Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Nitriansky kraj

Quadrant Plastic otvoril nový závod v priemyselnom parku v Nitre

V priemyselnom parku Nitra – Sever pribudol koncom minulého týždňa nový investor. Svoju fabriku tam vybudovala dcérska spoločnosť Mitsubishi Plastics, Inc., firma Quadrant Plastic Composites (QPC). V Nitre vyrába ľahké termoplastické kompozitné materiály vystužené sklenými vláknami najmä pre automobilový priemysel. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Podľa riaditeľa spoločnosti Gabriela Kurpiela bezprostredne po spustení výroby zamestnáva spoločnosť 20 pracovníkov, do konca tohto roka sa ich počet zdvojnásobí.

Nitra 26. mája (TASR) – V priemyselnom parku Nitra – Sever pribudol koncom minulého týždňa nový investor. Svoju fabriku tam vybudovala dcérska spoločnosť Mitsubishi Plastics, Inc., firma Quadrant Plastic Composites (QPC). V Nitre vyrába ľahké termoplastické kompozitné materiály vystužené sklenými vláknami najmä pre automobilový priemysel.

Podľa riaditeľa spoločnosti Gabriela Kurpiela bezprostredne po spustení výroby zamestnáva spoločnosť 20 pracovníkov, do konca tohto roka sa ich počet zdvojnásobí. Výšku investície nechce investor v tejto fáze zverejniť, konštatoval Kurpiel. Prezident materskej spoločnosti Takumi Ubagai potvrdil, že plánom firmy je výhľadovo nastaviť závod v Nitre ako hlavnú strategickú prevádzku. “Výrobcovia automobilov čoraz častejšie vyrábajú automobily vo východnej Európe. Očakávam, že nitriansky závod bude reagovať na rastúci dopyt,” povedal. Spoločnosť má v súčasnosti pobočky v 20 krajinách a zamestnáva v nich vyše 2000 zamestnancov.

Nový závod QPC Slovakia, s. r. o., v Nitre kapacitne posilní závody spoločnosti v Európe, Severnej Amerike a Ázii. Zameriava sa na výrobu ľahkých dosiek, ktoré vznikajú v kombinácii polypropylénu a skleného vlákna s využitím Quadrant technológie.

“Termoplastické kompozitné materiály zaznamenávajú zvýšený dopyt a využívajú sa nielen v automobilovom priemysle, ale aj v doprave, stavebníctve a dekoratívnom dizajne,” informoval Kurpiel. V automobilovom priemysle, ktorý je prioritný, sú polotovary využívané ako rozličné komponenty vo vozidlách, najmä kryty podvozku a stropy kabíny. Na rozdiel od tradičných komponentov sa vyznačujú nižšou hlučnosťou, redukciou váhy a lepšou aerodynamikou, ktoré majú zásadný vplyv na spotrebu paliva.

Budúcnosť závodu v Nitre vidí Kurpiel pozitívne. “Automobilová výroba v strednej a východnej Európe je pre výrobcov automobilov z Európy a Ázie veľmi perspektívna. Tržby v segmente automobilov v Európe sa zvýšili. Výrobná základňa v Nitre Quadrantu umožňuje ľahký prístup k dodávateľom pre automobilový priemysel na Slovensku i v zahraničí a môže zabezpečiť rast podnikania v budúcnosti.”