Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Nitriansky kraj

Minister školstva dnes slávnostne vyraďoval predškolákov

Gratulácia priamo od ministra školstva Dušana Čaploviča (vpravo) 27. júna 2014 v Lehote neďaleko Nitry. FOTO TASR/Henrich Mišovič

Osvedčenie o absolvovaní predprimárneho vzdelávania si prevzalo 24 škôlkarov.

Lehota 27. júna (TASR) – Nástupom v absolventských talároch a prevzatím gratulácie priamo od ministra školstva Dušana Čaploviča sa dnes v Lehote neďaleko Nitry konalo slávnostné vyraďovanie predškolákov z tunajšej materskej školy. Osvedčenie o absolvovaní predprimárneho vzdelávania si prevzalo 24 škôlkarov, ktorí už v septembri nastúpia do prvého ročníka základnej školy. Minister dnes ocenil slávnostný spôsob, akým sa deti lúčili zo svojou materskou školou.

„Som veľmi rád, že som sa mohol zúčastniť na tejto milej slávnosti. Ako minister školstva nemôžem chodiť iba medzi vysokoškolákov, stredoškolákov a na základné školy. Je veľmi dôležité prijať pozvanie aj medzi učiteľky na materských školách a súčasne pozdraviť aj deti, keď sú vyraďované zo škôlok. Veľmi sa teším, že som mohol prísť do tejto obce a že sa môžem zúčastniť na tomto peknom podujatí. Deti si budú iste pamätať tento krásny deň v kultúrnom dome, keď boli vyradení z výchovy tu v materskej škôlke. Myslím, že to je pre ne podobne nezabudnuteľný zážitok, ako budú neskôr maturity či promócie,“ povedal Čaplovič.

Zároveň zdôraznil dôležitosť predškolského vzdelávania v materských školách, ktoré často určuje aj to, ako sa bude deťom neskôr dariť pri štúdiu na základnej škole. „Myslím, že predprimárne vzdelávanie a vzdelávanie na našich základných školách vytvárajú predpoklady, aby naše deti boli úspešné neskôr aj na stredných a vysokých školách a, samozrejme, aj v živote. Skvalitnene tohto vzdelávania je okrem toho aj mojou programovou záležitosťou. Som rád, že v súčasnosti sú už dohodnuté aj s učiteľkami materských škôl štátne vzdelávacie programy, na ktorých robili predovšetkým renomovaní pedagógovia z pedagogických fakúlt,“ dodal minister.

S jeho slovami súhlasila aj riaditeľka škôlky v Lehote Beáta Chlebcová. „Materská škola je pre deti základ do ďalších vzdelávacích inštitúcií aj do života. Každý predsa vie, že všetko, čo potrebuje pre život, sa naučil v materskej škole. Som rada, že sa nám darí posielať do života dobre pripravené deti,“ povedala s úsmevom.