Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Nitriansky kraj

Barokový deň v Mojmírovciach je spomienkou na grófa Grasalkoviča

Na ilustračnej snímke kaštieľ v Mojmírovciach, kde sa nachádza aj Regionálne múzeum so vzácnym strieborným pokladom. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Barokový deň, ktorý sa koná na rôznych miestach parku mojmírovského kaštieľa, umožní návštevníkom podujatia výlet do histórie.

Mojmírovce 20. augusta (TASR) – Sprievod v dobových kostýmoch cez celú obec až do areálu parku kaštieľa dnes v Mojmírovciach otvoril podujatie s názvom Historický barokový deň. Obec ho spoluorganizovala ako spomienku na grófa Antona Grasalkoviča, ktorý sa tu narodil v roku 1694.

Barokový deň, ktorý sa koná na rôznych miestach parku mojmírovského kaštieľa, umožní návštevníkom podujatia výlet do histórie, počas ktorého sa môžu započúvať do dobovej hudby v podaní skupiny Musicantica Slovaca a Collegium kvartet.

V rámci programu dnes môžu návštevníci zavítať aj do pravej tureckej kaviarne, občerstviť sa v historickej krčme, či ochutnať špeciality barokovej gastronómie. Ako pripomínajú organizátori, súčasťou podujatia je aj lukostreľba, vozenie detí na kočoch, fotografovanie v historických kostýmoch, detský kolotoč, detské retro hry i bábkové divadlo. Atmosféru dopĺňajú až do večera aj výstavné a predajné stánky remeselníkov, ktorí ponúkajú ukážky keramikárstva, maľby na sklo, brašnárstva, drôtovania, či výrobky zo slamy a prútia.