Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Nitriansky kraj

Lesopark v Čajkove vznikal za pomoci rodičov a pracovníkov školy

Na snímke zrevitalizovaný lesopark v areáli ZŠ s MŠ v obci Čajkov v okrese Levice, 8. marca 2017. Foto: TASR/Andrej Budai

Dominantou projektu sú štíty Vysokých Tatier, na ich mieste sa nachádza lezecká stena.

Čajkov 9. marca (TASR) - V areáli Základnej školy (ZŠ) s materskou školou (MŠ) v Čajkove v okrese Levice zrealizovali projekt lesoparku Zelené srdce Európy pre tretie tisícročie o rozlohe jedného hektára. V týchto dňoch prešiel výraznou revitalizáciou.

Ako TASR informovala riaditeľka školy Alena Miškovičová, do projektu bolo za pomoci sponzorov investovaných približne 7500 eur. "Veľa sa však urobilo svojpomocne, množstvo hodín odpracovala bývalá vychovávateľka so svojím tímom. Pomáhali i rodičia, učitelia ZŠ a MŠ, prevádzkoví pracovníci, občania a nápomocná bola i samospráva obce," uviedla Miškovičová.

Projekt bol nápadom bývalej zamestnankyne školy Anny Gregušovej. "Keďže bola vychovávateľkou školského klubu detí, chcela pre chlapcov a dievčatá vytvoriť relaxačno-oddychovú zónu s tým, že by sa daný priestor mohol využiť aj vo vyučovacom procese. Preto sa lesopark zrevitalizoval, doplnil sa o viaceré prvky," poznamenala Miškovičová.

V lesoparku sa nachádza 74 miest Slovenska. "Na štvorcovej sieti sa zakreslila mapa Slovenska, hranice vysypali štrkom a mestá umiestnili tam, kam patria. Každé z nich bolo pridelené žiakom, ktorí napísali list ich primátorom. Okrem odpovede nám zaslali aj rôzne propagačné materiály, z ktorých sme urobili kroniku," povedala Miškovičová s tým, že tú vo vyučovacom procese využívajú ako učebnú pomôcku najmä na hodinách vlastivedy a geografie.

Dominantou projektu sú štíty Vysokých Tatier, na ich mieste sa nachádza lezecká stena. "Je tu vysadených viac druhov stromov a rastlín zo Slovenska, boli privezené z Botanickej záhrady Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. V nich si našlo domov mnoho vtákov, zvierat či hmyzu. Je tu aj malé jazierko, ktoré predstavuje Zemplínsku šíravu, kde žijú aj rybičky či obojživelníky," vysvetlila.

Malé jazierko predstavuje Zemplínsku Šíravu.
Foto: TASR/Andrej Budai


Podľa jej ďalších slov sa tu nachádza aj učebná pomôcka pre určovanie rastlín a živočíchov formou sudoku. "Lesopark sa v súčasnom období využíva na prvom stupni v rámci hodín prvouky, prírodovedy, vlastivedy, na druhom stupni na hodinách geografie, geológie, technickej výchovy a svetu práce, telesnej, hudobnej a výtvarnej výchovy. V čase mimo vyučovania ho využívajú najmä deti zo školského klubu a MŠ. Miesto si tu nájde aj verejnosť zo širokého okolia, najmä mladé rodiny s deťmi," poznamenala.

Školáci pravidelne v rámci hodín technickej výchovy a svetu práce lesopark čistia a starajú sa oň. "Vážime si, že naša škola má takúto vzácnu učebnú pomôcku. Veď schovávať sa a túlať sa po celom Slovensku, nemá možnosť hocikto," ukončila.