Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

Rusi nominovali na olympiádu hiezdy Vasilevského, Kučerova a Ovečkina

Alexander Alexander Ovečkin, archívne foto. Foto: TASR/AP

Ovečkin má na konte deväť trofejí Mauricea Richarda či tri Hartove a v sezóne 2017/18 priviedol Washington k Stanleyho poháru.

Moskva 8. októbra (TASR) – Tím Ruského olympijského výboru budú na zimných olympijských hrách v Pekingu reprezentovať aj brankár Andrej Vasilevskij, útočník Nikita Kučerov, obaja z Tampy Bay a kapitán Washingtonu Alexander Ovečkin.

Účastníci olympijského turnaja oznamujú prvých troch hráčov s nominačnou istotou na základe požiadavky zo strany Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF), zámorskej NHL a hráčskej asociácie NHLPA. Do 15. októbra majú potom oznámiť širší zoznam hráčov, z ktorého začiatkom januára budúceho roka vzíde konečná nominácia. Rusi sa stretnú v B-skupine s Čechmi, Švajčiarmi a Dánmi.

Vasilevskij je najužitočnejší hráč play off z uplynulej sezóny, v ktorej priviedol Tampu k druhému Stanleyho poháru po sebe. V roku 2019 získal Vezinovu trofej pre najlepšieho brankára NHL. V národnom drese získal zato a dvakrát bronz na MS. Jeho spoluhráč z Tampy Kučerov patrí už niekoľko rokov k najproduktívnejším hráčom profiligy. V uplynulej sezóne nazbieral v 68 dueloch 85 bodov (33+52), v úspešnom ťažení play off nazbieral 32 bodov (8+24) v 32 dueloch. Celkovo odohral 515 stretnutí ZČ a pripísal si 547 bodov (221+326), v play off má bilanciu 113 súbojov, 44 gólov a 83 asistencií. Na konte má Art Ross Trophy pre najproduktívnejšieho hráča ligy i Hart Trophy pre najužitočnejšieho hráča súťaže.

Ovečkin má na konte deväť trofejí Mauricea Richarda či tri Hartove a v sezóne 2017/18 priviedol Washington k Stanleyho poháru. V 1197 dueloch základnej časti strelil 730 gólov a pridal 590 asistencií. V 141 zápasov play off pridal 71 gólov a 64 asistencií. Informoval portál Medzinárodnej hokejovej federácie.