Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia NHL

Washington krok od postupu, Minnesota znížila stav série s Dallasom

Alex Ovečkin Foto: TASR/AP

Dvoma gólmi a asistenciou sa na triumfe podieľal Alexander Ovečkin.

New York 19. apríla (TASR) - Hokejisti Washingtonu Capitals sú už iba krok od postupu do semifinále Východnej konferencie play off NHL. V treťom dueli série 1. kola vyraďovačky deklasovali Philadelphiu Flyers na jej ľade 6:1 a v sérii vedú suverénne 3:0. Dvoma gólmi a asistenciou sa na triumfe podieľal Alexander Ovečkin.



Minnesota znížila stav štvrťfinálovej série Západnej konferencie s Dallasom na 1:2. Wild vyhrali v treťom zápase na domácom ľade 5:3, pod čo sa tromi bodmi podpísal Jason Pominville (2+1). Hráči Los Angeles v zostave s Mariánom Gáboríkom vyhrali na ľade San Jose 2:1 po predĺžení a stav série znížili na 1:2. Víťazný gól strelil v 64. minúte Tanner Pearson.

Vo Philadelphii si pred zápasom pripomenuli pamiatku zakladateľa a dlhoročného vlastníka Flyers Eda Snidera. "Letci" mali výborný vstup a už v 57. sekunde otvoril skóre Michael Raffl. To však bolo zo strany domácich všetko. Góly už strieľali len Capitals, ktorí ničili svojho súpera v početných výhodách. Washington využil až päť presiloviek a spravil si klubový rekord. Dvomi gólmi a asistenciou prispel k dielu kapitán Alexander Ovečkin a stal sa najproduktívnejším hráčom histórie Capitals v play off. Na konte má 74 bodov v 75 dueloch a predstihol Dalea Huntera, ktorý nazbieral 72 bodov.

"Je skvelé, že vedieme 3:0. Vedeli sme, že to bude ťažký zápas, ale dobre sme kontrolovali puk a vychádzali nám presilovky. Pri treťom góle sme mali aj šťastie, ale aj to sa stáva," povedal pre nhl.com Ovečkin. Práve zásah Jevgenija Kuznecova, ktorý v 42. minúte po šťastnom odraze puku skóroval na 3:1, označili kouč domácich za kľúčový. "Ten gól nás zlomil a zobral nám vietor z plachiet. Ale nevzdávame sa ani za tohto stavu," povedal tréner Flyers Dave Hakstol. Washington vedie 3:0 v sérii play off prvýkrát v klubovej histórii, ale musí si dať pozor. Philadelphia je totiž jedným zo štyroch tímov histórie play off, ktorý otočil z 0:3 na 4:3. Flyers sa to podarilo v roku 2010 vo finále Východnej konferencie proti Bostonu Bruins.

Zápas nedohral obranca Capitals Brooks Orpik, ktorého v druhej tretine narazil Ryan White. Šťastne obišiel z hrozivo vyzerajúcej situácie ďalší zadák Washingtonu Dmitrij Orlov. Toho zozadu tvárou na mantinel vrazil Pierre-Edouard Bellemare a dostal trest do konca zápasu. Hrozí mu aj dodatočná suspendácia. Orlov zápas dohral. Ďalší výborný výkon podal v bránke Capitals Braden Holtby, ktorý si okrem 31 zásahov pripísal aj asistenciu. Naopak duel opäť nevyšiel Stevovi Masonovi, keď sa musel červenať najmä pri prvom Ovečkinovom góle. Prvou hviezdou duelu bol obranca John Carlson, autor gólu a dvoch asistencií.

Dallas mal skvelý vstup do zápasu, keď po góloch trojnásobného víťaza Stanley Cupu Patricka Sharpa viedol v 5. minúte už 2:0. Wild však odvrátili hrozbu, že prehrajú aj tretí zápas v sérii a štyrmi gólmi za sebou zápas otočili. Na 4:2 upravil v 47. minúte Mikko Koivu. Veľmi dôležitý bol zásah Chrisa Portera 50 sekúnd pred prvou sirénou, gól dodal domácim energiu. "Do puku som len strčil hokejku, ako keby som bol v golfovom klube a padlo to dnu. Nakoplo nás to," povedal Porter. Minnesota otočila zápas play off z dvojgólového manka len druhýkrát v histórii klubu, predtým sa im to podarilo v roku 2003. "Divosi" zároveň ukončili sériu siedmich prehier, ktorá sa ťahala ešte z konca základnej časti od 31. marca. "Ja som vnímal len sériu dvoch prehier v play off. Je to iná súťaž. Znížili sme na 1:2, predviedli sme naozaj dobrý výkon a potešili sme fanúšikov. Zaslúžia sa vidieť takýto hokej. Verím, že vyhráme aj ďalší zápas a vyrovnáme stav série," povedal pre nhl.com tréner Minnesoty John Torchetti.

V sérii medzi Sharks a Kings nevyhral ani v treťom zápase domáci tím. Hokejisti Los Angeles po dvoch prehrách v Staples Centre zvíťazili na ľade San Jose 2:1 po predĺžení. Potvrdila sa tak štatistika zo základnej časti, v ktorej boli hráči San Jose s 28 víťazstvami najlepší tím vonku, ale doma vyhrali len 24 zo 42 duelov. O osude zápasu rozhodol v 64. minúte Tanner Pearson, keď ťažil z výborného napádania kapitána Dustina Browna. "Sme sebavedomý tím a nebáli sme sa ani po dvoch prehrách. Sme späť v sérii," povedal Pearson pre espn.com.

"Králi" vyhrali v predĺžení zápas play off nad San Jose prvýkrát v histórii, predtým v desiatich prípadoch vždy prehrali. Je zaujímavosťou, že podobne ako v dvoch ďalších dueloch utorňajšieho programu, aj v tomto padol gól už v úvodnej minúte. Postaral sa oň vererán Sharks Joe Thornton, ktorý prekoal Jonathana Quicka už v 30. sekunde zápasu z prvej strely zápasu. Ešte v priebehu prvej tretiny však vyrovnal v presilovke Anže Kopitar. Svoj druhý zápas v play off odohral Gáborík, ktorý nastúpil na krídle prvej formácie s Kopitarom a Pearsonom a odohral takmer 17 a pol minúty. Do štatistík sa zapísal len dvojminútovým trestom.

NHL - play off - 1. kolo:

tretí zápas štvrťfinále Východnej konferencie

PHILADELPHIA FLYERS - WASHINGTON CAPITALS 1:6 (1:1, 0:1, 0:4)
Góly:
1. Raffl (Manning, Gagner) - 5. Johansson (Carlson, Bäckström), 29. Ovečkin (Bäckström, Oshie), 42. Kuznetsov (Williams, Holtby), 48. Carlson (Ovečkin, Williams), 55. Ovečkin (Carlson, Oshie), 59. Beagle (Schmidt, Orlov). Brankári: Mason - Holtby, strely na bránku: 32:27, 19.679 divákov.
/na zápasy 0:3/


tretie zápasy štvrťfinále Západnej konferencie

MINNESOTA WILD - DALLAS STARS 5:3 (1:2, 2:0, 2:1)
Góly:
20. Porter (Haula, Brodin), 27. Haula (Pominville, Niederreiter), 40. Pominville (Niederreiter, Dumba), 47. Koivu (Spurgeon, Coyle), 59. Pominville - 1. Sharp (Goligoski), 5. Sharp (Eakin, Jamie Benn), 54. Sceviour (Demers, Fiddler). Brankári: Dubnyk - Lehtonen, strely na bránku: 25:17, 19.038 divákov.
/na zápasy 1:2/


SAN JOSE SHARKS - LOS ANGELES KINGS 1:2 pp (1:1, 0:0, 0:0 - 0:1)
Góly:
1. Thornton (Hertl) - 9. Kopitar (Lucic, Muzzin), 64. Pearson (Brown). Brankári: Jones - Quick, strely na bránku: 30:24, 17.562 divákov.
/na zápasy 2:1/


Slovák v akcii:
Marián Gáborík (Los Angeles) 17:21 0 0 0 0 0 2
/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty/