Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Nitriansky kraj

Do Afganistanu odišla posledná jednotka slovenských vojakov

Slávnostný nástup poslednej rotácie príslušníkov Ozbrojených síl SR, odchádzajúcich plniť úlohy do vojenskej operácie ISAF v Afganistane v Nitre 13. júna 2014. Po dvanásťročnom pôsobení je odchádzajúca jednotka poslednou rotáciou slovenských ozbrojených síl v tejto krajine. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Slováci sú v Afganistane súčasťou misie NATO s názvom ISAF, v rámci ktorej tam pôsobia vojaci 50 krajín, z ktorých je 28 členských štátov Severoatlantickej aliancie.

Nitra 13. júna (TASR) – Slávnostným nástupom v objekte 12. mechanizovaného práporu v Nitre sa dnes skončila príprava slovenskej jednotky, ktorá už onedlho odíde plniť svoje úlohy do operácie ISAF v Afganistane. Po 12-ročnom pôsobení je odchádzajúca jednotka poslednou rotáciou slovenských ozbrojených síl v tejto krajine. Ako pre TASR uviedol náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Milan Maxim, aj posledný kontingent slovenských vojakov bude počas šiestich mesiacov plniť všetky svoje povinnosti tak ako doposiaľ.

„Strážna jednotka bude plniť svoje úlohy na vstupno-výstupných miestach v Kandaháre. Samozrejme, prvok, ktorý je tam na podporu našich síl, sa bude určite zaoberať aj otázkami postupného odchádzania, presunov majetku, materiálu a tak ďalej. Ale tieto úlohy sú v podstate zanedbateľné,“ vysvetlil Maxim.



Slováci sú v Afganistane súčasťou misie NATO s názvom ISAF, v rámci ktorej tam pôsobia vojaci 50 krajín, z ktorých je 28 členských štátov Severoatlantickej aliancie. Doteraz sa v misii vystriedalo 3299 slovenských vojakov. Súčasná posledná rotácia je 22. nasadením našich ozbrojených síl v Afganistane. Podľa Maxima bolo účinkovanie v operácii ISAF mimoriadne prínosné.

„Naši vojaci počas svojho pôsobenia v Afganistane získali cenné bojové skúsenosti. Praktické skúsenosti! Po tejto operácii bude všetko, čo sme sa tam naučili určite využité pri výcviku ďalších pokolení vojakov. Tie skúsenosti sú veľmi cenné, veď my sme ich zaplatili bohužiaľ aj svojimi životmi. Ide o bojovú odolnosť, skúsenosti z medzinárodného prostredia, skúsenosti s klimatickými podmienkami... Všetko, čo pôsobilo na našich vojakov, to všetko pozorne zaznamenávame, vyhodnocujeme a uplatňujeme pri výcviku našich vojakov,“ skonštatoval Maxim.