Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Nitriansky kraj

Brigáda na archeologickom výskume ponúka zárobok aj zaujímavé zážitky

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Práca na archeologických vykopávkach si nevyžaduje žiadne špeciálne schopnosti a môže ju robiť každý, kto má o ňu záujem. Uplatnenie sa nájde pre mladých, dôchodcov, mužov i ženy.

Nitra 20. júna (TASR) – Možnosť privyrobiť si a zároveň zažiť čaro výskumných expedícií a nadšenie z objavovania. To všetko umožňujú brigády na archeologických vykopávkach, ktorých sezóna sa práve začína.

Ako pre TASR uviedol riaditeľ Archeologického ústavu SAV v Nitre Matej Ruttkay, výskumy sa už rozbehli prakticky na celom území Slovenska. Práce prebiehajú na záchranných výskumoch pri výstavbe diaľnic D1 a D3, ale aj na hradoch i pohrebiskách. "My štandardne a tradične vyžívame prácu brigádnikov. Nielen mládeže, ale aj dôchodcov. V posledných rokoch máme výskumy rôzneho charakteru naozaj po celom Slovensku. Na tie záchranné musíme často využívať služby personálnych agentúr, aby sme všetko časovo stíhali. Na systematické výskumy si zasa brigádnikov najímame sami. Počas letnej sezóny zamestnávame spolu 200 aj 300 brigádnikov mesačne," vysvetlil Ruttkay.

Práca na archeologických vykopávkach si nevyžaduje žiadne špeciálne schopnosti a môže ju robiť každý, kto má o ňu záujem. Uplatnenie sa nájde pre mladých, dôchodcov, mužov i ženy. "Nemáme rodové, vekové ani vzdelanostné kritériá. Práca na výskume je veľmi rôznorodá, takže ju dokážeme nájsť pre každého. Samozrejme, aj tu je istá postupnosť, kedy sa začína pri fúriku a kopaní a neskôr sa prechádza na jemnejšie práce až po vyložene technické a odbornejšie činnosti ako je odkrývanie hrobov, pomoc pri dokumentácii výskumu, čistenie a evidencia nálezov a podobne," hovorí Ruttkay.

Aj napriek tomu, že v súčasnosti už s vykopávkami nie je spojené ručné presúvanie veľkého objemu zeminy, treba počítať s tým, že brigáda na archeologickom výskume môže byť aj fyzicky náročná. Stupeň náročnosti často závisí aj od toho, aká lokalita sa skúma. "Keď sa kope v pivniciach, treba počítať s chladom a vlhkosťou, na otvorených priestranstvách zasa so slnkom, vetrom a dažďom. Náročné podmienky môžu byť pri výskumoch hradov. Napríklad na taký hrad Čabraď je náročné sa aj dostať," pripomína Ruttkay. Ako však zdôraznil, najrozhodujúcejším a najkrajším faktorom pri vykopávkach je radosť a vzrušenie z objavovania. "A v tom je archeológia krásna, a preto ju mnohí robíme, že čakáme na rôzne prekvapenia. Zaručiť, že každý nájde zlatú mincu sa samozrejme nedá, ale pri tých kvalitných výskumoch sa pomerne bežne nachádzajú aj veľmi exkluzívne nálezy. Určite najatraktívnejšie sú rôzne mince, šperky, kovania, spony... A sú aj také výskumy, kde naozaj je tým najčastejším nálezom keramika. Ale veľmi zaujímavé je povedzme aj objavenie starých opevnení alebo murív," povedal Ruttkay.

Ako dodal, práve atraktívnosť vykopávok a objavovanie zaujímavých nálezov často spôsobuje, že si mnohí brigádnici neskôr vyberú archeológiu ako svoje povolanie. "Alebo už majú povolanie a chodia na výskumy, pretože ich to baví. Takže máme aj také turnusy, že nám na lokalitu príde na pár dní pracovať napríklad skupina lekárov," hovorí Ruttkay. Zároveň však pripomína, že počet nadšencov, ktorých história a práca na vykopávkach baví, nestačí a pri veľkom počte záchranných výskumov majú archeológovia v poslednom období problém s náborom brigádnikov. "Neviem, z akého dôvodu, ale v posledných rokoch, na prekvapenie, dosť ťažko nachádzame brigádnikov. Dobrý príklad je práve Nitra, kde sme hľadali pracovníkov na výskum na hrade. Dávali sme rôzne oznamy po školách, aj priamo pri vstupe do hradu sme umiestnili veľkú listinu, že hľadáme brigádnikov, no nakoniec sme aj tak dostatočný počet ľudí nenašli," dodal Ruttkay.