Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia NHL

Nemec sa pobil s Domim, Matthews dal už svoj 68. gól v sezóne

Na snímke sprava slovenský obranca Devils Šimon Nemec a center Toronta Max Domi sa bijú v zápase hokejovej NHL Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils v noci na 12. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Bez bodu tentoraz vyšiel aj Juraj Slafkovský, ktorý si v predchádzajúcom zápase pripísal prvý hetrik v kariére.

New York 12. apríla (TASR) - Hokejisti Washingtonu prehrali v noci na piatok v zámorskej NHL na ľade Buffala 2:4 a stratili pozíciu v boji o druhú divokú kartu vo Východnej konferencii. O bod ich preskočil Pittsburgh, na Capitals sa bodovo dotiahli Detroit a Philadelphia. Slovenský obranca Martin Fehérváry odohral za hostí 20 a pol minúty bez bodového zisku. Šimon Nemec sa prvýkrát v NHL pobil, Erik Černák dostal pukom do nohy, ale do zápasu sa vrátil. Účasť v play off si zabezpečili hráči Los Angeles Kings, Pittsburgh zdolal v dôležitom zápase Detroit 6:5 pp, Sidney Crosby zaznamenal 1000. asistenciu.

Pre Washington to bola siedma prehra z uplynulých ôsmich zápasov. V drese "šablí" sa gólov presadili Zach Benson, Alex Tuch, Jack Quinn a Dylan Cozens. “Prehrať v tejto fáze sezóny je premrhaná príležitosť. Nemáme z toho radosť, ale nedá sa nič robiť len sa sústrediť na ďalší zápas,” povedal pre nhl.com strelec jedného z gólov Capitals Connor McMichael. Alexander Ovečkin zaznamenal 697. asistenciu v kariére a dostal sa na druhé miesto histórie spomedzi ruských hráčov, keď prekonal zápis Sergeja Fiodorova. Sabres už do play off napriek víťazstvu postúpiť nemôžu. Vo Východnej konferencii sú ešte dve voľné miesta, hokejisti New Yorku Islanders sú blízko k postupu z tretieho miesta Metropolitnej divízie a na druhú voľnú kartu si robia zálusk Pittsburgh, Washington, Detroit a Philadelhia. Penguins majú 86 bodov a tri zápasy do konca, Capitals a Red Wings nazbierali o bod menej a tiež majú ešte tri zápasy, Flyers majú takisto 85 bodov, ale odohrali o zápas viac ako ich súperi.

Auston Matthews strelil dva góly za Toronto, v tejto sezóne ich má na konte už 68. Maple Leafs však doma prehrali s New Jersey 5:6, víťazný gól Devils strelil 74 sekúnd pred koncom Jesper Bratt, ktorý mal bilanciu 2+1. Rovnako dva góly a asistenciu si pripísal aj Timo Meier. Slovenský obranca Šimon Nemec v drese "diablov" nebodoval, v polovici zápasu sa pobil s Maxom Domim. Syn bývalého tvrdého muža NHL Tie Domiho napadol Nemca po tom, ako sa slovenský obranca dostal pri mantineli do súboja s Matthewsom. V bitke mal o niečo navrch Domi, ten ale dostal okrem päťminútového trestu aj dve za vyvolanie bitky a desať za nešportové správanie. “Ukázali sme nezlomnosť a odolnosť a identitu nášho tímu,” povedal tréner “diablov” Travis Green. “Bol to zvláštny zápas. Strelili sme gól v prvom striedaní z prvej strely, ale potom sme im dali nejaké darčeky. Rozhodne nechceme stavať na tomto výkone,” reagoval kouč Maple Leafs Sheldon Keefe. Matthews bodoval v trinástich zápasoch za sebou a strelil deväť gólov v uplynulých siedmich dueloch. “Je neskutočné čo predvádza. Niet pochýb, že sme svedkami niečoho špeciálneho,” povedal kapitán Toronta John Tavares na výkony Matthewsa. Hviezdny Američan sa môže stať prvým hráčom za viac ako tri dekády, ktorý strelil 70 gólov. Má na to ešte tri zápasy. Naposledy to dokázali Alexander Mogiľlnyj a Teemu Selänne, obaja v sezóne 1992-93 dali 76 gólov. Matthews strelil najviac gólov od sezóny 1995-96, kedy Mario Lemieux skóroval 69.

Tréner Buffala Sabres Don Granato (v strede hore) sleduje tretiu tretinu hokejového zápasu NHL proti Washingtonu Capitals, štvrtok 11. apríla 2024 v Buffale, NY.
Foto: TASR/AP


Bez bodu tentoraz vyšiel aj Juraj Slafkovský, ktorý si v predchádzajúcom zápase pripísal prvý hetrik v kariére. Montreal prehral na ľade NY Islanders 2:3 po predĺžení, o triumfe domácich rozhodol Kyle Palmieri v druhej minúte extračasu. Montreal v zápase dvakrát viedol, ale Islanders napokon získali dôležité dva body a natiahli víťaznú sériu na šesť zápasov. “Tvrdo vybojované víťazstvo. Mali sme šance, ale aj oni a napokon sa to preklopilo na našu stranu,” uviedol tréner “ostrovanov” Patrick Roy. Za Montreal skórovali Cole Caufield a Jordan Harris, Sam Montembeault kryl 31 striel. Slafkovský odohral 17 a pol minúty, mal mínusový bod a dve trestné minúty. Pri otváracom góle Harrisa dobre clonil pred brankárom Semjonom Varlamovom.

V dôležitom zápase o play off vyhral Pittsburgh nad Detroitom 6:5, keď v predĺžení rozhodol obranca Erik Karlsson. Na gól mu prihral kapitán "tučniakov" Sidney Crosby, pre ktorého to bola 1000. asistencia v kariére. Crosby rovnako ako Bryan Rust mali v zápase bilanciu 1+2, Reilly Smith zaznamenal dve asistencie. Penguins sú na postupovom mieste, z posledných 10 duelov vyhrali 7. "Je dôležité nájsť cestu za víťazstvom aj keď sa nedarí. Dnes nám to vyšlo," povedal Crosby. Hetrikom sa v drese Red Wings blysol Lucas Raymond a pridal aj asistenciu. "Chceli sme vyhrať, ale máme aspoň jeden bod," povedal Raymond po druhom hetriku v NHL.

Philadelphia vyhrala na ľade New Yorku Rangers 4:1 a zastavila sériu ôsmich prehier. Travis Konecny strelil gól a pridal aj asistenciu, skórovali aj Cam York, Bobby Brink a Noah Cates. Dôležité víťazstvo, ktoré ešte drží Flyers v hre o postup do play off, vychytal Samuel Ersson (24 zákrokov). “Letcov” čakajú ešte dva domáce zápasy proti New Jersey a Washingtonu. Jediný gól Rangers strelil Artemij Panarin, ktorý zaznamenal svoj 47. zásah v sezóne, brankár Jonathan Quick kryl 23 striel.

Seattle doma prehral so San Jose 1:3, na súpiske domácich opäť chýbal Tomáš Tatar. V bránke Sharks žiaril Devin Cooley, ktorý zlikvidoval 49 striel a vychytal druhé víťazstvo vo svojom štvrtom štarte v NHL.

V akcii však bol obranca Erik Černák, no aj jeho tím Tampa Bay prehral. Na domácom ľade nestačil na Ottawu 2:3 po nájazdoch. Dvadsaťšesťročný slovenský zadák v druhej tretine po zásahu pukom opustil ľad, no neskôr sa vrátil. Dve asistencie zaznamenal v drese “bleskov” Nikita Kučerov a so 141 bodmi (43+98) si upevnil pozíciu lídra produktivity NHL. Tampa má do konca základnej časti odohrať ešte tri zápasy, 100 asistencií v jednej sezóne zaznamenali v histórii súťaže len traja hráči - Wayne Gretzky (11-krát), Mario Lemieux (1988-89) a Bobby Orr (1970-71).

Z triumfu sa netešil ani ďalší slovenský zástupca v profilige, útočník Martin Pospíšil. Jeho Calgary prehralo na ľade Los Angeles 1:4. Kings si vďaka tomuto víťazstvu zabezpečili účasť v play off. "Bol to náš cieľ od prvého dňa v prípravnom kempe. Prvý krok sme spravili, odviedli sme skvelú prácu a tešíme sa na boje o Stanley Cup," povedal autor dvoch gólov "kráľov" Viktor Arvidsson.

Sergej Bobrovskij chytil 25 striel a pomohol Floride k víťazstvu nad Columbusom 4:0. Ruský brankár zaznamenal šiesty shutout v sezóne a v tejto štatistike sa na čele NHL vyrovnal Connorovi Ingramovi (Arizona) a Tristanovi Jarrymu (Pittsburgh). Panthers sa posunuli na prvé miesto v Atlantickej divízii pred Boston, ktorý má zápas k dobru. Góly strelili Matthew Tkachuk, Evan Rodrigues, Vladimir Tarasenko a Sam Reinhart, ktorý dal svoj 54. gól v sezóne. V bránke Blue Jackets zaznamenal 42 zákrokov Jet Greaves.

Čisté konto vychytal aj Laurent Brossoit a pomohol Winnipegu k víťazstvu 3:0 v Dallase. Jets vyhrali piaty zápas za sebou a posunuli sa na druhé miesto v Centrálnej divízii. Brossoit chytl 24 striel, zaznamenal tretí shutout v sezóne a šiesty v kariére. Góly strelili Mark Scheifele, Nikolaj Ehlers a David Gustafsson.



NHL-sumáre:

Buffalo Sabres - Washington Capitals 4:2 (1:0, 1:1, 2:1)

Góly
: 19. Benson (Skinner, Krebs), 33. Tuch (Jokiharju, Thompson), 50. Quinn (Clifton, Greenway), 58. Cozens (Greenway, Jokiharju) - 35. McMichael (Pacioretty, Carlson), 59. Wilson (Carlson, Ovečkin). Brankári: Luukkonen - Lindgren, strely na bránku: 17:24.



Florida Panthers - Columbus Blue Jackets 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)

Góly:
1. Tkachuk (Ekman-Larsson, Cousins), 38. Rodrigues (Lundell, Luostarinen), 40. Reinhart (Barkov, Ekman-Larsson), 58. Tarasenko (Forsling). Brankári: Bobrovskij - Greaves, strely na bránku: 46:25.



New York Rangers - Philadelphia Flyers 1:4 (1:1, 0:2, 0:1)

Góly:
19. Panarin (Fox, Zibanejad) - 5. York (Konecny), 24. Brink (Poehling), 40. Konecny (Poehling), 46. Cates (Couturier, Sanheim). Brankári: Quick - Ersson, strely na bránku: 25:27.



Pittsburgh Penguins - Detroit Red Wings 6:5 pp (2:2, 2:1, 1:2 - 1:0)

Góly:
3. O'Connor (Rust, Crosby), 16. Letang (Bunting, Rakell), 28. Crosby (Rust, Smith), 33. Rust (Smith), 44. Carter, 62. Karlsson (Crosby, Rakell) - 4. Raymond (DeBrincat), 20. Raymond (DeBrincat, Larkin), 40. Petry (Seider, Sprong), 53. Larkin (Raymond, Compher), 55. Raymond (Larkin, DeBrincat). Brankári: Nedeljkovic - Lyon, strely na bránku: 27:30.



Tampa Bay Lightning - Ottawa Senators 2:3 pp a sn (2:1, 0:0, 0:1 - 0:0, 0:1)

Góly:
10. Sheary (Kučerov, Point), 13. Point (Kučerov, Sheary) - 9. Tkachuk (Chychrun), 43. Batherson (Tkachuk, Chabot), rozh. náj. Tkachuk. Brankári: Tomkins - Forsberg, strely na bránku: 26:27.

Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils 5:6 (2:3, 2:1, 1:1)

Góly:
1. Tavares (Marner), 7. Matthews (Domi, Brodie), 28. Matthews (Domi, Bertuzzi), 30. Kämpf (Dewar), 56. Tavares (Rielly, Marner) - 1. Haula, 8. Foote, 13. Meier (Bratt, L. Hughes), 40. Meier (Hischier), 52. Bratt (L. Hughes, Meier), 59. Bratt. Brankári: Samsonov - Allen, strely na bránku: 32:20.



New York Islanders - Montreal Canadiens 3:2 pp (0:1, 1:0, 1:1 - 1:0)

Góly:
26. Engvall (Pelech, Reilly), 47. Cizikas (Pelech, Pulock), 62. Palmieri (Nelson) - 18. Harris (Caufield, Suzuki), 44. Caufield (Kovacevic, Matheson). Brankári: Varlamov - Montembeault, strely na bránku: 32:15.



Dallas Stars - Winnipeg Jets 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)

Góly:
15. Ehlers, 30. Gustafsson (Samberg, Appleton), 58. Scheifele (Connor, Appleton). Brankári: Oettinger - Brossoit, strely na bránku: 24:24.



Seattle Kraken - San Jose Sharks 1:3 (1:1, 0:2, 0:0)

Góly:
10. Dumoulin (Eberle) - 9. Kunin (Thrun, Kostin), 35. Burroughs (Eklund, Thrun), 36. Zetterlund (Granlund, Eklund). Brankári: Daccord - Cooley, strely na bránku: 50:23.



Los Angeles Kings - Calgary Flames 4:1 (1:0, 2:0, 1:1)

Góly:
7. Fiala (Kopitar, Kempe), 21. Arvidsson (Danault, Moore), 28. Thomas (Roy), 57. Arvidsson (Kopitar, Doughty) - 49. Huberdeau (Miromanov, Zary). Brankári: Talbot - Markström, strely na bránku: 30:23.



Slováci v akcii:

Juraj Slafkovský (Montreal) 17:33 0 0 0 -1 0 2

Martin Fehérváry (Washington) 20:38 0 0 0 -1 0 0

Šimon Nemec (New Jersey) 12:51 0 0 0 -1 0 7

Erik Černák (Tampa Bay) 15:01 0 0 0 -2 0 0

Martin Pospíšil (Calgary) 14:51 0 0 0 0 1 0



/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/



tímy s istou účasťou v play off:

Východná konferencia:


New York Rangers, Boston Bruins, Carolina Hurricanes, Florida Panthers, Toronto Maple Leafs, Tampa Bay Lightning



Západná konferencia:

Dallas Stars, Colorado Avalanche, Vancouver Canucks, Winnipeg Jets, Edmonton Oilers, Nashville Predators, Los Angeles Kings