Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Nitriansky kraj

Cyklotrasa cez územie hornej Nitry dostáva reálnejšie kontúry

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Projekt počíta s prepojením miest Handlová, Prievidza, Bojnice, Nováky a Partizánske v dĺžke takmer 70 kilometrov.

Prievidza 17. júna (TASR) - Cyklotrasa na hornej Nitre dostáva reálnejšie kontúry. Projektový zámer, ktorý Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) predstavil v marci, má už približné trasovanie. Informoval o tom Peter Martinák z Oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK.

Projekt počíta s prepojením miest Handlová, Prievidza, Bojnice, Nováky a Partizánske v dĺžke takmer 70 kilometrov. Ako vysvetlil cyklokoordinátor TSK Matej Tinka, v Handlovej sa pre cyklistickú cestičku predpokladá využitie miestnych komunikácií a pozemkov pri vodnom toku Handlovka. V Prievidzi a Bojniciach budú využité pozemky vedľa rieky Nitra, smerom na Nováky a Partizánske miestne a účelové komunikácie a priľahlé pozemky vedľa rieky Nitra.

Ešte pred vypracovaním štúdie realizovateľnosti celú cestičku zo sedla bicykla preskúmali v závere minulého týždňa zástupcovia TSK so starostom obce Kamenec pod Vtáčnikom Dušanom Ďurišom, pričom trasu Handlová – Prievidza už zmapovali v predchádzajúcom období. "V Prievidzi umožní vznik cyklistickej cestičky rozšírenie chodníkov a rekonštrukciu miestnych komunikácií s cieľom pokračovať okolo rieky Nitra v smere na Bojnice. V Opatovciach nad Nitrou sa následne črtajú viaceré alternatívy. Jednak popri rieke Nitra, popri ceste III/050064 alebo rozšírením chodníkov, respektíve rekonštrukciou miestnych komunikácií. V tejto časti bude taktiež nutné rozšíriť cyklistickú cestičku do Novák, ktorá bola vybudovaná ako účelová komunikácia za banskej činnosti," špecifikoval Tinka.

V Zemianskych Kostoľanoch sa podľa neho plánuje využiť málo frekventovaná účelová komunikácia popri odkalisku s trasovaním vedľa termálneho kúpaliska Chalmová. Od tohto miesta až do Partizánskeho zostáva zatiaľ trasa cyklistickej cestičky otvorená, jej výsledná podoba závisí od viacerých aspektov vrátane počtu vlastníkov pozemkov, atraktivity trasy, ekonomického hľadiska, či mobility do práce a škôl. V samotnom meste Partizánske sa predpokladá napojenie cyklotrasy na ochranné hrádze rieky Nitra, a to vrátane ich spevnenia.

Ako pred časom informovala Veronika Rezáková z Oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK, cyklomagistrála s dĺžkou takmer 70 kilometrov má byť rozdelená na viacero etáp, pričom každá z nich má byť financovaná samostatne. Samosprávy miest budú môcť žiadať prostriedky aj z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). Ide najmä o etapu v Partizánskom a okolí zaradenú do zásobníka projektov TSK.