche opustil o štyri mesiace neskôr.

New York 22. januára (TASR) - Patrick Roy má za sebou úspešný návrat do NHL. Bývalý legendárny brankár zažil v pozícii trénera víťaznú premiéru na striedačke hokejistov New Yorku Islanders. Jeho tím zdolal v noci na pondelok Dallas 3:2 po predĺžení, keď v 41. sekunde extra času rozhodol o víťazstve domácich Bo Horvat.

Roy odkoučoval svoj prvý zápas v NHL od 9. apríla 2016. Vtedy naposledy viedol Colorado, post trénera Avalanche opustil o štyri mesiace neskôr. Cez víkend nahradil na striedačke Islanders odvolaného Lanea Lamberta. Čaro nového trénera ihneď zafungovalo a newyorský tím ukončil proti Dallasu štvorzápasovú sériu prehier. "Nebudem klamať - bol som veľmi nervózny. Vždy chcete zvíťaziť v prvom zápase," vyznal sa bývalý fenomenálny brankár a člen Hokejovej siene slávy v Toronte.

Roy získal počas hráčskej kariéry štyrikrát Stanleyho pohár a trikrát Vezinovu trofej pre najlepšieho brankára sezóny. Ako tréner kormidloval Colorado Avalanche v rokoch 2013 - 2016, päť rokov viedol Quebec Remparts v juniorskej QMJHL, s ktorým vybojoval prestížny Memorial Cup. Je známy tým, že na striedačke emotívne prežíva zápasy a často hlasito burcuje svojich zverencov. Po stretnutí so Stars však priznal, že sa po prvej tretine musel upokojiť a zmierniť svoj energický štýl. "V niektorom bode musíte nechať svojich zverencov hrať svoju hru, aby boli sami sebou. A o to som sa snažil. Sú momenty, v ktorých chcete mať intenzitu a ukázať hráčom, čo od nich žiadate. Oni však vedia, že som tu na to, aby som vyhral a že sa ich dokážem zastať. To je dôležité," dodal Roy pre nhl.com.

Slávny Kanaďan sa stal druhým trénerom v histórii Islanders, ktorý svoj úvodný zápas na striedačke vyhral po predĺžení. Prvým bol Barry Trotz (4. októbra 2018 proti Caroline). "Ostrovanom" patrí v tabuľke Východnej konferencie deviata priečka, na pozíciu s druhou voľnou kartou strácajú dva body.

Udalosť noci bol aj hetrik Kirilla Kaprizova, jeho tretí v profiligovej kariére. Ruský krídelník pomohol tromi gólmi k výhre Minnesoty 5:2 na ľade Caroliny. Gól dal v každej tretine, hetrik zavŕšil do prázdnej bránky. Kaprizov potvrdil výbornú streleckú formu, v uplynulých dvoch stretnutiach rozvlnil sieť dokopy až päťkrát. "Samozrejme, ľahšie sa vyhráva, ak dáte viac gólov. Nie je však dôležité, či som skóroval ja alebo iní hráči, hlavné je, že sme zvíťazili," vyhlásil Kaprizov, ktorý bodoval vo štvrtom zápase v rade (5+3). Brock Faber dvakrát asistoval a takisto bodoval vo štvrtom zápase za sebou, čím vyrovnal klubový rekord medzi nováčikmi obrancami. Pred ním to dokázali aj Filip Kuba a Willie Mitchell v sezóne 2000/01.