Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Nitriansky kraj

Asistované sčítanie v Nitrianskom kraji finišuje

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Henrich Mišovič

V kraji je zriadených 372 kontaktných miest. Obyvateľom je k dispozícii 469 stacionárnych asistentov a k záujemcom domov je pripravených prísť 590 mobilných asistentov.

Nitra 8. júna (TASR) – V Nitrianskom samosprávnom kraji (NSK) je aktuálne sčítaných viac ako 91 percent obyvateľov. Po piatich týždňoch finišuje aj asistované sčítanie, ktoré sa končí 13. júna. V Nitrianskom kraji sa asistovane sčítalo 29.600 ľudí. „Celkovo hodnotíme sčítanie obyvateľov na Slovensku ako úspešné. Svedčí o tom už výsledok online sčítania, keď sa na ňom zúčastnilo viac ako 4,8 milióna obyvateľov. Asistované sčítanie sa rozbiehalo pomalšie, ale potvrdilo svoju nevyhnutnosť práve v regiónoch s digitálne vylúčenými, kde aj zaznamenávame jeho najvyššiu intenzitu,“ zhodnotila Ľudmila Ivančíková, generálna riaditeľka sekcie sociálnych štatistík a demografie Štatistického úradu SR.

Nitriansky kraj má 354 obcí. Celkovo 275 obcí kraja má stav v sčítaní obyvateľov na úrovni viac ako 90 percent sčítaných z odhadovaného počtu, 60 obcí je nad úrovňou 85 percent, 16 obcí nad úrovňou 80 percent a jedna obec má podiel sčítaných menej ako 75 percent. V kraji je zriadených 372 kontaktných miest. Obyvateľom je k dispozícii 469 stacionárnych asistentov a k záujemcom domov je pripravených prísť 590 mobilných asistentov.